Jump to content
IGNORED

audi a4 b7 1.8t BFB, co jest przyczyną tego dźwięku ? (zimny start)

Recommended Posts

Posted

Dzieje się tak gdy temperatura otoczenia spada do ok. 5 stopni i mniej... Po rozgrzaniu silnik pracuje prawidłowo. 

Auto ma przejechane wg. licznika 250k km, aktualnie zalany motulem x-clean 8100 5W40. Ciśnienie oleju mierzone na ciepłym wzorowe.

Planuje czyszczenie smoka 

Macie jakieś pomysły co jest przyczyną ? 

Posted

Może kombi zawór hałasuje. Odłącz pompę SAI i sprawdź czy też będzie hałasować w podobnych warunkach

Posted

Jak dla mnie to to brzmi jakby łańcuch od napinacza uderzał o pokrywe zaworów. 

Posted

To jest napinacz co do ciśnienia to jakie jest ?? Dalej to raczej polecam sprawdzić stan smoka ja u siebie w 3 autach miałem w 60% zapite sitko małymi drobinkami nagaru którego płukanki nie rozpuszczą 

Posted

Mam to samo w aucie klienta i obstawiam problem z napinaniem łańcucha pompy oleju. Od spodu centralnie ten dźwięk dochodzi spod miski.

Posted
W dniu 31.01.2018 o 09:12, siwak napisał:

To jest napinacz co do ciśnienia to jakie jest ?? Dalej to raczej polecam sprawdzić stan smoka ja u siebie w 3 autach miałem w 60% zapite sitko małymi drobinkami nagaru którego płukanki nie rozpuszczą 

Ciśnienie na jałowych nie całe 2 bary. Powinno mieć chyba 1.85 jak dobrze pamiętam A miało ciut więcej. I podczas zwiększania obrotów rośnie aż zawór odetnie.

• 3 weeks later...
Posted

Witam. Po wymianie pompy oleju problem zniknął. Pzdr.

Posted
8 godzin temu, matimonn napisał:

Witam. Po wymianie pompy oleju problem zniknął. Pzdr.

A w jakim stanie był smok 

Posted

łancuch jarmoli zaraz bedzie dziura w pokrywie zaworów, pozatym  ktos spartaczył montaz lpg:facepalm:

Posted
13 godzin temu, siwak napisał:

A w jakim stanie był smok 

Oczywiści zabity na amen, zapewne on spowodował zużycie pompy oleju(terkotanie i luz na zebatkach)

Posted

Czy przez otwór od czujnika poziomu oleju dało by zobaczyć w jakim stanie jest smok? Mam kamerkę endoskopową

Posted
W dniu 26.02.2018 o 21:34, kizek136 napisał:

Czy przez otwór od czujnika poziomu oleju dało by zobaczyć w jakim stanie jest smok? Mam kamerkę endoskopową

Raczej tak

• 10 months later...
Posted

Dałoby radę, w ten sposób własnie mechanik sprawdził mi stan smoka. Jest ok :)