warmag23 Opublikowano 23 Lutego 2009 Opublikowano 23 Lutego 2009 Witam, mam mały problem z czytaniem płyty mapy przez navi w konsoli. Nie za każdym razem chce sie wgrać i czasem wyskakuje komunikat żeby przeczyścić laser. Gdzie można to przeczyścić??
barteeek Opublikowano 23 Lutego 2009 Opublikowano 23 Lutego 2009 Idź do sklepu komputerowego. Tam kupisz za ok. 30zł taką płytkę co oczyszcza laser. Nie wiem dokładnie jak się nazywa ale jak powiesz gościowi w sklepie, że chcesz płytkę co czyści laser to powinien wiedzieć o co chodzi. Dokładniej to się nazywa: Płyta czyszcząca napęd CD-ROM/DVD-ROM Masz link: http://www.nokaut.pl/akcesoria/plyta-czyszczaca-naped-cd-rom-dvd-rom.html
barteeek Opublikowano 23 Lutego 2009 Opublikowano 23 Lutego 2009 Płytka czyszcząca CD-ROM da rade jak jest tylko brudny laser. Jak jest padnięty no to trochę "zabulisz"
warmag23 Opublikowano 23 Lutego 2009 Autor Opublikowano 23 Lutego 2009 spróbuje z płytą,ale coś mi się zdaje,że to nie takie proste
barteeek Opublikowano 23 Lutego 2009 Opublikowano 23 Lutego 2009 Łatwe Na pewno tam jeszcze jakaś instrukcja będzie. Ale wrzucasz tą płytę czyszczącą do CD-ROM'u, a czytnik zapewne będzie sam czytał płytę, a przy okazji wyczyści laser Ale jak pójdziesz kupić gdzieś do komputerowego to spytaj się sprzedawcy na jakiej zasadzie to idzie bo ja 100% pewności nie mam czy idzie tak jak ja napisałem. Kiedyś miałem też "usyfiony" laser(tylko, że w kompie) i wrzuciłem tą płytkę czyszczącą CD-ROM i napęd sam czytał płytę wyciągnąłem tą płytę co czyści CD-ROM i wszystko "cacy" więc się nie obawiaj. Wszystko powinno pójść OK jeżeli tylko laser jest brudny, a jak jest uszkodzony no to Cię czeka poważny wydatek.
warmag23 Opublikowano 23 Lutego 2009 Autor Opublikowano 23 Lutego 2009 nie myśle że trudna bedzie obsługa tej płyty czyszczącej, tylko że jednak może sie okazac ze to naped jest padniety:( \
Gość Trzeniu Opublikowano 23 Lutego 2009 Opublikowano 23 Lutego 2009 stary , marudny jesteś... kup płytę(20pln) i spróbuj wyczyścić jak nie pomoże wymień napęd z laserem (ok.600pln) nic więcej nie wymyślisz/temat został wyczerpany
ykk Opublikowano 23 Lutego 2009 Opublikowano 23 Lutego 2009 nie myśle że trudna bedzie obsługa tej płyty czyszczącej, tylko że jednak może sie okazac ze to naped jest padniety:( \ Mam rozumiec ze szkoda Ci 20 zl? Jak cos to mam do sprzedania padniety naped..
warmag23 Opublikowano 24 Lutego 2009 Autor Opublikowano 24 Lutego 2009 pewnie ze nie szkoda mi 20 zeta, i mam zamiar sie za to zabrac odrazu,a jak nie pomoze to nowy naped. Nie bede na tym oszczedzał
barteeek Opublikowano 25 Lutego 2009 Opublikowano 25 Lutego 2009 i jak chodzi Ci ta navi? ;> Odpowiedz bo jestem bardzo ciekawy czy napęd padł czy tylko brudny laser był
mily Opublikowano 25 Lutego 2009 Opublikowano 25 Lutego 2009 Te płytki niestety niezawsze pomagają. Jeżeli płytka mi nie pomagała to ja rozbierałem urządzenie i czyściłem laserek ręcznie (delikatnie spirytusem za pomocą pałeczki do uszu). Jak to nie pomoże to już jest koniec laserka.
Pepin Opublikowano 26 Lutego 2009 Opublikowano 26 Lutego 2009 co do płyta czyszczących są te ż takei ze śrobkiem czyszczącym ale podobno nie czyścimy spirytusem .. przynajmniej nie takim zwykłym (szczegóły gdzieś w spotach Poznańskich http://www.a4-klub.pl/smf/empty-t16926.0.html;msg585365;highlight=czyszczenie#msg585365 cytuję jednego samuraja: "czyszczenie wiaze sie z: wymontowaniem rns-s, zdjeciem pokrywy. zastosowaniem srodka do czyszczenia glowic - alkochol izopropylowy (nie jadalny decayed) -bawelna lub wacik-patyczek do uszu ponowny montaz "
mily Opublikowano 26 Lutego 2009 Opublikowano 26 Lutego 2009 Ja miałem na myśli spirytus salicylowy, co się czyści skórę po zastrzyku. Już robiłem to z milion razy i napędy działają do dnia dzisiejszego, więc chyba nie szkodzą, ale nie mam testów chemicznych, także nie wiem. Jeżeli ktoś twierdzi że szkodzą to się nie sprzeczam, ja nie miałem przypadku uszkodzenia lasera.
warmag23 Opublikowano 28 Lutego 2009 Autor Opublikowano 28 Lutego 2009 i jak chodzi Ci ta navi? ;> Odpowiedz bo jestem bardzo ciekawy czy napęd padł czy tylko brudny laser był Niestety nie. :disgust:Ale może to jest poprostu wina płyty bo niestety nie jest ''oryginalna'' :>
barteeek Opublikowano 1 Marca 2009 Opublikowano 1 Marca 2009 i jak chodzi Ci ta navi? ;> Odpowiedz bo jestem bardzo ciekawy czy napęd padł czy tylko brudny laser był Niestety nie. :disgust:Ale może to jest poprostu wina płyty bo niestety nie jest ''oryginalna'' :> Sam nagrywałeś płytkę z nawigacją? Jak tak to jak ją nagrywałeś?
warmag23 Opublikowano 2 Marca 2009 Autor Opublikowano 2 Marca 2009 Sam nagrywałeś płytkę z nawigacją? Jak tak to jak ją nagrywałeś? Już miałem taką płytę jak go kupiłem.
Rekomendowane odpowiedzi