Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

problem z dokręceniem sworznia wahacza dolnego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

wymieniałem dzisiaj wahacz dolny (banan), wszystko szło w miarę ok, oczywiście troche gimnastyki ale pomogły mi inne tematy tego forum i film

.

Natomiast problem pojawił się w momencie wkładania nowego wahacza w zwrotnicę. Oryginalny wahacz miał torx, nowy natomiast imbus. Pytanie po co on jest? Na filmie widać, że kluczem płaski bez jakiejkolwiek blokady imbusem, nasadka jest wkręcana. U mnie niestety wkręcając nasadkę na śrubę sworznia, śruba cały czas kręciła się? Pytanie dlaczego?

Udało mi się dorobić kruciutki imbusik i zablokowałem kręcącą się srubę. Dokręciłem do końca i klops, śruba dalej nie idzie... ? Skończył się gwint a miedzy zwrotnicą i nakrętką to pare mm!! Niestety przy maksymalny dokręcaniu ukręcił się imbus u góry.... Nie mogę odkręcić nasadki. Na razie to zostawiłem na noc.

Macie jakieś pomysły? Po co w śrubie miejsce na imbusa? Na filmie nie było tam nic blokowane? Może w niektórych przypadkach faktycznie trzeba blokować? Czy w zestawie nie powinienem mieć jakiejś podkładki pod nakrętke? Stara nie miała, ale była dłuższa minimalnie....

Auto stoi w garażu 15km od domu, na podnośniku.... Załączam wam zdjęcia z tego jak wygląda skręcone na maxa na nowym wahaczu. Raczej tak nie powinno być?!

Będę wdzięczny za pomoc

IMG_20180727_203430.jpg

IMG_20180727_203517.jpg

IMG_20180727_203443.jpg

IMG_20180727_203113.jpg

Opublikowano

Na zdjęciu to wygląda jak by tulejki w zwrotnicy brakowało co właśnie dało taki efekt. Zobacz czy nie została na starym wahaczu.

Opublikowano

Na 100% jest tak jak Kolega wyżej napisał. Tuleja wyszła ze zwrotnicy i została na sworzniu starego wahacza. Musisz tą tuleję "odzyskać"

Edytowane przez staniek

Opublikowano
  • Autor

Dzięki chłopaki (machina i staniek) ? Nowy, kolejny wahacz założony bez problemu.

Tak, to była tulejka, robiłem to pierwszy raz w Audi i nie spodziewałem się, że wypadnie razem z wahaczem. Ale cóż, człowiek uczy się na błędach. Nowy wahacz, ten z wcześniejszych zdjęć niestety nie był już do odratowania (dobrze, że nie lemfordera ?), tylko zamiennik za 110zł. Nie szło odkręcić w żaden sposób tej nakrętki, próbowaliśmy z ojcem mocnymi kleszczami, żabami itp. ściskać gwint śruby ale kręciło się wszystko razem z 18 nakrętką.

Mam nadzieje, że komuś ten temat posłuży i nie będzie musiał ciąć nowego wahacza. Uważajcie, jeśli robicie to pierwszy raz! Stara tuleja przy sworzniu można wam wypaść. U mnie została na starym wahaczu, i dopiero chłopaki powyżej mnie nakierowały. Niestety założyłem już nowy wahacz i żeby założyć tulejkę z powrotem musiałem ciąć nowy wahacz ? Na szczęście problem rozwiązany, audi ma nowy wahacz i śmiga bez stuków ?

IMG_20180728_153216.jpg

IMG_20180728_153213.jpg

Edytowane przez rafalinsky1906
literówka

Opublikowano

U mnie w robocie czasem się mówi "lata doświadczenia,a i tak czasem jeszcze uda się coś sp***dolić" ;)