Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5]1.8Tq vs 2.7tq

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Na wstępie chciałbym przeprosić jeśli umieszczam post w złym dziale.

Niedługo planuję swój pierwszy projekt i od długiego czasu wiedziałem, że wybór padnie na B5, ale mam do Was kilka pytań.

Silnik planuję zrobić na około 400-500 koni, więc interesuje mnie jak wygląda porównanie kosztów, jaka jest między nimi przepaść w tej sytuacji (oczywiście mniej więcej, nie proszę o dokładną rozpiskę, bo nie o to tutaj chodzi). 

Która odmiana 1.8t byłaby najlepsza pod modyfikacje?

Który z tych silników ma lepszy dostęp do części oraz który będzie łatwiejszy do zrobienia samemu? Wiadomo, że zakuć samemu nie dam rady, ale chciałbym wiedzieć jak z resztą, bo np. w 2.7 słyszałem, że trzeba ściągać silnik by dostać się do turbin.

I ostatnie pytanie dotyczy tego, ile nm wytrzyma seryjne quattro?

Zaplecze garażowe jakieś mam, niewielkie ale jest. Pomoże mi przy tym mój przyjaciel, który w dość sporym stopniu ogarnia temat tuningu, jednak tyle ile dam radę zrobię sam.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Jeżeli przy projekcie 400-500KM jest dla Ciebie problemem zrzucić silnik by wymienić turbawki w 2.7Biturbo to przerwij ten mokry sen i się obudź. Przy takich mocach idzie taki hajs w auto, że problem wyciągania silnika by wymienić turbawki to pryszcz.

Opublikowano
  • Autor

Napisałem prośbę o porównanie który silnik jest łatwiejszy pod modyfikacje, a nie że zrzucenie silnika jest dla mnie problemem. Napisałem to bo mialem nadzieję na potwierdzenie lub odrzucenie tego co słyszałem. 

Opublikowano

400 km z 2.7 to akurat pryszcz i wiele nie trzeba do osiągnięcia takiej mocy. W zasadzie wystarczy wywalić katy, wstawić fmic, tubiny na hybrydy i odpowiednie wtryski. Co więcej to już grubsze mody i gruba kasa.

Opublikowano

Tylko 2.7 do takiej mocy. Silnik jest bardziej skompliowany ale jak chcesz mieć 400KM w 1.8T to będzie działał w systemie 0-1. Czyli od jakichś 3,5tyś obrotów kop mocy. 2.7 Oferuje znacznie więcej

Opublikowano

Dokładnie, w 1.8t problemem jest mała pojemność i nawet stroker niewiele tu zmienia przy takich mocach. Musisz wrzucić naprawdę duże turbo, a do mocy 500 km to już w ogóle może być spool w okolicach 4k rpm. Z dołu nie będzie to jechało.