Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Napinacz łańcucha 1.8 T AVJ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mój przypadek zaczął się od "cyckania pod maską" gdy auto schodziło z obrotów na zimno nie było tego słychać natomiast wraz z podnoszącą się temperaturą silnika "cykanie" było coraz bardziej słychać. Postanowiłem podjechać do mechanika, stwierdził, że w 1.8t najważniejsze jest cisnienie oleju i od tego by zaczął.  Ja natomiast mówiłem, że cykanie słychać z okolic łańcucha rozrządu, ale to w końcu mechanik więc przystałem na jego propozycję wyczyszczenie smoka, do tego przy okazji wymieniłem pompę oleju na nową od razu olej filtry itp.. Cykanie niestety nie ustąpiło, chociaż czyszczenie " mega zabrudzonego smoka" faktycznie było potrzebne, zrezygnowany postanowiłem w domu ściągnąć pokrywę zaworów i zobaczyć w jakim stanie jest napinacz. Na forum wyczytałem, że nie powinien się ugiąć pod naciskiem palcami w ogóle, natomiast mój napinacz naciskając na ślizg uginał się na ok. 2/3mm. Dodam, że pokrywa zaworów nie jest uszkodzona/starta, przez łańcuch. 

Teraz tak sprzedaż auta  i wsadzenie kogoś na minę nie wchodzi w grę. Wszystkie forum jakie czytam są sprzed 3 laty więc mogło się dużo zmienić. 

Moje pytanie brzmi następująco : co wybrać?? czy jest jakiś zamiennik w lepszych pieniądzach niż orginał "2500zł"?  Jakaś firma? Zestaw Febi 1000zł " łancuch, napinacz, uszczelki"  

I ile powinna kosztować wymiana takiego napinacza z łańcuchem? 

Za wszystkie odpowiedzi serdecznie dziękuję, jeżeli ktoś ma założony jakiś lepszy zamiennik i mógłby podać ile one wytrzymują plus minus to byłoby super, Pozdrawiam !

*Pierwsze to należy się przywitać w odpowiednim dziale, a potem szukać pomocy.->Nowicjusz
Zapraszam również tu ->Regulamin
Trzeba czytać do czego dany dział jest: "Moje Audi - W tym dziale możesz pochwalić się swoim autem." - temat przeniesiony

Opublikowano

Przerabiałem podobny przypadek i na pokrywie nie było śladów ale po demontażu napinacza głowica była nieźle przytarta od łańcuszka. Napinacz również nie poddawał się pod naciskiem. Możliwe, że też sam łańcuszek ma dość. W moim przypadku było słychać terkotanie przy 1,4-2tys i przy schodzeniu z obrotów, niezależnie zimny czy ciepły.

Założony był parę lat temu maxgear za 400zł i działa, nic nie cieknie, zmienne fazy działają jak trzeba. Zamienniki to loteria, polecane febi, swag, fai, vaico. Można założyć starego typu bez cewki i wyłączyć powiadomienie o błedzie w ecu przez tunera albo kogoś ogarniętego w temacie. Na wszystkie twoje problemy padały już odpowiedzi nie raz na tym forum :D

Opublikowano
  • Autor
8 minut temu, przem8 napisał:

Przerabiałem podobny przypadek i na pokrywie nie było śladów ale po demontażu napinacza głowica była nieźle przytarta od łańcuszka. Napinacz również nie poddawał się pod naciskiem. Możliwe, że też sam łańcuszek ma dość. W moim przypadku było słychać terkotanie przy 1,4-2tys i przy schodzeniu z obrotów, niezależnie zimny czy ciepły.

Założony był parę lat temu maxgear za 400zł i działa, nic nie cieknie, zmienne fazy działają jak trzeba. Zamienniki to loteria, polecane febi, swag, fai, vaico. Można założyć starego typu bez cewki i wyłączyć powiadomienie o błedzie w ecu przez tunera albo kogoś ogarniętego w temacie. Na wszystkie twoje problemy padały już odpowiedzi nie raz na tym forum :D

Przepraszam jeśli już padły, ale jeżeli mógłbyś to powiedz proszę ten bez cewki stary typ czyli bez kostki do niego podchodzi bez problemu? bo ten bez kostki w aso orginał jest w granicy 800zł nie 2500zł. ? Taki febi jeśli się trafi "dobry" to ile przejedzie km? 30 tys 50 100? ten jest orginalny i padł przy 260 tyś " niby" ;D

Opublikowano

Bez cewki pasuje bez problemu, kilka osób z forum tak jeździ. Cała rozprawa o tym jest w temacie

Kilka ostatnich stron Ci wystarczy ? Nie wiem ile wytrzyma zamiennik i pewnie nikt nie zna odpowiedzi ?  Jak miałeś zawalony smok to mogło się to przyczynić do destrukcji napinacza, bo regulowany jest ciśnieniem oleju. Jak masz vaga to podejrzyj z ciekawości w gr.93 wartość idle stabilization.

Ten bez cewki jest praktycznie dożywotni, chyba że ślizgi spróchnieją ?

Edytowane przez przem8

Opublikowano

W pon zakładam bez cewki :) a w ecu juz wszystko wyłączone :P