Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana termostatu w Audi A4 B8 2.0TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, duzy616 napisał:

Panowie powiedzcie jak u Was wygląda temperatura oleju, jak nie macie temperatury cieczy 90 C

Jak wskazówka jest w okolicy 70 st to mam 65-68 temp. oleju, jak w temperaturze dodatniej osiągnę 90 st to mam 86 olej 

Dziś nie dałem rady wymienić, czasu zbrakło ale termostat czeka 

JwVx6JB.jpg

Edytowane przez Gość

Opublikowano
W dniu 5.02.2019 o 18:23, jony 2 napisał:

A więc tak .Rano temp.0st.15km jazdy tem.90 .wieczorem temp.+4, 8km jazdy temp 75, auto zostawione na wolnych obrotach po 7minutach doszło do 90

Mały termostat wymieniony /duży był wymieniony wcześniej/. Dziś wieczorem temperatura na dworze +0,5 st. C, po 15 km osiągnął 90 st. i również trzyma i nie spada, więc jest postęp bo na starym wahlowała temperatura i spadała do 70 na zegarach. Zobaczymy jak będzie przy ujemnych temperaturach. Jeśli u kogoś w CJCA, CJCB i CJCD osiąga szybciej 90 niż po kilkunastu km w temperaturze oscylującej wokół 0 st. C to niech się zgłasza bo u mnie i u kilku innych osób nie ma szans. CAHA którym często jeżdżę przy 0 st. C rozgrzewa mi się po 9-10 km

Edytowane przez Gość

Opublikowano
W dniu 7.02.2019 o 21:41, Charls napisał:

Mały termostat wymieniony /duży był wymieniony wcześniej/. Dziś wieczorem temperatura na dworze +0,5 st. C, po 15 km osiągnął 90 st. i również trzyma i nie spada, więc jest postęp bo na starym wahlowała temperatura i spadała do 70 na zegarach. Zobaczymy jak będzie przy ujemnych

@pilKOZAK @bolo1500 Dziś -2 st. °C, wyjazd z garażu (w garażu temp. +12 stopni wg wskazań czujnika w aucie) po 15 km normalnej jazdy moim CJCA na zegarach pojawia się 90 st. i trzyma cały czas równo

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

@Mateuszh  to tak :

wymienilem 2 termostaty główny i  ten mały na nowe prosto zamawiane z ASO.  Wymiana kompletnie nic nie pomogła. Auto użytkuje w norwegi mam 15km do pracy jade około 70km/h   auto ledwo łapie temp,  węże i chłodnica ciepła po 10min pracy silnika ciepłe górne i dolne, od poczatku jest obieg. NAwet jak juz zlapie te 90 to jak zjeżdzam z górki to od razu spadek w dół. I co ty na to kolego?

Opublikowano

tak bylem na urlopie w polsce  i wymienialem w polsce. Kupione i zamontowane w polsce tutaj temperatura -2.

Opublikowano

Nie ma pojęcia, że układ węży de facto bez zaworu zwrotnego w CJCA, CJCB i CJCD jest inny. WYmieniłem termostaty, jak osiągnie 90 st to już trzyma ale w ujemnych temperaturach osiągnięcie 90 st trwa wieczność, 20 km nie wystarcza. Inną sprawą jest fakt, że w kabinie jest ciepło, bo jakby nie było dogrzewa grzałka elektryczna PTC

Opublikowano
4 godziny temu, bolo1500 napisał:

@Mateuszh  to tak :

wymienilem 2 termostaty główny i  ten mały na nowe prosto zamawiane z ASO.  Wymiana kompletnie nic nie pomogła. Auto użytkuje w norwegi mam 15km do pracy jade około 70km/h   auto ledwo łapie temp,  węże i chłodnica ciepła po 10min pracy silnika ciepłe górne i dolne, od poczatku jest obieg. NAwet jak juz zlapie te 90 to jak zjeżdzam z górki to od razu spadek w dół. I co ty na to kolego?

Jeżeli masz od razu ciepłą chłodnice to Twój nowy termostat z ASO nie działa poprawnie i dlatego nie może się nagrzać

Opublikowano

Czy wszyscy macie tak że podczas jazdy po mieście temperatura silnika jest 90 a po wyjeździe z miasta spada do 70 i mniej ?

Opublikowano

U mnie jest cały czas 90*C, przed wymianą termostatu też tak miałem że temperatura spadała może nie do 70 ale jednak. Masz cały czas otwarty termostat lub otwiera się za szybko dlatego jazda z większą prędkością szybko schładza chłodnicę i temperatura spada.

Opublikowano

U mnie nagrzewa się przez 15km ale jak jadę z górki to spada. Tylko nie wiem dlaczego jak odpale samochód przy - 15 i chodzi sobie tak 10min to jak dotkne węży i chłodnicy to ciepłe tak jakby duży obieg byyl. Na starym termostacie to samo.... Na nowym prosto z aso też. 

