Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFB] Jak rozpoznać czy wałki rozrządu są wytarte ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, jak rozpoznac bez ściągania dekli czy wałki są przytarte? od jakiegos czasu w momencie między zmianą biegów kiedy obroty spadają słychać jakies nazwijmy to "zgrzytnięcie" jakby się coś zacierało? Nie wiem jak to zdiagnozować i czy można z tym jeżdzić?

Opublikowano

Zgrzytnięcie jest raczej powodem złego wysprzęglania lub zużyciem synchronizatorów. Bez zciągania pokrywy zaworów nie da się stwierdzić czy wałek jest wytarty czy nie.

Opublikowano
  • Autor

Złe wysprzęglanie nie wchodzi w gre, może źle sie wyraziłem, to jesttaki dźwięk jakby np. jakieś łożysko sie zacierało

Opublikowano

Mniej mocy na hamowni, wysokie korekcje... no i zdjecie dekli obowiazkowe.

Opublikowano

Ciężko powiedzieć taki dźwięk może wydawać wiele podzespołów np:łożysko alternatora, napinacz paska wielorowkowego,rolki na rozrządzie,wisco wentylatora. wydaje mi się mało prawdopodobne aby taki dźwięk pochodził od wałka rozrządu bo pracuje on w oleju a jakby chodził bez smarowania przez dłuższy czas to już by po nim dawno było. musisz dokładnie zlokalizować skąd ten dźwięk dochodzi bo tak na odległość to wróżenie z fusów.

Opublikowano
  • Autor

Tak mi sie tez wydaje, chodziło mi o to czy objawem wytarcia wałków może byc taki dźwięk. A turbina jak się kończy to też może tak "żęźić"?

Opublikowano

Wytartych walkow raczej nie uslyszysz. Predzej zjechana hydraulike.

Opublikowano

Z turbiną jest podobnie jak z wałkiem: jak nie ma smarowania to przy jej obrotach długo nie pochodzi i jest bardzo czuła na niewłaściwe smarowanie lub jego brak i jak pada to nawet czasu nie ma na to aby sobie pohuczeć lub pozgrzytać :naughty:

Opublikowano

Dwa krzywki można zobaczyć przez korek wlewu oleju widać je pięknie

Opublikowano
  • Autor

Mniej mocy na hamowni, wysokie korekcje... no i zdjecie dekli obowiazkowe.

A po polsku mogę prosić?

Opublikowano

Poprostu mniej mocy... czasem objawia sie to rowniez przez wysokie korekcje wtryskow.

Tak jak napisali poprzednicy - zeby ocenic stan nalezy zdjac dekle pod ktorymi sa walki rozrzadu. [koszt to robocizna i nowe uszczelki]

Opublikowano
  • Autor

Dzięki, bede szukał w takim razie skąd te zgrzyty, jak coś ustale dam znać?

A powiedzcie mi jeszcze ile kosztuje ewentualna regeneracja wałków?

Opublikowano

1200 PLN w firmie Świątek [nigdzie indziej tego nie rob]. Jak i regeneracja, to i wymiana hydrauliki [kolejne 1200-1400 PLN w IC] + robocizna...

Opublikowano

nie wiem jak w tym silniku ale w 1.9 tdi jest lozysko w ktore jest gdzies za kolem dwumasowym i one podczas redukowania biegow wydaje takie dzwieki jak by sie zacieralo, jestem na etapie wymiany kosz w aso 33 zl na lozysko:)

Opublikowano

Mniej mocy na hamowni, wysokie korekcje... no i zdjecie dekli obowiazkowe

Nie zaprzeczam ale rozwijam...

tu jest przyklad auta, ktore mialo robione wtryski (w innym watku tym sie wlasciciel auta pochwalil), wymieniana hydraulika i walki "od Swiatka"

(post z 29.Sty.2009 21:46:50)

http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=78212&postdays=0&postorder=asc&start=20

Jak widac auto ma nadal wysokie korekcje

Wniosek: wtryski i stan walkow czy hydrauliki to tylko jedne z wielu zmiennych wplywajacych na te korekcje

Krzywki widac za to "naocznie" ... ale po zdjeciu dekli-)

Jechanie na hamownie by sprawdzic czy walki sa ok to chyba slaby pomysl:) - zreszta na moc pewnie tez "troche" czynnikow wplywa

Z ciekawosci pod dekle sie nie zaglada! (naprawde musza byc ku temu jakies przeslanki - np "te korekcje", stukanie pod deklami, nierowna praca na wolnych obrotach czy cos w tym stylu) - grzebanie tam "bo na forum powiedzieli ze w 2.5V6tdi walki sie wycieraja" to tez slaby argument bo pokrywy zaworow zintegrowane sa z uszczelkami na wtryski i powszechne sa problmy z wyciekami oleju pozniej ... a pokrywa jedna to jakies 350zyla (podpowiem, ze mozna wycieki usunac "silikonowymi uszczelkami z tubki" - nawet bez sciagania dekli), dochodzi koniecznosc odkrecania i ponownego przykrecenia rurek wysokiego cisnienia (pozniej moze sie okazac ze bedzie paliwo cieklo...), odpowietrzania wiec mozna sobie klopotu zbednego narobic a narobic!

Zagladanie pod dekle jezeli trzeba warto polaczyc z rozrzadem, wymiana odmy (hurtem)

Walkow regenerowanych przy cenie nowych niewiele wiekszej nie bralbym pod uwage

Proces regeneracji wyglada w tak

http://www.heinrich-tuning.pl/index.html?Heinrichtuning=4

Ja jednak wolalbym krzywki miec z jednolitego materialu...

Jezli ktos sie uprzec chce ma Swiatka to poza regeneracja takze produkuje walki (chyba zebatki ze starych bierze)

Pozdrawiam,

Przemek

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Wszystko wskazuje na łożysko dociskowe w skrzyni, te zgrzyty sa w momencie zmainy biegów, albo na postoju jak wcisne sprzęgło i dodam gazu , a nastepnie puszcze sprzęgło(tak jak bym zmieniał biegi). A tak przy okazji to jaki koszt roboty czegos takiego, moze od razu zrobic komplet, slyszalem tez ze powinno sie wymienic jakis simering tylko nie zabardzo wiem który?[br]Dopisany: 09 Luty 2009, 17:43_________________________________________________Wlasnie podpiolem sie do komputera i wyszło że sa przkroczone wartości ciśnienia doładowania, a te dźwięki to na 99% z turbiny? Moze znacie jakiegoś speca w rejonie malopolski kto by zajrzał do turbiny ewentualnie wyczyscił albo zregenerował?

ten dzwiek identyczny jak u kolegi DareQ' a http://www.a4-klub.pl/smf/empty-t17053.0.html;highlight=cisnienie+do%C5%82adowania