Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A4 B7 swap z 2.0 tfsi na 1.8t (BEX)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Podjąłem się takie tematu jak w opisie, ponieważ w moim tfsi ukręcił się wałek rozrządu i silnik nadaje się śmietnik a mam całego angola a4b6 z 1.8T(BEX 190KM) wydawało mi się to rozsądnym rozwiązaniem. Silnik już siedzi w aucie i mechanicznie wszystko jest ogarnięte. Zostało spięcie wiązki silnika z wiązką pod deską rozdzielczą. Kostki na pierwszy rzut oka podobne, ale różnią się nieco, przewody też nie pokrywają się miejscami i kolorami. Może ktoś robił coś takiego lub ma rozpis pinów w tych kostkach. Pzdr.

DSC_0334.JPG

Edytowane przez pawcio013

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Witam po małej przerwie, a więc auto jeździ ? złożyłem to jednak na oryginalnej wiązce z b7 z bfb, dołożyłem przekaźnik pompy paliwa i auto ożyło. Mam tylko problem z światłami cofania i stopem. A więc po przekręceniu stacyjki na zapłon zapalają się stopy i świecą cały czas a światło cofania nie działa, stacyjka na zero światła stop działają normalnie.  Po rozłączeniu pomarańczowo czarnego przewodu od ECU (komunikacja) stop gaśnie i wsteczny działa normalnie. Poza tym masy w lampach zrobione czujniki stopu podmieniane już chyba cztery.  Pojawia się cały czas błąd 16955 brake switch (F) implausible signal. Ktoś się orientuje trzeba coś jeszcze przekodować ewentualnie zmienić?

Opublikowano
  • Autor

http://www.audi-portal.com/en/diagnostic/ecu_12172.html#1

Ktoś podpowie czy to może rozwiązać problem?

Opublikowano
  • Autor

Po swapie brakowało jednego plusa na czujniku stopu. Temat ogarnięty auto jeździ :)

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam. Tez robie takiego swapa

pawcio013 mógłbyś dokladniej opisac jak przerobiłeś tą instalację. Masz jakieś schematy ukladu paliwowego z tfsi? 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Cześć schematów nie mam, wszystko robiłem na "żywca" sam, bo nigdzie nie mogłem też nic znaleźć.

Opublikowano

Juz odpalilem, mam jeszcze problem tak jak ty z tymi swiatlami stop po zaplonie. I jeszcze nie wiem dlaczego, ale zegary nie pokazują mi temperatury plyny. Tez miales z tym problem?

Opublikowano
  • Autor

Nie u mnie zegary działały normalnie. Palący się stop to wina braku jednego zasilenia na czujniku, wystarczy dać plus po zapłonie i hula ;)

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam.

Może ktoś napisać krótki tutorial jak ogarnąć te kable do pompy paliwa  co wyciąć A co dodać, i co i jak bym był bardzo wdzięczny. Właśnie  jestem w trakcie wkładania silnika do budy:)

Opublikowano

Witam

Musisz wyciąć cały sterownik a później połączyć przewody tak jak na zdjęciu. I to tego trzeba jeszcze dołożyć przekaznik pompy paliwa. 

Capture+_2019-06-18-22-03-30.png

Opublikowano

9bsupWi

22 minuty temu, mateusz3813 napisał:

Witam

Musisz wyciąć cały sterownik a później połączyć przewody tak jak na zdjęciu. I to tego trzeba jeszcze dołożyć przekaznik pompy paliwa. 

Capture+_2019-06-18-22-03-30.png

O super. Jeszcze pokazał byś jak z przekaźnik ogarnąć, to bym był w ogóle happy:)

Opublikowano

Trzeba dołozyc przekaźnik (nr. 614) 

Pin 1 przekaznika to plus staly z aku.

Pin 2 przekaźnika to bezpiecznik pompy nr 28

Pin 3 to plus po zaplonie

Pin 5 to sygnal z ecu ( znajduje sie miedzy innymi we wtryskach, pod pinem 65 komputera, a także tez jest to ten czerwony przewód od usunietego sterownika pompy

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Panowie mógłby ktoś napisać jak mniej więcej wygląda sprawa mocowań silnika, przeróbek elektryki w swapie 2.0tfsi b7 -> 1.8t bfb b7? Mam powypadkowa b7 1.8t ośka i na oku 2.0tfsi quattro z zajechanym silnikiem i zastanawiam się nad tematem.

• 2 lata później...
Opublikowano
W dniu 18.06.2019 o 22:32, Adamek4119 napisał:

9bsupWi

O super. Jeszcze pokazał byś jak z przekaźnik ogarnąć, to bym był w ogóle happy:)

Wyciąć masz na myśli wywalić kompletnie? Ta kostka która  jest na zdjęciu to gdzie ona faktycznie się znajduje? I powiedz mi kolego te kabelki mam ze sobą połączyć? Czy zamienić miejscami? Dziękuje