Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Silnik, korba, słupek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem ze swoim audi. Wczoraj w czasie podróży do pracy nagle szarpnelo mi samochodem, poszedł siwy dym z rur i zapaliła się kontrolka od oleju. Auto od razu zgasilem, po ostygnięciu sprawdziłem poziom oleju i było ok. Niestety nie mogłem już odpalić- były obroty, ale nie zapalił. Mechanik powiedział ze to panewki albo korba strzeliła bokiem w silnik. Jednak nie było żadnych wycieków, co dla niego też jest dziwne.  Ktoś coś podpowie? Czy ten naprawiać czy kupić używany i włożyć? 

Opublikowano

Bardzo ogólnikowo piszesz opisując silnik (tylko 2.0, a jest ich "parę"), więc doprecyzuj, na pewno będzie prościej odnosić się do problemu ewentualnym piszącym po mnie.....

Co do samej usterki to przede wszystkim jakiś konkretny mechanik musi Ci precyzyjnie zweryfikować co uległo uszkodzeniu, bo tak to gdybanie tym bardziej na odległość....

Ja osobiście zdecydowanie jestem zwolennikiem remontowania motoru (przynajmniej wiadomo co się ma po "operacji", warunek rzetelnie wykonana)

Choć czasami nie opłaca się robić remontu np. ze względu na duże uszkodzenia i trzeba szukać jakiejś sensownej używki, a to już jest sztuka, aby znalezć coś sensownego.