Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[B5 AEB] Prośba o analizę logów - auto słabnie po nagrzaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oczywiście, tylko orginał. Więc przepustnice wykluczam, to musi być coś innego.

Mateusz też się już poddał widze. Może kolega mstan coś nowego wymyślił? Może ktoś inny ma jakiś pomysł?

Chyba pozostanie mi co 2 dzień reset ECU :confused4:

Opublikowano

Oczywiście, tylko orginał. Więc przepustnice wykluczam, to musi być coś innego.

Mateusz też się już poddał widze. Może kolega mstan coś nowego wymyślił? Może ktoś inny ma jakiś pomysł?

Chyba pozostanie mi co 2 dzień reset ECU :confused4:

stara przepustnice masz do sprzedania?

Opublikowano

stara przepustnice masz do sprzedania?

Troche za późno, poszła jakieś 3 miechy temu....

Opublikowano

Witam

Już ją sprzedał.Ja miałem przepustnicę uszkodzoną mechanicznie(nie będę się wdawał w zbytnie szczegóły),ale miała dobrą elektronikę.Więc z dwóch zrobiłem jedną.Początkowo nie mogłem dojść do ładu z obrotami tzn. były na stałym poziomie ale powyżej 1 tyś. Teraz i tak są wysokawe, ale już sobie odpuściłem. Przez dłuższy czas miałem tylko do czynienia z 561. Praktycznie przy każdej kontroli go kasowałem. Obecnie sprawdzam błędy co jakiś czas i co któryś sprawdzenie mam błąd 16505. Nie ma żadnej reguły występowania błędu, oraz jak narazie nie stwierdziłem skutków ubocznych i wpływu na pracę silnika.

Pozdrawiam

Ps. to chyba jest jak choroba zakaźna.

Opublikowano

Zaraza :sick3:

Kolega mstan też się poddaje? Chyba sprzedam tą furmanke bo już za dużo siwych włosów mi wyrosło z tego powodu.

Mateogda może się jakoś ustawimy (daleko nie mam do Ciebie), może coś poradzisz?

Opublikowano

Witam

No nie do końca:

No cóż nie spocząłem na laurach i staram się coś zrobić z tym 561.

Próbowałem wymienić sondę, ale zostałem wyrolowany i mam nową sondę(już lekko używaną) która się nie nadaje do mojego rocznika.Założyłem więc starą.

Następną rzeczą jaką zrobiłem to wyjąłem filtr powietrza i trochę pojeździłem.(zima mogłem sobie na to pozwolić).Autko zachowywało się prawie bez zmian,ale trochę tak jakby bardziej poszarpywało(przy gwałtownym wciśnięciu gazu).Po sczytaniu błędów okazało się że sonda na bloku 008 podskoczyła o 2% do -22% oczywiście skasowałem 561. Wskazania MAF także wzrosły, ale dawka paliwa nie zmieniła się.

Więc czas na kolejną zmianę. Zamontowałem filtr powietrza, ale tym razem stary który rok temu wymieniłem.

Zmalały mi wskazania MAF o około 0,5. Auto z każdym dniem lepiej chodziło .Lepiej odpala,zniknęły poszarpywania silnikiem podczas gwałtownego przyspieszania .Zmieniło się także na VAG-u to znaczy nie było już błędu 561, a na bloku 008 wartość zmalała do -14,8

Zaznaczam że zmiany dotyczą pracy silnika na BP, oraz dodam że doładowanie jest wciąż w normie i nie zmieniało się. Poszarpywania silnika miały miejsce w zakresie 2tyś. do 4tyś.obrotów.

Jest jeszcze jedna zmiana tzn. autko ma właściwie takie same osiągi , ale stało się troszeczkę bardziej ospałe.Następna zmiana to zużycie -spadek średnio około 1litr.

Starałem się to opisać dość szczegółowo i myślę że może się przydać.

Pozdrawiam

Ps wysyłam Ci mejla

Opublikowano

Witam

No nie do końca:

No cóż nie spocząłem na laurach i staram się coś zrobić z tym 561.

Próbowałem wymienić sondę, ale zostałem wyrolowany i mam nową sondę(już lekko używaną) która się nie nadaje do mojego rocznika.Założyłem więc starą.

Następną rzeczą jaką zrobiłem to wyjąłem filtr powietrza i trochę pojeździłem.(zima mogłem sobie na to pozwolić).Autko zachowywało się prawie bez zmian,ale trochę tak jakby bardziej poszarpywało(przy gwałtownym wciśnięciu gazu).Po sczytaniu błędów okazało się że sonda na bloku 008 podskoczyła o 2% do -22% oczywiście skasowałem 561. Wskazania MAF także wzrosły, ale dawka paliwa nie zmieniła się.

Więc czas na kolejną zmianę. Zamontowałem filtr powietrza, ale tym razem stary który rok temu wymieniłem.

Zmalały mi wskazania MAF o około 0,5. Auto z każdym dniem lepiej chodziło .Lepiej odpala,zniknęły poszarpywania silnikiem podczas gwałtownego przyspieszania .Zmieniło się także na VAG-u to znaczy nie było już błędu 561, a na bloku 008 wartość zmalała do -14,8

Zaznaczam że zmiany dotyczą pracy silnika na BP, oraz dodam że doładowanie jest wciąż w normie i nie zmieniało się. Poszarpywania silnika miały miejsce w zakresie 2tyś. do 4tyś.obrotów.

Jest jeszcze jedna zmiana tzn. autko ma właściwie takie same osiągi , ale stało się troszeczkę bardziej ospałe.Następna zmiana to zużycie -spadek średnio około 1litr.

Starałem się to opisać dość szczegółowo i myślę że może się przydać.

Pozdrawiam

Ps wysyłam Ci mejla

heh czyli warto jezdzic na starym filtrze powietrza :naughty: u siebie zauwazylem ze za duzo powietrza dostaje, zatkalem wlot od odmy do kolektora i jest duzo lepiej, jak zimny trzyma prawidlowe obroty jak sie nagrzeje to trzyma okolo 1tys 1,1tys rpm, no ale tak raczej nie powinno byc, poki co jak nie znajde nowej przepustnicy tak musze jezdzic.

Opublikowano

Mateogda może się jakoś ustawimy (daleko nie mam do Ciebie), może coś poradzisz?

Ja Cię zmuszać nie będę ale z tego co pamiętam już proponowałem żebyś "wpadł" na spota.

(to jest chyba jedyny bezpieczny dla mnie termin)

Opublikowano

Ja Cię zmuszać nie będę ale z tego co pamiętam już proponowałem żebyś "wpadł" na spota.

(to jest chyba jedyny bezpieczny dla mnie termin)

no to jesteśmy umówieni :good:, ale na następnego spota bo na tą środę nie dam rady przybyć.

Póki co byłbym wdzięczny za wszystkie rady/sugestie.

Do mstan : coraz bardziej się przekonuję (czytając takie posty jak twoje) że silnik AEB to jedna wielka zagadka. Kto widział że by silnik np. zaczął lepiej pracować na starym filtrze? :kox: tylko właściciele silników AEB :kox:

Pozdro

Opublikowano

Witam

Pewnie nie chodzi tu o to że filtr jest stary.Zmieniły się parametry na przepływce.

Jak widzisz chciałem wymienić sondę(no bo jest stara), ale jak widać jeszcze trochę wytrzyma.

Patrząc na różnorodność wątków nie jesteśmy wybrańcami losu.

Pozdrawiam

Opublikowano

dalem sobie spokoj jak na razie, znajde przepustnice to wymienie ale nie spuszczam sie zeby za wszelka cene wymienic, tylko nie mam pewnosci czy jezdzac z odlaczonym wezem od odmy do kolektora nic zlego sie nie bedzie dzialo poza tym ze silnik mniej powietrza bedzie dostawac, bo spalanie na pewno sie nie zwiekszylo.

Opublikowano

Witam

Pewnie nie chodzi tu o to że filtr jest stary.Zmieniły się parametry na przepływce.

Jak widzisz chciałem wymienić sondę(no bo jest stara), ale jak widać jeszcze trochę wytrzyma.

Patrząc na różnorodność wątków nie jesteśmy wybrańcami losu.

Pozdrawiam

To jest jasne. Zmieniły sie parametry przepływki bo stary filtr=zanieczyszczony a napewno gorzej przepuszczający powietrze niż nowy a więc i przepływka mierzy mniej zassanego powietrza. Ale dlaczego auto lepiej się zachowuje? Powinno być zupełnie na odwrót.

Np. u mnie pokazuje około 160g/s przy ~6000obr/min ciekawe jak to jest u Ciebie?

Oby coś pomogli koledzy z trojmiasta na spocie. Dam znać.

Pozdro

Opublikowano

Witam

Myślę że jest lepszy stosunek paliwa do powietrza. Nawet przy gwałtownym dodaniu gazu sonda radzi sobie z korektami.

A jak korekta wychodzi poza możliwości sondy to ECU dokonuje korekty i podaje informacje w postaci błędu.

Po dzisiejszym sprawdzeniu miałem znowu błąd 561, ale pamięć na bloku 008 zchodzi do normy (jest -13,4)

Pozdrawiam

Opublikowano

Po długim czasie ale wkoncu auto jezdzi jak nalezy.

4 rzeczy:

1.Nieszczelnosc przy kolektorze ssącym-wyeliminowana

robota kolegi mateogd :

2.Reduktor-wymieniony na nowy

3.Nowe dysze o większym przekroju [3mm]

4.Odpowiednia regulacja

i wróciła przyemnośc z jazdy na benzynie i na gazie.

Odziwo po regulacji gazu sonda zaczela normalnie pracowac i zaczela sie "uczyc" ,przed tem nawet na benzynie pokazywało '0'.

Nie chce zapeszac bo jeszcze za malo przejechalem km zeby byc pewnym ze wszystko bedzie ok w najblizszym czasie. Ale póki co po przejechaniu okolo 500km nawet blad przepustnicy nie wyskoczyl.

Do kolegi mstan:

co z twoją bryczką, a konkretnie co zrobiles z przeplywka?

Do kolegi mateogd

jeszcze raz dzięki :hi:

Opublikowano

Witam

No to super kamień Ci spadł z serca (teraz musisz uważać na ten kamień).

Ograniczyłem ilość przepływającego powietrza przez przepływkę. Silniczek jest dynamiczny, ale osiągi pozostały na stałym poziomie.Ale muszę przyznać że autko ma lepszą dynamikę na LPG.

Pozdrawiam