Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[B5 AFN] Dziwny zapach w kabinie po odpaleniu auta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

tak jak w temacie. Po odpaleniu autka czuje dziwny zapach (jakby spalenizny) docierający z nawiewu. Po paru minutach jednak zapach znika z nawiewu. Codziennie rano odpalam samochód, otwieram szyby i kieruje nawiew na zewnątrz żeby przewietrzyć układ nawiewu. U mechanika powiedziano mi, że to może być olej spadający gdzieś na kolektor i tam się spalając powoduje swąd. Potem swąd zanika bo olej wyparowuje.

Czy ma ktoś jakiś pomysł co to może być ?

Pozdrawiam

Opublikowano

Wymień filtr przecipyłkowy kabiny i odkaż układ nawiewów poprzez choćby wstrzyknięcie w kratki nawiewów preparatu w sprayu :hi: - powinno pomóc

Opublikowano

Nadal obstawiam filtr - niezawodne muchy plażowiczki i liście , bądż pyłki roślin rozkładają się w filtrze. W momencie gdy uruchamiasz auto zaczyna działać nawiew który zaczyna rozprowadzac do auta stare powietrze, które zgromadziło sie w nawiewach i czuć , :kox:bo to powietrze jest zastałe, a jak sie juz rozrusza to moze jeszcze czuc ale moze nie az tak ze to przeszkadza :notworthy:[br]Dopisany: 11 Luty 2009, 19:13_________________________________________________adianka ma jeszcze jedno nietypowe miejsce, ktore moze byc odpowiedzialne za ten zapach.

Po tej samej stronie co filtr przecipyłkowy kabiny jest akumulator - nieraz zgromadza sie pod jego podstawą liście , które zaczynają gnić po dłuższym nie oczyszczaniu tego miejsca - stąd tez może byc zapach tego typu. :kox:

Opublikowano

Nadal obstawiam filtr - niezawodne muchy plażowiczki i liście , bądż pyłki roślin rozkładają się w filtrze. W momencie gdy uruchamiasz auto zaczyna działać nawiew który zaczyna rozprowadzac do auta stare powietrze, które zgromadziło sie w nawiewach i czuć , :kox:bo to powietrze jest zastałe, a jak sie juz rozrusza to moze jeszcze czuc ale moze nie az tak ze to przeszkadza :notworthy:[br]Dopisany: 11 Luty 2009, 19:13_________________________________________________adianka ma jeszcze jedno nietypowe miejsce, ktore moze byc odpowiedzialne za ten zapach.

Po tej samej stronie co filtr przecipyłkowy kabiny jest akumulator - nieraz zgromadza sie pod jego podstawą liście , które zaczynają gnić po dłuższym nie oczyszczaniu tego miejsca - stąd tez może byc zapach tego typu. :kox:

g.... prawda mam ten sam swąd i problemem jest sam wentylator nawiewu (do sprawdzenia szczotki, rezystor regulujący stopnie nawiewu) najprawdopodobniej musiała się gdzieś dostać woda. Zapach palonej elektoroniki czyż nie ??

pierwsza minuta jazdy nie jest zbyt przyjemna ale po chwili już leci świeże powietrze.

I prosze Was koledzy jeśli nie macie pojęcia o temacie to się nie wypowiadajcie nabijajac sobie posty :hi:

Opublikowano

Sparki dokładnie :good: Na 99% wina wiatraka, zasyfiony układ raczej nie śmierdzi "elektryczną" spalenizną. A co do nabijania postów, to koledzy pewnie chcieli poprostu pomóc :hi:

Opublikowano

Odświeżę trochę temat.

W moim B7 mam to samo , przez kilka minut po odpaleniu czuć w kabinie swąd palonej elektroniki lub bakielitu potem zapach znika.

Mam pytanie gdzie szukać tego rezystora stopni nawiewu?

Opublikowano

u mnie kiedyś po załączeniu klimy z kratki nawiewu leciał białawy dymek...tak jakby para...po chwili przestało i nie pokazało się do tej pory :kox: