Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dziwne stukanie/strzelanie w przednim zawieszeniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, parę miesięcy temu z zawieszenia przedniego zaczęły dochodzić dziwne odgłosy a z czasem zaczęły sie nasilać. Coś w rodzaju stukania/strzelania przy ostrym hamowaniu oraz wchodzeniu w ostre łuki, zakręty i na rondach. Sprawdzałem to parę razy na podnośniku i dwa razy na różnych stacjach diagnostycznych (nic nie wykazało). Pozbyłem sie nawet dolnej osłony silnika alby wyeliminować ewentualne stukanie wywołane przez osłonę (jest już dosyć luźna) - nic nie pomogło, problem dalej występuje. Sytuacja występowała jeszcze na komplecie kół letnich i dzieje sie dalej także na zimowych.

Dzisiaj jeszcze raz wybrałem się na podnośnik i mechanik stwierdził ze wszystko w zawieszeniu jest sztywne a jedyną potencjalną przyczyną mogą być tylne gumy na wózku/ławie Przód.

Czy ktoś się już spotkał z takim przypadkiem, ten problem chodzi za mną juz parę miesięcy a ze względu na ograniczony czas i ciężka do zdiagnozowania przyczynę nie jestem w stanie go rozwiązać a potencjalna przyczyna jest jest w 100% potwierdzona (Metoda prób i błędów) i dlatego piszę ten post aby się w tym utwierdzić :)

Z góry dzięki za odpowiedz!

Pozdrawiam

Opublikowano

witam , podepne sie bo tez w ostatnim czasie dochodza mi dziwne stuki w przednim zawieszeniu . Auto miałem obnizone -50 , podniosłem je do -30( nowe amortyzatory monroe , sprezyny eibach), no i teraz słychac stuki , jak wpadne w duża pojedyncza dziure to nic, gorsze sa małe i pare , wtedy słychac stukot . Na postoju , jak bujam zawieszeniem ( wciskam nadkole ) to słychac stuk , jak z prawej i lewej strony . Ze wzgledu na pogode i ze jestem sam to cieżko mi zdiagnozować co to może pukać . W najblizszym czasie postaram sie kogos zorganizowac do pomocy , ale może jakas rada od czego zaczać ;) 

Opublikowano

Mocowania i łożyska amortyzatora sprawdziłeś?

Opublikowano

szalonyharry miałem ten sam problem ze stukaniem,  zawieszenie całe nowe a stuki jak były tak są, u mnie wyszło, że maglownica na luzy i stuka na małych nierównościach i jak bujam na postoju, także sprawdź czy magiel nie ma luzów

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

dziś ogarniałem temat dziwnych stuków w przednim zawieszeniu , wymieniłem nawet poduszki na amortyzatorze , sprawdziłem drażki i niewyczułem luzów , no to pozostała maglownica , po skasowaniu luzu , nie ma stuków przy kręceniu kierownica w prawo/lewo , jest duża poprawa , ale zostały jeszcze stuki przy bujaniu buda ale juz zdecydowanie cichsze . Tak że dzięki za podpowiedź :) 

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Witam, powracam do tematu wciąż z tym samym problemem. Stukanie zaczyna się nasilać i jest coraz częściej słyszalne. Oczywiście cały czas próbowałem ustalić przyczynę i przy okazji okazało się ze prawa zwrotnica jest pęknięta w okolicy jednej z nakrętek - została ona wymieniona a stuki jak były tak są...

Zaczynam wątpić ze stukanie wydobywa się z zawieszenia, dwa razy byłem na diagnostyce i nic nie wykazało, może przyczyna leży po stronie przemieszczającego się silnika/skrzyni który wskutek przeciążeń o coś uderza?

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Aby lepiej zobrazować problem przyczepiłem Gopro do podwozia ? Stukanie w tym filmie jest wywołane w tym przypadku przy hamowaniu ale te odgłosy pojawiają się przy ostrych zakrętach, ogólnie przy przeciążaniach  :

https://youtu.be/wi5fAS6Bt7Y

Edytowane przez Alex457PL