Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dźwięk/drganie pedału po ruszeniu + dodatkowe pytania o działanie skrzyni

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

niedawno kupiłem A4 Allroad z 2012 r. z silnikiem 2.0 TFSI (CDNC) i automatyczną skrzynią biegów S-Tronic (7 biegów). To mój pierwszy samochód ze skrzynią automatyczną, stąd może jestem trochę przewrażliwiony i mam kilka pytań, w tym jedno, które jest najbardziej niepokojące. Samochód ma 112 tys. km przebiegu, serwisowany tylko w ASO. Pierwsza wymiana oleju w skrzyni przy przebiegu 60 tys. km. Przed zakupem sprawdzałem samochód pod komputerem, zero błędów.

1. Po praktycznie każdym odpaleniu samochodu po dłuższym/krótszym postoju, gdy np. wyjeżdżam z hali garażowej i toczę się na pierwszym biegu nagle bodajże w momencie przekroczenia 10 km/h, czyli zmiany biegu na drugi, występuje 'szuranie', które jest wyczuwalne pod pedałem gazu - jest to takie drganie z nieprzyjemnym dźwiękiem, które jednocześnie nie powoduje braku płynności zmiany biegu, wyższych obrotów itd. Po pierwszym ruszeniu efekt ustępuje i np. tocząc się potem w korkach on nie występuje. Skrzynia zmienia biegi płynnie, tak samo je redukując. W dniu wczorajszym efekt ten pojawił się jeszcze raz przy przejeżdżaniu przez próg zwalniający (gdy auto było już rozgrzane i po trasie 50 km). Co to może być? Jak zabrać się za diagnostykę tego problemu? Gdzieś czytałem, że to może być efekt włączania pompy ABS, ale z kolei czemu to wystąpiło również podczas jazdy...

Na tym forum nie znalazłem podobnego tematu z rozwiązaniem. Podobny był na klub A5, ale na razie nikt mi nie odpisał. Tematy w których opisywano podobny problem:

2. Pytanie - czy w Waszych skrzyniach S-Tronic w trybie Sport redukcja biegów również odbywa się z 'międzygazem', czyli podbiciem obrotów? I w trybie Sport generalnie te redukcje są głośniejsze niż w trybie Drive?

3. Redukcje podczas np. wyprzedzania - czy w Waszych skrzyniach S-Tronic zdarza się, że skrzynia potrafi się troszkę 'zgubić'? Tzn. jadąc na przykład 90 km/h na 7 biegu, gdy robię kick-down, wciskając gaz 'do dechy' skrzynia zredukowała mi na za niski bieg, podnosząc bardzo obroty i dopiero przerzuciła bieg wyżej i samochód zaczął 'ciągnąć'. Gdy jadę delikatniej, problem nie występuje - biegi zmienia błyskawicznie, również operując łopatkami.

Mój szwagier taki sam efekt przy agresywnym kick-down ma w swojej A-klasie (też 7 biegowy automat).

Będę bardzo wdzięczny za pomoc, pozdrawiam,

Kuba

Edytowane przez jnow

Opublikowano

Nie spotkałem sie z objawami o ktorych piszesz. Jedynie co miałem dwa razy, to przejeżdzając przez próg zwalniający przez 1-2 sek coś się załączyło i brzeczało + drgania na pedale - efekt jakby załączył sie abs/kontrola trakcji. Tłumacze to tym, że pewnie tył podskoczył i zrobiła sie różnica prędkości pomiedzy kołami i czujniki abs'u to wyłapały i probowały korygować myśląc, ze to jakiś poślizg kół.

W trybie sport, nie zauważyłem u siebie międzygazu, biegi w tym trybie nie są załączane głośniej.

Opublikowano

jakiekolwiek dziwności z s-tronikiem zwykle kończą się wymianą mechatroniki... i każdy posiadacz s-tronika jest straszony właśnie tym, że w okolicach 100 000 trzeba będzie zrobić skrzyni przegląd. Ale to nie koniec świata...

Nie miałem okazji jeździć innym s-tronikiem, więc mogę tylko porównać do innych "dsg" (Golf 6,7 GTI i R) - wspólny mianownik to to, że wszystkie zachowują się dziwnie jak najeżdża się powoli na garb albo najazd (krawężnik)  albo stoi w korku przed jakimś progiem zwalniającym - czasem potrafią się rozłączyć, mimo że skrzynia jest w pozycji na "jedynce" żeby za chwilę gwałtownie szarpnąć... Ale nie powinno nic "szurać". Co do problemu wyboru biegu przy agresywnym przyspieszaniu - ja się ze swoją skrzynią w ogóle nie rozumiem, więc do wyprzedzania przygotowuje ją łopatkami.. bo ona gotowa redukować do dwójki przy 100km/h, a przy prędkościach autostradowych wali trzeci bieg. Ja się po prostu nauczyłem wajchę od skrzyni w prawo -> blokuje bieg i wybieram ręcznie bez strachu że będzie kickdown jak za głęboko nacisnę... 