Opublikowano
54 minuty temu, bolo1500 napisał:

U mnie nagrzewa się przez 15km ale jak jadę z górki to spada. Tylko nie wiem dlaczego jak odpale samochód przy - 15 i chodzi sobie tak 10min to jak dotkne węży i chłodnicy to ciepłe tak jakby duży obieg byyl. Na starym termostacie to samo.... Na nowym prosto z aso też. 

dziwna sytuacja, bo duży termostat ma punkt otwarcia przy + 86 st a mały przy + 75 st, u mnie chłodnica jest zimna

Opublikowano

W układzie jest pompa elektryczna wspomagająca obieg cieczy chłodzącej, czy ktoś wie jaki jest algorytm jej pracy? Kiedy się załącza czy podczas postoju, stania w korkach czy w czasie jazdy?

Opublikowano

ja zastanawiałem się czemu przedlift się potrafi zagrzać a polift już nie... analizując układ widać że termostat w poliftach nr 5 jest jakby na zewnątrz bloku silnika z jakimś dodatkowym obiegiem (którego nie ma w przedlift) przez który od razu płynie "woda" /niebieska linia przerywana/ a dopiero po otwarciu termostatu /linia ciągła/ idzie na duuży obieg.

Tak się zastanawiam czy jest możliwość zamontować w bloku silnika dodatkowo termostat od przedlifta nr 8 ?? wtedy dopiero po nagrzaniu się puszczałby na te "dodatkowe obiegi" i na główny termostat.

Oringi nr 4 są takie same, więc i przylgnie od termostatów podejrzewam że też są identyko... Dziura w bloku silnika pewnie też jest z miejscem na taki termostat.

Co wy na to?? Ktoś ma możliwość podłubania w garażu w takiej kwestii?

aaaaaaa.jpg

Opublikowano

@pilKOZAK pytanie jaki cel w FL ma zabieg przeniesienia termostatu i zmiany obiegu, no i ciągle pozostaje kwestia algorytmu pracy dodatkowej  elektrycznej pompy cieczy. Praca układu w FL czy przed FL nie ma znaczenia dla żywotności silnika, kabina też się normalnie nagrzewa, do tego mamy grzałkę PTC, to kwestia wyłącznie ciekawości i chęci poprawy pracy czasu nagrzewania i odzwierciedlenia tego na wskaźniku temperatury tylko coraz bardziej się utwierdzam w przekonaniu że TTTM, wszystko działa, wszystko grzeje tylko ta irytująca wskazówka 

Edytowane przez Gość

Opublikowano
34 minuty temu, Charls napisał:

pytanie jaki cel w FL ma zabieg przeniesienia termostatu i zmiany obiegu

Nie przeniesienia czy zmiany obiegu,  a tylko założenia dodatkowego termostatu / "schowanego" w blok silnika jak jest w przedlifcie. Ma to na celu szybsze osiągnięcie temperatury roboczej silnika w niskich temperaturach.

Edytowane przez pilKOZAK

Opublikowano
3 minuty temu, pilKOZAK napisał:

Nie przeniesienia czy zmiany obiegu,  a tylko założenia dodatkowego termostatu / "schowanego" w blok silnika jak jest w przedlifcie. Ma to na celu szybsze osiągnięcie temperatury roboczej silnika w niskich temperaturach.

mi chodziło o to co, dlaczego i po co zrobiła to fabryka a nie o to o czym ty wspominałeś

Edytowane przez Gość

Opublikowano
47 minut temu, pilKOZAK napisał:

Co wy na to?? Ktoś ma możliwość podłubania w garażu w takiej kwestii?

a co zrobisz z pozostałymi wężami? Zaślepisz? Skoro DPFwypala się prawidłowo /u mnie co około 700 km/ to znaczy że silnik jest dogrzany, w kabinie jest ciepło, spalanie na normalnym poziomie to po co cokolwiek zmieniać.  

Opublikowano
4 minuty temu, Charls napisał:

a co zrobisz z pozostałymi wężami? Zaślepisz?

Wciąż nie rozumiesz mojego pomysłu ?. Chodzi mi tylko o włożenie w dziurę w bloku silnika dodatkowego termostatu nr 8 (ze schematu) i tyle. I reszta zostaje bez jakichkolwiek zmian.

Nie wiem jak jeszcze to Tobie wytłumaczyć...

Opublikowano

rozumiem, wątpię aby to coś zmieniło skoro reszta z zewnętrzym termostatem w obudowie pozostaje bez zmian, 

temperatura w bloku zawsze jest wyższa niż ta odczytywana z czujnika na zegary nie wspominając o tej na wyjściu z chłodnicy

Edytowane przez Gość

Opublikowano
1 godzinę temu, pilKOZAK napisał:

Wciąż nie rozumiesz mojego pomysłu ?. Chodzi mi tylko o włożenie w dziurę w bloku silnika dodatkowego termostatu nr 8 (ze schematu) i tyle. I reszta zostaje bez jakichkolwiek zmian.

Nie wiem jak jeszcze to Tobie wytłumaczyć...

Tam niema dodatkowego termostatu to co przedstawia rysunek to dwa różne termostaty nr 8 wersja w początkowych rocznikach i nr 5 wersja chyba po 2009r