Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Brud w pod korkiem paliwa i wewnątrz silnika. Oil sludge?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Wczoraj wymieniałem olej w świeżo zakupionej a4 i podczas wymiany mechanik zwrócił mi uwagę na brud pod korkiem wlewu paliwa i zaproponował żebym wlał 10w40. Oczywiście pozostałem przy 5w40 (Motul X-cess).

Po powrocie zacząłem grzebać w temacie i dotarłem do problemu oil sludge wraz z opłakanym w skutkach zatkanym smokiem.

Teraz pytanie: co najlepiej robić dalej?

Samochód kupiony z komisu, sprowadzony od Niemca, wyrejestrowany 02.2018 więc do tego czasu pewnie jeździł. Ostatnia udokumentowana wymiana oleju 20k kilometrów temu i 1.5 roku. Ciężko powiedzieć jak był serwisowany, mam tylko wydruki z przeglądów - brak wpisów w książce. Olej wymieniony na świeży, niestety bez płukanki - dopiero teraz wiem że wypadało ją zrobić. Silnik chodzi cichutko, równo.

Czy od razu dawać do mechanika na ściągnięcie miski i czyszczenie, czy wymieniać olej z płukanką po 5k i liczyć że będzie ok?

UW8z0TXdNWjgDeu_wTI_dxTPJgCK-aV4BZiKMPhf

ByytRe-nZSq0zSFImvDrM2r2n4UTfdNEADbWYexR

xl8beRQrUwNtqU4yWHe30GK5IiAGPMf7B1Cr2MFE

Tutaj widać ślad po przeciągnięciu palcem. Nagaru nie trzeba skrobać, schodzi po przejechaniu mocniej palcem.

qDy8TOAn0D1mhVzKDpAKiUTfgeORFBq-S7NUc-OG

Edytowane przez /dev/null

Opublikowano

Dobrze że zostałeś przy 5w40. Jak już zgłębiłes temat to wiesz, że czyszczenie smoka w tych silnikach to taki pakiet startowy po zakupie. Zmierz kontrolnie ciśnienie oleju na dobrze rozgrzanym silniku i jak w normie to próbuj przejechać kilka tys i wykonaj zabieg czyszczenia michy. Będziesz przynajmniej spać spokojnie...

Opublikowano
  • Autor

Jakie ciśnienie powinno zaniepokoić i co dalej jeśli odbiega od normy?

Jeśli ciśnienie w normie, to nie martwić się jeszcze zbytnio?

Ten szlam który wyjąłem palcem nie wygląda najlepiej, ale przeglądając zagraniczne fora widziałem o wiele gorsze rzeczy, trochę to dla mnie zaskakujące - jako osoby niemechanicznej - że silnik działa na tych zabrudzeniach bez problemu i dopiero zatkanie smoka sprawia problem.

Opublikowano

Na forum powinieneś znaleźć procedure pomiaru ciśnień.

Z tego co pamiętam temperatura silnika 90 stopni przy 2000 tys obrotów powyżej 1,3 bara,  3500 coś ok. 3,5 - 4,5 bara.

Opublikowano

Wolne obroty nie mniej niż 1,2 reszta jak kolega wyżej podał