A co do dohamowywania z międzygazem przy redukcjach - O tak - dlatego się kupuje te skrzynie ;) W trybie dynamic występuje "międzygaz", a w trybie normalnym - zależy chyba od konfiguracji auta (mój RS w normalnym trybie w ogóle nie redukuje przy dochamowywaniu jeśli skrzynia jest w trybie D). Ja za ten jazgot z wydechu przy redukcjach wolę to auto bardziej, niż SSQV w STI ?  przy zdjęciu nogi z gazu przy WOT...

Opublikowano
  • Autor

@Korton555, @was002 - dzięki za odpowiedzi.
Wczoraj po całym dniu czytania for (w tym zagranicznych), wieczorem wybrałem się na testy auta i stwierdzam, że to szurnięcie/cyknięcie/puknięcie w pedał gazu (nie wiem jak to określić) to ewidentnie coś dotyczącego aktywacji ABS - oprócz uruchomienia auta po dłuższym postoju (co ponoć jest normalne, nazywa się to ABS Self-Test) - https://www.audi-sport.net/xf/threads/abs-self-test-noise-when-pulling-away.245291/, zdarza się to tylko przy dynamiczniejszym przejechaniu przez np. próg zwalniający, auto chyba wtedy głupieje i aktywuje ten ABS, co w sumie potwierdziliście również Wy wyżej.

Na ten moment zamierzam więc normalnie jeździć, bo działanie skrzyni nie budzi moich zastrzeżeń (jeżeli ten międzygaz rzeczywiście jest normalny przy trybie S :))..

Wczoraj przy okazji testów, skusiłem się na próbę LC, poniżej filmik. Wydaje mi się, że okolice 6.8-7.0 s. do 100 km/h są zachowane:

Opublikowano

Jnow jak się aktywuje lunch control?

Opublikowano
  • Autor

@Korton555, musisz rozgrzać olej w skrzyni/silniku, ustawić się na wprost na płaskiej powierzchni, wyłączyć ESP, przełączyć skrzynię w tryb Sport, nacisnąć lewą stopą bardzo mocno hamulec, a następnie prawą nogą wcisnąć gaz do oporu - obroty wskoczą na 4 tys., zwalniasz hamulec i jazda :) 

Edytowane przez jnow

Opublikowano

...i pamiętaj o wyłączeniu auto hold'a (jeśli używasz)

Opublikowano

Też spotkałem się raz z tym efektem szurania pod pedałem gazu ale na skrzyni tiptronic po dłuższym postoju auta. 

Tak przy okazji zapytam bo widzę, że udzielają się tutaja aktywni użytkownicy i posiadacze B8.

Czy w lifcie 2.0tfsi wymienialiście już poduszki silnika? Szczególnie tę przy turbinie? Przy jakim przebiegu i na co wymieniliście? Nowka z ASO czy jakiś zamiennik?

Czy poduszka w aucie z automatem może powodować stuki? Chodzi mi o stuki wynikające z naprężenia np jazda do tyłu a potem jazda do przodu i hamowanie nie z przejazdu po nierównościach. 

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Szkoda, że nikt nie rozwiązał tego problemu. Szuranie/ drganie na pedale gazu występuje również u mnie w audi a4 b8 2.0 TFSI s-tronic. Gdy ją osobiście sprowadziłem miała 44 tys przebiegu. Teraz mam 65 tys i powiem, że problem pojawił się od niedawna. Nie ma żadnych błędów silnika, ani skrzyni. Chociaż zauważyłem troszeczkę nierówną pracę silnika tylko problem w tym, że nie ma żadnego wypadania zapłonu. Dlatego nie wierze w to, że te samochody tak mają.. bo mój tego nie miał.

Opublikowano

Panowie z tym drganiem to normalna przypadłość, zarówno u mnie (2.0 caga 2009) jak i u kolegi (2.0 cdnc 2013) to występuje. Gdzieś kiedyś czytałem, że to pompa ABS oczyszcza tarcze z nalotu, ale ile w tym prawdy to nie wiem