Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Fotochrm wsteczny/wewnętrzny z b6/b7/b8 do b5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jak w temacie, mam wsteczne lusterko z fotochromem. Oryginał mi sie rozlał gdy auto stało w słońcu dwa lata temu. Udało mi się kupić używkę tego samego lusterka, rozlało się w tym roku podczas upałów. Problem jaki mnie dotyka to brak lusterek do mojego modelu samochodu (Są bez włącznika nie tak jak w b6 czy b7, posiada tylko czujniki światła) oraz to że powinno być czarne a te jakie znalazłem są szare (wiem że mogę przełożyć wkład, ale jak otwierałem stare lusterko to doszedłem do tego że łatwo o uszkodzenie wkładu więc wolałbym nie ryzykować uszkodzeniem nowego).

Pytanie na którym mi zależy, to czy po podpięciu lusterka z nowszego modelu tj b6, b7 czy b8, gdzie lusterka posiadają guzik do załączenia i wyłączenia fotochromu będzie to działało. Piny w kostce zawsze mogę przełożyć jeśli układ nie będzie się zgadzał, lecz czy nawet wtedy będzie to działało czy te lusterko potrzebuje jeszcze jakiś zewnętrzny sterownik.
Ubiegam się też o te lusterka z nowszych modeli ponieważ wychodzą taniej i jest ich więcej niż tych do b5.

Edytowane przez danielthos

Opublikowano

Podepnę się pod temat, bo sam interesowałem się nieco montażem fotochromu do swojej B5 i troche czytałem na ten temat. Tak jak pisałeś, oryginalne lusterka z B5 nie są trwałe i dlatego myślę nie warto szukać kolejnego egzemplarza. Na Twoim miejscu kupiłbym lusterko z początkowych lat produkcji B6, są to wersje bez przycisku i będą one najbardziej zgodne.

Nowsze wersje z przyciskiem i kompasem mają już trochę inaczej elektrykę i nie obejdzie się przy nich bez modyfikacji. Te bez przycisku powinny się zgrać, nie wiem tylko, czy uchwyt na szybie jest identyczny. Nie powinieneś mieć problemu ze znalezieniem takiego.

Opublikowano
  • Autor

Z tego co się orientuję kompas mają wersje na USA.
Tych do b6 bez przycisku wcale nie znalazłem na internecie.
Mocowanie można przełożyć po rozebraniu kostki z wtyczki. Jedyne co zostaje to kolor lusterka i kulka która obraca się w obudowie lusterka.

Opublikowano
21 godzin temu, longer_xd napisał:

Podepnę się pod temat, bo sam interesowałem się nieco montażem fotochromu do swojej B5 i troche czytałem na ten temat. Tak jak pisałeś, oryginalne lusterka z B5 nie są trwałe i dlatego myślę nie warto szukać kolejnego egzemplarza. Na Twoim miejscu kupiłbym lusterko z początkowych lat produkcji B6, są to wersje bez przycisku i będą one najbardziej zgodne.

Nowsze wersje z przyciskiem i kompasem mają już trochę inaczej elektrykę i nie obejdzie się przy nich bez modyfikacji. Te bez przycisku powinny się zgrać, nie wiem tylko, czy uchwyt na szybie jest identyczny. Nie powinieneś mieć problemu ze znalezieniem takiego.

W moim B6 z 2002 roku jest właśnie taki fotochrom. Czarne lusterko z czujnikiem przód i tył, ale bez przycisku. Podejrzewam, że jest w 100% identyczne jak w B5.

Jak kupiłem auto to też było rozlane - brązowy odcień. Udało się dokupić, ale też nie było to łatwe... W A4 B6 fotochrom nie był zbyt powszechny.

Wymiana całego lusterka oczywiście rozwiązała problem działania natychmiastowo.

Tu jest identyczne jak moje, cena wysoka...

https://www.olx.pl/oferta/lusterko-wewnetrzne-fotochromatyczne-fotochrom-audi-a6-c5-a4-b5-a4-b6-CID5-IDrdIXX.html

lub foto

2gy0e3o.jpg

Edytowane przez Pawel125R

Opublikowano
  • Autor

To jest to że lusterko do b5/b6 bez przycisku kosztuje po 250-400zł i znowu moze sie rozlać w ciepły dzień, a te z guzikiem nawet po 100zł.
Nie jest to tylko plug&play, podpinam i działa bez żadnych sterowników, w zasadzie do tego by fotochrom w tym lusterku zadziałał to potrzebny jest tylko + i - , a reszta kabelków dotyczy bocznych/zewnętrznych lusterek czy braku ściemniania przy załączonym świetle wewnątrz auta.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Proszę o potwierdzenie czy mogę przełożyć samo szkło lusterka fotochromatycznego z A 4 b6 b7 (z przyciskiem do włączenia i diodę ) do obudowy lusterka z A4 b5 ostatni lift
(z samymi czujnikami).

Z niecierpliwością czekam na odpowiedź.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Sam sobie odpowiadam: pasuje i działa.