Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Padła turbina

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kolego uważaj na te nówki , najczęściej są to używki zrobione na ideał ale nie są to nówki , za 2k nie kupisz nowej turbiny no chyba że kradzioną ze sklepu

nie mowimy tu o turbinkach z allegro tylko od klubowicza audi a4 ,był dzies namiar na forum i mowa o tym trzeba poszukac nie bede tego robił za kogos tylko podpowiadam i taniej to było niz 2 tys

Opublikowano

Turbo wyjęte --> śmierć

Cały czas waham się między używką AFN i AWX...Znajomy tuner powiedział, że nie ma sensu brać od AWX bo po korekcie mogę zyskać jedynie trochę niutków (a moje sprzęgło i tak już ledwo dyszy)

Inna osoba, która wymieniła z AFN na AWX twierdzi, że ma dużego laga i większą turbodziurę (ale wymieniała samą turbinę bez żadnego softu - jeździ na serii). [br]Dopisany: 11 Luty 2009, 11:03_________________________________________________

Ajc..... ale zapaliła sie od braku ciśnienia, czy że mało olliwy??<żółka-mało, czerwona-Brak ciśnienia> Kilometr to niedużo,ale dla metalowych części trących o siebie na sucho :o lepiej nie mówić.... Jeśli to tylko turbo to wstaw od awx. Zrobisz korektę i bedziesz miał wydajniejszą i żywotniejszą suszare;]

Migająca czerwona :(

Opublikowano

Turbo wyjęte --> śmierć

Cały czas waham się między używką AFN i AWX...Znajomy tuner powiedział, że nie ma sensu brać od AWX bo po korekcie mogę zyskać jedynie trochę niutków (a moje sprzęgło i tak już ledwo dyszy)

Inna osoba, która wymieniła z AFN na AWX twierdzi, że ma dużego laga i większą turbodziurę (ale wymieniała samą turbinę bez żadnego softu - jeździ na serii).

Dziwne to co kolego napisałeś, no ale skoro takie twe zdanie... :)

Opublikowano

Bo zamiana turbiny z AFN na AWX bez korekty softu jest niedopowiedzeniem ,

to tak jakby na felgi 17" próbować wcisnąć opony 16"

Opublikowano

Nie moje, lecz umysłów, które rzekomo znają się na rzeczy :>

Opublikowano

tak twierdzisz ale nie mas racji masz tu logi po zamianie turbiny z afn na avf bez zadnej modyfikacji i jezeli ktos twierdzi ze ma duzego laga to cos ma z turbina

link http://img100.imageshack.us/my.php?image=grupa011wo2.jpg

Opublikowano

Takie coś gdzieś znalazłem :)

12.07.2005r. Uwaga na oszustów

W ostatnim czasie wiele firm i osób zaczęło zajmować się regeneracją i sprzedażą turbosprężarek widząc w tym łatwy i szybki zarobek ,oferują one turbosprężarki używane i po pseudoregeneracji z gwarancją !!!!

Firmy te mając dostęp do używanych turbosprężarek z rozbitych aut , myją je i czyszczą czasami wymieniają pierścienie bez sprawdzenia czy podstawowe wymiary pozostałych części mieszczą się w tolerancji producenta i składają je bez wyważenia !!!! ( Wyważenie części wirujących jest podstawą dobrego funkcjonowania turbosprężarki , a jeśli chodzi o turbosprężarki nowej generacji ze zmienną geometrią bez doważenia ich na specjalnej wyważarce nie wolno ich montować w aucie gdyż może grozić to przykrymi konsekwencjami dla użytkownika auta ,łącznie z uszkodzeniem silnika ).

Turbosprężarki takie można kupić na rynku w kwotach od 400,- do 1000,- pln , i jeśli nie puszczą oleju lub rozsypią się zaraz po zamontowaniu to wytrzymują najwyżej od kilku do kilkunastu tysięcy , trafiają się szczęśliwcy którzy przejezdżaja nawet kilkadziesiąt tysięcy , ale można policzyć ich na palcach jednej ręki .

Turbosprężarka zregenerowana prawidłowo w/g technologi naprawy producenta , ma takie same parametry jak nowa i otzrymuje taką samą gwarancję . Wiele osób zostało oszukanych przez pseudoregenerantów turbosprężarek i niesłusznie jest uprzedzona do turbosprężarek zregenerowanych w technologi producentów turbo , dlatego też każda turbosprężarka regenerowana powinna posiadać certyfikat z kartą gwarancyjną ,które dają nam pewność kto wykonał taką naprawę i co wniej było wymienione .Regnerację lub naprawę takiej turbosprężarki może wykonać serwis odpowiednio wyposażony i najlepiej z długoletnim doświadczeniem ,ktore gwarantuje nam pewność dobrze wykonanej usługi .

