Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[1.9 TDI AWX] Niedoładowanie do 2500 obr/min.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Pacjent 1.9 TDI AWX z niedoładowaniem w dolnej partii obrotów, do ok. 2500 obr/min w ogóle nie jedzie. Powyżej tych obrotów ciągnie jak szalony?. Sztanga w BS 011 chodzi płynnie i w pełnym zakresie, lecz nie słychać żeby turbina pompowała przy ok. 1400 obr/min, co też pokazuje czujnik ciśnienia doładowania, zero reakcji na ruch sztangi. Egr wygłada, na sprawny w BS 003. Nie widać nieszczelności w dolocie. Przepływomierz sprawny. Czyżby turbo się skończyło? Nie słychać żadnych niepokojących dźwięków kiedy turbosprężarka pompuje. Nie ma nadmiernego dymienia. Co może być nie tak oprócz turbosprężarki? 

Logi: 011, BS003

Z góry dzięki i pozdrawiam. 

Edytowane przez EmiX1234

Opublikowano

Może być też przepływka ale tego nie da sie określić po Twoim logu bo masz wywalony egr programowo po bestialsku :) Na początek sprawdź jakie jest podcisnienie podawane na sztange turbiny na wolnych obrotach. Te basic settings to taki pic na wode czasami. U mnie też latała sztanga pięknie w góre i na dół a turbo nie działało dobrze :)

Opublikowano
  • Autor

Dzięki kolego misiek95 za błyskawiczną odpowiedź. ?

W dniu 25.10.2018 o 18:55, misiek95 napisał:

Na początek sprawdź jakie jest podcisnienie podawane na sztange turbiny na wolnych obrotach.

Niestety nie mam wakumetru.

Dzisiaj podłączyłem główny wężyk od podciśnienia do gruchy turbo i okazało się, że to nie problem z turbiną tylko ze sterowaniem. Mianowicie turbo wstaje od 1400 obr/min i przeładowuje. Auto ma moc. Czyli problem z zaworem n75 albo przewodami. Rzeczywiście:

Te basic settings to taki pic na wode czasami.

masz wywalony egr programowo po bestialsku :)

Rzeczywiście auto jest po jakimś chipie, bo nie jedzie jak zwykła 130KM?, tylko po czym to zauważyłeś? Jestem ciekaw bo ja nic w tych logach nie widzę.

Dołączam jeszcze logi: 011 i 011,003,008

W grupie 8 wartość dawki ograniczonej przepływomierzem jest niższa od Torq limitera. Przepławka ok? Może taka mapa? 

Edytowane przez EmiX1234

Opublikowano

no chip zrobiony jest bo masz doładowanie prawie 1.5bar zadane a seria jest 1.35bar. A co do egr'a to widać po wartości przepływki oczekiwanej ustawionej na 850 w całym zakresie. Przepływka jest najbardziej właśnie potrzebna dla prawidłowej pracy egr. Auto może jeździć i bez niej jak sie ją wyłączy i troche liźnie dawki :)

Opublikowano
  • Autor

A więc tak, dzisiaj podmieniłem n75 na inny i problem zniknął.? Jest delikatne przeładowanie ale wydaje mi się, że w normie. Turbo ładnie wstaje, jest ok. 

Dorzucam loga grupy: 011 *dzisiaj u mnie mokro i ESP załączyło się przy ok. 1800 obr/min, robiłem go na szybko i zapomniałem wyłączyć ?

14 godzin temu, misiek95 napisał:

A co do egr'a to widać po wartości przepływki oczekiwanej ustawionej na 850 w całym zakresie.

Dalej nie rozumiem. Robiłem logi innych TDI i wartość MAF (specified) zawsze przy pełnym obciążeniu silnika wynosiła 850. Czyżby wszystkie miały wirusa? Bardziej myślałem, że EGR duty cycle będzie w granicach 0 %. 

Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc. ?

Edytowane przez EmiX1234

Opublikowano

850mg to jest minimum przy obciążeniu.

MAF w TDI to głównie ogranicznik dymienia :P Także przy deptaniu czy to będzie 850 mg czy to będzie 1100 mg nic nie zmieni, bo w tym momencie przepływka już nie bierze udziału w ograniczaniu podlania paliwem... Problemu należy szukać wtedy, kiedy wartości są mniejsze od tych zadanych 850 mg...

4,8% przy EGR to grzybek jest w położeniu zamkniętym, nie ma ani 0 ani 100%.

Mi to wygląda na problem z geometrią/siłownikiem, a nie N75...

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, kamil-vag napisał:

Mi to wygląda na problem z geometrią/siłownikiem, a nie N75...

Teraz tak bo jest przeładowanie, ale wcześniej był problem z N75 a przynajmniej jego wymiana rozwiązała problem z niedoładowaniem do 2500 obr/min. Geometria może się przycinać tak? A jeśli siłownik to chodzi o gruszkę czy regulację sztangi?

Chodzi mi o to, który parametr w logach świadczy, że EGR jest wyłączony programowo (w mapie)? Myślałem, że EGR duty cycle.

Edytowane przez EmiX1234

Opublikowano

W BS 003 przełącza Ci normalnie recyrkulację spalin... Nie wygląda na wywalony...

Zrõb log statyczny 003 poodpaleniu poczekaj z minute i potem zrob przegazowke, zobaczymy czy wywalony...

Opublikowano
  • Autor

Rozumiem, że EGR w ciągu tej minuty na wolnych obrotach powinien się otworzyć. Tak?  

A problem z siłownikiem to chodzi o gruszkę czy też regulację sztangi?

Opublikowano

O gruszkę. 

EGR po odpaleniu powinien być otwarty, a po prze gazowaniu zamknąć się

Edytowane przez kamil-vag

Opublikowano
  • Autor

A co myślicie o tym logu 003,011 też 1.9 TDI 130KM? Leniwie wstaje, przeładowuje a na końcu niedoładowanie.

Opublikowano

Szału nie ma... w sprawnym AVF/AWX turbo wstaje około 3 do 3,5s. I nie ma za bardzo odchyłek od zadanego ciśnienia... 

Chwilowy overboost na początku to też normalna rzecz... ważne, by szybko zszedł do zadanego i trzymał je w miarę do końca... a to już w dużej mierze zależy od pracy zmiennej geometrii.

Wykres u mnie po czyszczeniu geometrii i sofcie, ciężko się przyczepić:

LOG-02~2 CSV (2).png

Przed softem i czyszczeniem też nie było najgorzej :P

LOG-02~2 CSV.png

Opublikowano
  • Autor

U ciebie logi wyglądają wzorowo ?.

44 minuty temu, EmiX1234 napisał:

A co myślicie o tym logu 003,011 też 1.9 TDI 130KM? Leniwie wstaje, przeładowuje a na końcu niedoładowanie.

Chodziło mi o możliwe usterki, przyczyny takiego zachowania. Czyli co zmienna geometria?

29 minut temu, kamil-vag napisał:

Chwilowy overboost na początku to też normalna rzecz...

o tym nie wiedziałem ?