Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BLB] Pompa serwa a układ paliwowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam szybkie pytanko oddalem auto znow do ASO na CDN wlaki z wibracjami.Dzis dostalem update ze zrobili nagrania parametrow pracy przy okreslonych obrotach i wyslali je do analizy do centrali. Wymieniaja tez jaks pompe ktora daje cisnienie do serwa i ukladu hamulcowego.Jest ona z tylu silnika i ma wyciek wewnetrzny i ponoc olej miesza sie z paliwem.Nie mialem czasu glebic tematu ale moze mi ktos powiedziec osochodzi ;(

Opublikowano

Chodzi o pompę podciśnienia/paliwa.

542dbade2eafb6d2.jpg

Opublikowano
  • Autor

I see , a co ona robi tak w skrucie i jakie ma powiazanie z hamulcami ?

Opublikowano

Serwa podciśnieniowe wykorzystują spadki ciśnień pomiędzy próżnią (podciśnieniem) a ciśnieniem powietrza atmosferycznego. Te różnice ciśnień wzmacniają siłę nacisku stopy. W samochodach z silnikiem benzynowym próżnię wytwarza ssanie silnika, w dieslach funkcje tą przejmuje pompa podciśnienia.

Opublikowano
  • Autor

OK cos mi to juz rozjasino ale teraz zo ono ma wpolnego z paliwem bo ponoc olej miesza sie z dieslem ?

Opublikowano

Pompa jest napędzana z wałka rozrządu. Jest to pompa paliwa i pompa podciśnienia czyli mamy 2 w 1. Problem może wynikać z nieszczelności pompy.

Opublikowano
  • Autor

spetsnaz wielkie dzieki za wyjasninie :good:

Opublikowano

Jak dobrze rozumiem przez ten wyciek olej idzie do paliwa i czule na słabe paliwo pompki nadają sie tylko do wymiany?

Opublikowano
  • Autor

A tego to nie wiem, to znalezli nie mowili nic o pompkach ale fakt dobrze ze mi to podpowiedziales :good:

Opublikowano

OK cos mi to juz rozjasino ale teraz zo ono ma wpolnego z paliwem bo ponoc olej miesza sie z dieslem ?

Wyjaśnij dokładnie co do czego Ci przechodzi. Czy paliwo do oleju czy olej do paliwa? Bo jak paliwo do oleju silnikowego to najprawdopodobniej przez uszczelnienia popowtyryskiwaczy. Komplet na 4 wtryski z kamieniami popychaczy to koszt ok. 350 zł.

Opublikowano
  • Autor

jaro4444 pompa ma nieszczelnosc i olej silnikowy dostaje sie do paliwa.Mowili ze mieli takie przypadki w tych silnikach i ze np: samochody mialy problem z rozucham.Niestety kolo ktory sie teraz opiekuje autem srednio bangla po angielsku a moj techniczny norweski jest jescze na tyle slaby ze nie jestem w stanie prowac rozmowy na technicze tematy po norwesku :(

Opublikowano

Turdzi z tego co wiem to raczej ON dostaje się do oleju i dochodzi do zapowietrznia popmek. Stąd problemy z rozruchem. Ale może rzeczywiście jest jak mówisz...

Opublikowano
  • Autor

No wlasnie nie mam pojecia bo pan bardzo slabo mi to wyjasnil i nie mogle sie za bardzo z nim dogadac.

Moze jest tak jak mowiesz wiec dochodzi do rozcienczenia Oleju przez NO co nie wplywa raczej dobrze na jego wlasciwosci :confused4:

Kurna normalnie jak nie urok to sraczka..... nie mam jzu sily do tego auta :confused4:

Opublikowano

Weź rano przed odpaleniem wyciągnij bagnet i trochę oleju rozetrzyj na palacach. Jeśli nie jest on dostatecznie lepki i śmierdzi ropą to jest nieciekawie. Sprawdź też czy nie przybywa Ci oleju (choć w tych zasrańcach 2.0 to bagnet jest kijowy i ciężko to sprawdzić :angry: )

Opublikowano
  • Autor

Sprawdze ale z tego co zrozumialem to raczej paliwo miesza sie si z olejem.Niezle jaja

Opublikowano

Sprawdze ale z tego co zrozumialem to raczej paliwo miesza sie si z olejem.Niezle jaja

Pompa tandemowa jest smarowana olejem rozgryzgowo i to głównie jej część wytwarzająca podciśnienie. Część paliwowa smarowana jest ON. ON w pompie ma już wtępne ciśnienie wytworznone przez elektryczną pompę podającą. Więc marne szanse by olej wciskał się do ON. :wink4:

Opublikowano
  • Autor

jaro4444 no moze przez jakis simmering ? nie wiem nie znam sie ty jstes specem :)

Opublikowano

Przez siemmeringi na pompkach może wydostawać się paliwo z szyny paliwowej w głowicy do układu smarowania. Szczególnie jesli Ci zmieniali short block i włożyli pompki na starych uszczelniaczach albo źle je przykręcili i się lekko kiwają (częsta wada 2.0 TDI). Jak się kiwają to potrafią powodować też szarpanie silnika.