Ważne też jest aby naszą starą turbosprężarkę jeżeli decydujemy się na zakup drugiej sprawdził serwis turbo i określił przyczynę jej uszkodzenia jest to niewielki koszt , a pozwoli to nam na uniknięcie ponownego uszkodzenia turbosprężarki ,gdyż nie zawsze warsztaty wymieniające turbosprężarkę na drugą są w stanie prawidłowo ocenić przyczynę uszkodzenia i usunąć ją.

Orintacyjny koszt:

regeneracji podstawowej z kpl. naprawczym od 750,- do 850,- PLN*

turbosprężarki po regeneracji cena od 1400,- do 1800,- PLN *

nowej turbosprężarki od 2200 ,- do 3500,- PLN*[br]Dopisany: 11 Luty 2009, 11:43_________________________________________________Jeszcze jedno do poczytania :)

http://www.mq.pl/turbo-service/prasa2.htm

Opublikowano

i tak sie upieram ze z uzywki angola na chodzie co ma 50, 60 tys mil spoko mozna wziasc ,ja taką mam za 500stówek i smiga i dalej bedzie i dluzej niz z afn bo jest duzo mocniejsza, oczywiscie jak eksploatacja bedzie prawidlowa

Opublikowano

i tak sie upieram ze z uzywki angola na chodzie co ma 50, 60 tys mil spoko mozna wziasc ,ja taką mam za 500stówek i smiga i dalej bedzie i dluzej niz z afn bo jest duzo mocniejsza, oczywiscie jak eksploatacja bedzie prawidlowa

Bo może masz farte, ale jeszcze tego nie wiesz... Ile km zrobiłeś :?:

I to że Tobie się trafiło nie znaczy że taka jest reguła :)

Opublikowano

Bo może masz farte, ale jeszcze tego nie wiesz... Ile km zrobiłeś :?:

I to że Tobie się trafiło nie znaczy że taka jest reguła :)

wystarczajaco duzo zeby miec pewnosc ze jest dobra okolo 6-7 tys od załozenia , teraz to tylko ja sam moge ja dojechac ,ale powtarzam kupowac jak jest jeszcze w aucie i auto odpala, bo tak to jak kota w worku ,w regenerowane bym bardziej sie bał wejsc niz w taka

Opublikowano

tak twierdzisz ale nie mas racji masz tu logi po zamianie turbiny z afn na avf bez zadnej modyfikacji i jezeli ktos twierdzi ze ma duzego laga to cos ma z turbina

Po co zmieniać turbinę, jeżeli wyszło po zmianie tak jak przy seryjnej.

Wklej wykres przed modyfikacją programu i po korekcie. :cool1:

Opublikowano

Po co zmieniać turbinę, jeżeli wyszło po zmianie tak jak przy seryjnej.

Wklej wykres przed modyfikacją programu i po korekcie. :cool1:

to nie miało pokazac ze cos ma zmienic tylko ze nie ma laga na turbo od awx , a rozmawiamy o wymianie turbo jak sie wysra a nie po to by zmieniac , a itak jak by byla na hamowni na starym turbo i na tym to wykresik zapewniam cie ze by wyszedl inny na korzysc turbiny awx

Opublikowano

Faktycznie laga nie było widać :blink:

Opublikowano

Dorwałem turbinę (rzekomo z AFN) która wygląda identycznie jak wyjęta z mojej A4, z tą różnicą że posiada większy otwór mocowania do intercooler'a (jest z 2000 roku, moja A4 z 1998). Czy to możliwe? Czy w późniejszych wersjach B5 turbiny były mocowane za wtyk, a starsze na opaskę? Co zastosować do połączenia?

Opublikowano

albo org waz z jednej strony metalowy z drugiej gietki ale kosztuje sporo albo przejsciówka turbo/IC do dostania u lokalnych tunerów lub kolegow z klubu a4 którzy sie tym zajmują koszt okolo 70 pln

ps. podaj numery jakie masz nabite na turbince

Opublikowano

Z opisu wyglada na turbo od AWXa :mysli:

Opublikowano

tez tak podejrzewam ale nie podal numerow wiec nie wiadomo :no:

Opublikowano

Dzisiaj postaram się podskoczyć w miejsce gdzie rozbebeszyli moją OOOO i wezmę numer...