Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana sprężyn tył-śruba mimośrodowa!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zabralem sie za wymiane spryzyn na eibach -30. Przód udało mi się wymienić. Poległem na tyle. Nie moge wybić śrub od geometrii. Kręcą sie razem z tuleją. Tuleje oberwały się przy wykręcaniu. Czy te tuleje się wymienia czy trzeba cały wachacz kupić? Chodzi o te zaznaczone na zdjeciu.d78cca081fea538c7828f6fa95aec9c9.jpg

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Są wymienne, z Lemfoerdera około 30 złotych za sztukę. Śrub nie wybijesz bo one się dosłownie zespalają z wewnętrzną częścią tulejki i pozostaje ciąć.

Edytowane przez majkel_majki

Opublikowano
  • Autor

A z wymianą tej tulei duzo roboty??? Bez problemu wyciągne ten górny wahacz?

Opublikowano

Wahacz wyjdzie bez problemu, górna śruba w zasadzie zawsze daje się odkręcić. Wymiana tulei jest prosta jeżeli masz dostęp do prasy. 

Opublikowano
  • Autor

No nic bede walczył dalej. Dzięki

Opublikowano
  • Autor

A nie wiesz czy górna śruba tez moze być tak zapieczona? Czy nie powinno z nią być problemu?

Opublikowano

Górna powinna pójśc bez większych problemów.

Opublikowano

Daj cynk jak poszlo ze srubami ... :)

Opublikowano
  • Autor
Daj cynk jak poszlo ze srubami ... [emoji4]
Na razie wymieniłem z prawej strony. Dostęp do śruby od wahacza od strony srodka auta-ciezki, ale jest. Nakrętke musiałem przyspawać i śruba pusciła bez problemu. Od strony koła musiałem ciąć. Wahacz na zewnątrz i tuleje do wymiany. Oczywiście nowa śruba. W piątek będe walczył z lewą stroną.

Opublikowano

Zupełnie zapomniałem Tobie powiedzieć o tej cholernej nakrętce przy śrubie, która mocuje wahacz do sanek, bez przyspawania jej do sanek nie faktycznie jest kłopot z odkręcaniem. Z jednej strony jest łatwo podejść migomatem, z drugiej pamiętam, że coś przeszkadzało- chyba to była rura wlewu paliwa, ale się da.

Opublikowano
  • Autor

Jeśli się okaże że strona od wlewu paliwa jest gorsza do ogarnięcia to o drugą stronę nie musze się martwić. Nie przyglądnąlem się właśnie stronie lewej.

Opublikowano

po co odkręcacie wachacz do wymiany sprężyn ,zmieniałem ok miesiąc temu ,trzeba odkręcić amor ,łącznik stabilizatora ,ściskamy sprężynę ,wachacz drążkiem naciągamy do dołu i sprężyna wyjęta

Opublikowano
  • Autor
po co odkręcacie wachacz do wymiany sprężyn ,zmieniałem ok miesiąc temu ,trzeba odkręcić amor ,łącznik stabilizatora ,ściskamy sprężynę ,wachacz drążkiem naciągamy do dołu i sprężyna wyjęta

Ponieważ po wymianie sprężyn trzeba ustawić geometrie. A żeby ją ustawić trzeba śrube od geometrii popuścić. Niestety jest tak zapieczona że nie jestem w stanie jej ruszyc. A jak sie ruszy to obrywa się tuleja. I tu zaczynają się schody. Żeby wymienić tuleje w wahaczu trzeba go wyciągnąć.  

Opublikowano

Ok, ja wymieniałem na takie same więc geometria zbędna 

Edytowane przez greg2505

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

To jeszcze raz ... Które dokładnie tuleje wymieniasz żeby można było ustawić zbieżność i kąty ?  Czy wymieniasz wszystkie ?

Opublikowano
  • Autor

Te zaznaczone na zdjeciu. 622accb50efa4b308959d4b66bc87fe4.jpg

Opublikowano

Aha .. ok .... 

A tamtych tulei gdzie jest sruba nr 3 nie ruszasz ?

Opublikowano
  • Autor

Jak są nie wybite to po co? Ja mialem wybitą przy śrubie nr 10. A jak już wachacz miałem na wierzchu to wymieniłem obie.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

A właśnie kolego.. powiedz mi jeszcze jak wygląda sprawa geometrii. Ile to cie kosztowało i czy były jakieś problemy z geometrią?  Ja jak podjechałem do jednego zakładu na sprawdzenie to mi  zawołali 500zł za zrobienie geometrii  o ile nie bedzie problemów . Tak więc jjeszcze nic nie ruszyłem u siebie ..

Opublikowano
  • Autor
4 minuty temu, zaba84 napisał:

A właśnie kolego.. powiedz mi jeszcze jak wygląda sprawa geometrii. Ile to cie kosztowało i czy były jakieś problemy z geometrią?  Ja jak podjechałem do jednego zakładu na sprawdzenie to mi  zawołali 500zł za zrobienie geometrii  o ile nie bedzie problemów . Tak więc jjeszcze nic nie ruszyłem u siebie ..

Ile????? Placilem 100zł i jeśli sruby się odkręcą to nie ma z tym żadnego problemu. Trwa to około 15-20 min.