Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Pomoc Jestem tu nowy kąty wtrysków

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proszę o wypowiedzi kogoś kto zna temat dobrze(mechanicy) kwestia dawek, kątów synchornizacji itp. Autko ma ok 350tys oryginalnego przebiegu. Czy 2 i 3 wtrysk to już stan agonalny? czy miesci się w normach? 2 wtrysk ma niedolewke? a 3 przelewa? z takim stanem posiadam auto od początku zakupu. Słyszałem ze reguluje sie kąty wtryskiwaczy z racji luzów przy wiekszych przebiegach auta i zuzywajacych sie wałków. Czy to prawda ? Czy te odchyły sa zbyt groźne w dalszej ekspoloatacji? Co z tym robić proszę o pomoc

IMG_20180314_191043.jpg

Opublikowano

Wysokie korekcje wcale nie muszą znaczyć o złej kondycji pompowtryskiwaczy :decayed:

Znacznie częściej przyczyną jest problem z ich uszczelnieniem w gniazdach głowicy spowodowany nieszczelnością uszczelniaczy albo problemem z ich mocowaniem.

W szesnastozaworowcach pompki pozbawione są dolnego uszczelniacza i dla tego bardzo duże znaczenie ma siła z jaką śruby mocujące dociskają je do stożkowej powierzchni oporowej w głowicy.

Dla tego na Twoim miejscu raczej bym zaczął od wymiany uszczelniaczy i śrub mocujących przynajmniej na trzecim cylindrze, a najlepiej na wszystkich . Jednocześnie zamieniając pompki drugą z trzecią miejscami , wtedy dopiero patrząc na parametry z tych grup będzie można coś powiedzieć o kondycji pompek :hi:

Przy ewentualnym braku poprawy sprawdził bym też ciśnienie paliwa w szynie paliwowej głowicy ( króciec do tego masz na tandempompie ):)

PS

Nie wiem tylko czy powinienem zabierać głos w dyskusji bo kolega prosił o poradę od mechaników , a ja mechanikiem jestem tylko z wykształcenia :decayed::P

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano

jak auto chodzi bez zarzutu to nic nie ruszaj ,3 pompka najsłabsza , ja miałem 2.99 i auto jeździło bez problemu ,wymieniłem uszczelniacze i zamieniłem miejscami 4 z 3 ,po tym zabiegu pompka ma ok +1,10 i nic z tym na razie nie robię

Opublikowano
2 minuty temu, greg2505 napisał:

jak auto chodzi bez zarzutu to nic nie ruszaj ,3 pompka najsłabsza , ja miałem 2.99 i auto jeździło bez problemu ,wymieniłem uszczelniacze i zamieniłem miejscami 4 z 3 ,po tym zabiegu pompka ma ok +1,10 i nic z tym na razie nie robię

Że ta na trzecim jest najsłabsza to będzie wiadomo dopiero jak jej wysoka korekcja pozostanie po wymianie uszczelnień i śrub mocujących i przeniesie się za pompką na nowy cylinder po zamianie miejscami z drugą ... :naughty::hi:

Opublikowano

Piotrek ja napisałem po tym co widać na skanach , pewnie że po zmianie uszczelnień mogą wszystkie być ok,ale i tak dla mnie te korekty sprawdzane vagiem nie są zbyt miarodajne, dlatego że znajomy miał idealne korekty ,a pompki były złom ,auto nie miało siły ,wymieniliśmy na inne używki i moc wróciła

Opublikowano
26 minut temu, greg2505 napisał:

Piotrek ja napisałem po tym co widać na skanach , pewnie że po zmianie uszczelnień mogą wszystkie być ok,ale i tak dla mnie te korekty sprawdzane vagiem nie są zbyt miarodajne, dlatego że znajomy miał idealne korekty ,a pompki były złom ,auto nie miało siły ,wymieniliśmy na inne używki i moc wróciła

Toć właśnie staram się uświadomić , tzn precyzyjnie, korekty są miarodajne , bo pokazują o ile ECU koryguje dawki paliwa na poszczególnych cylindrach :) 

Tylko że większość użytkowników grzechotników :P  błędnie kojarzy korekty ze stanem pompowtryskiwaczy :D

Mogą one oczywiście pomóc w ocenie pompek , ale to dopiero po wykonaniu dodatkowych czynności i przeanalizowaniu w mózgownicy reakcji na nie można na ich podstawie wysnuć właściwe wnioski co do ich stanu :hi:

Śmiem twierdzić że przynajmniej 2/3 pompek oddawanych do regeneracji, to pompki które bez dotykania się do ich wnętrza dalej by mogły sprawnie napędzać auta i to na przestrzeni następnych dziesiątek , jak nie setek tys km :whistling: