Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Jaki wpływ na klimę ma czas ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :hi:

Czytałem tu uważnie wiekszość wątków co do klimy ale odpowiedzi na swoje pytanie nie znalazłem.

Mianowicie: Po zakupie swojej A4 na początku 2007 r. nabiłem i odgrzybiłem klimatyzację i do dziś działa super. Tylko mam takie pytanie - przez te dwa lata zrobiłem autem może z 6 tys. km., w lecie czasem używałem klimatyzacji (ale niezbyt często), dzialała i działa dobrze. Tak więc czy muszę teraz jechać znowu na przegląd klimy skoro przez dwa lata od ostatniego przeglądu niewiele jej używalem? Mowiąc prościej - czy z klimą jest tak jak z olejem, tzn niezależnie od przebiegu powinno sie co np: pół roku czy rok i tak robić przegląd i znowu napełniać ten czynnik chłodzący? Jakie są co do tego zalecenia? :mysli:

I jeszcze jedno pytanie - w mojej A4 poniżej chyba 3 st. C nie włącza się klima i to wiem. Gdzieś za to czytałem, że zaleca się profilaktycznie aby przynajmniej raz w tygodniu włączyć na 15 - 20 min. klimatyzację żeby układ się przesmarował. I teraz - skoro w zimie klima się nie chce włączyć to czy nie ma niebezpieczeństwa np: zatarcia sprężarki od klimatyzacji? :mysli:

Opublikowano
  • Autor

sęk tylko w tym, że ja własnie przed napisaniem tego pytania i aby zaoszczędzić wszystkim odpowiadania po raz setny na to samo pytanie, dokładnie przeczytałem calutki ten wątek o klimie, który mi wskazałeś i właśnie dlatego, że tam odpowiedzi na swoje pytanie nie znalazłem to pytam tu i teraz..

Opublikowano

Niestety nie używając klimy skazujesz ją na to ,że nie ma smarowania kompresora co się może skończyć niezbyt tanią naprawą bądż wymianą ,a ponadto w nieużywanej klimie czynnik chłodniczy ulega degradacji. Także raz na tydzień bądż dwa powinno się ją uruchomić.

Kliomę powinno się nabijać albo choć sprawdzić raz w roku i odkazić układ poprzez choćby wstrzyknięcie preparatu grzybobójczego przez kratki nawiewów.

To ,że się nieuruchamia przy minus -5 to normalne - zblokowane jest to automatycznie (inaczej doszłoby do zamarznięcia parownika) :hi:

Opublikowano

Ja profilaktycznie robię full serwis klimy na wiosnę odgrzybianie smarowanie wymiana filtra sprawdzenie ilości gazu itp koszt niewielki a zero problemów z klimą myślę że warto wydać te 250 zł na rok i spać spokojnie :wink4:

Opublikowano

Odgrzybianie po zimie to podstawa dla zdrowia naszych układów... oddechowych. Zimą często klima nie działa, nie ma przewiewu przez kanały i rozwijają się grzyby. Później na wiosnę puszczamy sobie przyjemny chłodny nawiew i wdychamy mnóstwo zarodników.

Opublikowano

Nie stresuj sie - kolejne legendy o klimatyzacji i jej zacieraniu sie etc. Nieprawdą jest , ze trzeba ja uruchamiac raz na tydzien na 15-20 minut, Ktos to wymyślił i powiela głupotki. Wystraczy jak ze dwa razy w sezonie zimowym ją uruchomisz - jak nie to sie nic nie stanie. Pomyśl o krajach skandynawskich gdzie temepratura jest nieraz ujemna przez 3-4 miesiace - i co i sprezarki klimatyzacji by sie zacierały - tak ? Klimatyzacja raz załadowana jak jest sczelna potrafi pracowac przez lata. Wskazane jest aby raz na 3-4 lata ewentualnie "wymienić" czynnik - automat wciaga stary i ładuje "nowy"

Co do odgrzybiania - rób to profilaktycznie ze 2-3 razy w sezonie - nie czekaj az zacznie capić - a zapomnisz o tym smrodzie.

Czynnośc bardzo prosta - 15 min i po problemie. I nie robi sie tego poprzez kratki a bezpośrednio na parownik - kratki wentylacyjne możesz jednymie zpsikac freshem - wsytrcza. Na parownik zastosowac trzeba cleaner a pózniej fresh - to dwa rózne preparaty. W polsce czatuja i wciskają ludzią freshe co działa ale krótkotrwale. Polecam firmy Kent, Innotec - pianki aktywne. A póxniej jakiegos fresha.

Poz

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za słowa otuchy i zdroworozsądkowe spojrzenie na temat klimy :hi:

Wiem, że są i tacy, którzy "zalecają" przegląd klimatyzacji i co pół roku ale podejrzewam, że są to sami mechanicy pracujący w serwisach, którym zależy żeby jak najczęściej do nich jeździć i dawać się "doić" za coś, czego nie trzeba tak często robić. Ale z drugiej strony czemu się dziwić jeśli jakis oszołom w tematach silników benzynowych "chwalił się", że on to wymienia kompletny rozrząd przy każdym przeglądzie co roku..widać nadmiar gotówki to tez problem dla niektórych..

Są też i tacy - ku mojemu osłupieniu - którzy zalecają żeby cały czas jeździć z włączoną klimatyzacją..zabawne :blink:..tylko ciekawe po co w takim razie byłby wyłącznik klimatyzacji? I co z sytuacją kiedy właśnie w zimie w starszych A4 klima w ogóle nie działa?

Tak czy owak uważam, że włączenie klimatyzacji raz na jakiś czas w zupełności wystarcza i chroni przed tym złowrogim zatarciem kompresora.

Pozdro

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

A ja mam pytanko... czy w B5 też znajduje się osuszacz, bo nie wszystkie układy klimatyzacji go posiadają???