Jump to content
IGNORED

Dedyk olej do 3.0 tdi

Recommended Posts

Posted

Strzałeczka. Ma ktoś wiedzę jaki olej jest dedykowany do b7 3.0 tdi? Najwięcej czyta się chyba o Motulu choć na korku wlewu oleju jest wytłoczony Castrol :-D jakie są wasze opinie na temat olejów do naszych serduszek ;-)?

Posted

Z Castrola przerzuciłem się na liquin Molly hi tec 4100 5w40 i powiem ze kultura pracy inna. Następnym razem może będzie Motul.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Posted

Dedykowany to chyba Castrol skoro umieścili to na korku wlewu ale silnik się nie obrazi jak zmienisz firmę.

Jak masz filtr cząstek stałych i jesteś ekologiczny to dedykowany jest olej niskopopiołowy zwykle 5W30 np. LM Top Tec 4200.

Ale dla lepszej ochrony silnika zastosowałbym 5W40 o grubszym filmie olejowym, może tak jak radzi Kolega 4100.

Trochę sporo tego oleju w układzie smarowania więc trudno sugerować coś konkretnego z uwagi na ceny.

Na pierwszy rzut radzę rozpatrzyć oleje firmy FUCHS i NESTE OIL to są główni dostawcy baz olejowych dla innych "blendujących" oleje.

Z ekonomicznych mieszaczy polecam chemię w tym oleje SPECOL.

Posted

Dedykowany jest Castrol. Znam opinię naprawdę dobrych mechaników Graftech GTS z Grodziska Mazowieckiego, którzy chwalą Castrola. 

Ja próbowałem Motula i Liqui Moly. Pozostałem przy LM. Mam taki sam silnik jak Ty (nie wiem co masz u siebie, ja mam zrobiony wydech i brak DPF/EGR).

Pozdro :hi:

Posted
3 minuty temu, pksmlody napisał:

Dedykowany jest Castrol. Znam opinię naprawdę dobrych mechaników Graftech GTS z Grodziska Mazowieckiego, którzy chwalą Castrola. 

Castrol to była kiedyś renoma ale potem podupadła i została wykupiona przez BP.

Różne są castrole, zapewne można polecić te 10W50/60 lub wszelkie 0W... ale co do innych odmian to co produkcja to inna jakość.

Posted

do znudzenia...

• 3 months later...
Posted

Mój typ to Millers oil 5w30 Xf oraz wymiana co 10tys km

• 5 weeks later...
Posted

A ja polecam elf duże przebiegi mi wytrzymują silniki na tych olejach. 

Posted

każde ścieki warte tyle samo.