Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Klimatyzacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Dziś miałem małą robotę przy aucie coś z klapami i musiałem rujnować cały środek i coś zwróciło moją uwagę a dokładnie parownik/skraplacz (tak się na to chyba mówi) klimy który był pokryty jakaś zieloną substancją jak smar czy coś w tym stylu dodam, że klima nie jest szczelna czy to może mieć związek z tym parownikiem, że klimatyzacja nie jest szczelna ?

Edytowane przez Musafa

Opublikowano

Niestety tak. Tam masz nieszczelność,ucieka czynnik.

Edytowane przez kastro

Opublikowano

Zielony kolor to kontrast, który dodaje się do czynnika. Najwidoczniej natrafiłeś na źródło nieszczelności :D

Opublikowano
  • Autor

Rozbieramy raz jeszcze :) 

Czeka mnie pewnie męczarnia z wymontowaniem tego skraplacza/parownika ?

Edytowane przez Musafa

Opublikowano

Jeśli oklejałeś klapy to musiałeś wyciągnąć cały tunel nawiewu a żeby dostać się do parownika wystarczy wypiąć spinki i rozdzielić połówki tunelu.

Jeśli przy oklejaniu klap nie czysciłeś ich gniazd i plastików na których pracują to zrób to i zastosuj suchy smar teflonowy (suchy smar PTFE)

Pracujące elementy to plastik-plastik i ten smar doskonale się tam nadaje... nie jest "tłusty" czyli żadne zanieczyszczenia się do niego nie przyklejają, bardzo dobrze ogranicza tarcie i ma bardzo duży zakres temperatur pracy a przy nagrzewnicy jest gorąco, a w lato chłód z parownika też nie zrobi na nim wrażenia [emoji6]

U mnie parownik podszedł tylko ori na pierwszy montaż (każdy zamiennik miał wyprowadzenie rurek w innym miejscu) BEHR, niestety przyszedł bez żadnych pianek do montażu w tunelu.

Pianki musisz odkleić i wymyć (jest to pianka poliuretanowa z gumą bądź kauczukiem), ja cały tunel jak i te pianki myłem płynem do mycia silnika K2.

Od spodu parownika będzie gumka, przyklej ja na taśmę dwustronną - ja zastosowałem dwustronną taśmę do podkładów panelowych wzmocniona siatką kupiona w Bricomarche coś takiego ale innej firmy: http://m.neopak.pl/item/37303439

Na tą samą taśmę kleisz pianki poliuretanowo-gumowe do parownika.

Ps. Współczuję roboty, ja u siebie dwa razy to przechodziłem.

Przy okazji jak już tak rozebrane to może wymień nagrzewnicę... za jedną robotą wymienisz dwie części a ja wiadomo po tyłu latach nagrzewnica pewnie zamulona.

Wysłane z OP3T

Opublikowano
  • Autor

Podziękować za wskazówki Hezen akurat nagrzewnice wymieniałem więc a tego parownika nie ruszałem bo nie myślałem o tym.

Czyli szukać uzywki najlepiej ?

Nic, zabiorę się po weekendzie za to :)

Opublikowano

Z używkami wiadomo jak jest... cholera wie co się od kogoś kupi.
W parowniku zostaje najwięcej opiłków i nawet maszynowo nie da rady wypłukać ich wszystkich.
A jak ktoś ci popchnie parownik po zatarciu sprężarki?
Odbolej i kupuj nówkę, wiem że czasami ciężko kładzie się kasę na ladę ale zrobisz raz i porządnie - nie wracasz już do tego jeśli sprężarka jest w porządku.
Jak coś to pisz, sam przechodziłem rwanie tunelu nawiewu więc służę poradą :)

Wysłane z OP3T