Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Ile jest czujników temperatury cieczy w 2.6 ABC z 1995 roku ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jak w temacie. Są dwa czujniki, jeden czteropinowy i drugi dwupinowy czy tylko jeden ? Jeśli są dwa to gdzie ten drugi się znajduje? 

Opublikowano

Wychodzi na to, że są dwa. Tylko tak jestem w stanie pomóc 

Bez tytułu.png

Bez tytuł1u.png

wq.png

Opublikowano
  • Autor

Dziękuję, nie byłem pewny. Ale tego drugiego nie znalazłem. Znalazłem za to coś co przypomina czujnik z wyrawną wtyczką za głowicą od strony kierowcy. Chyba że się mylę. Może ktoś wie co to jest? 

IMAG0338.jpg

IMAG0339.jpg

IMAG0340.jpg

Opublikowano

to odpowietrznik magistrali wodnej , albo miejsce na czujnik w różnych wersjach 

tu masz trochę ciekawych rzeczy o ABC -  http://www.volkspage.net/technik/ssp/ssp/SSP_150.PDF

Edytowane przez Banan

Opublikowano
  • Autor
14 minut temu, Banan napisał:

to odpowietrznik magistrali wodnej , albo miejsce na czujnik w różnych wersjach 

tu masz trochę ciekawych rzeczy o ABC -  http://www.volkspage.net/technik/ssp/ssp/SSP_150.PDF

Dzięki za linka. Do tej pory korzystałem z " Sam naprawiam Audi A4" ale dodatkowe źródło informacji  z pewnością się przyda ?

Opublikowano
  • Autor

Jeśli chodzi o ten czujnik to jest on co prawda w ABC ale chyba tylko w starszych Audi 80 i 100/A6. Za cholerę nie mogę znaleźć info w sklepach internetowych że występuje też w A4. Żeby było ciekawiej to w instrukcji " Sam naprawiam... " na rysunku opisem silnika ten czujnik jest za prawą głowicą. Czy ktoś się orientuje czy jego funkcje w A4 przejął ten czteropinowy? No bo temperaturę na zegarach mam normalne wskazania natomiast niekoniecznie do ECU idzie prawidłowy sygnał. 

Opublikowano

schemat w elsie dla ABC mówi że jest 4 pinowy dla zegarow/ECU - pin 1 czujnika idzie do pinu A6 ECU , pin 3 czujnika na pin A12 ECU , piny 2 i 4 na zegary 

Opublikowano

Dokładnie. W a4 2.6 jest jeden czujnik 4 pinowy za głowicą pasażera. Na zegary i do kompa. Czarny z białym paskiem VDO w oryginale

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Cholera a mi w aso powiedzieli, że są dwa czujniki temperatury w 2.6 przedlift....

Takie numery otrzymałem: 026906161 i 034919369C

Aczkolwiek mam tylko jeden czujnik 4-pinowy a z drugiej strony tak samo jak Nerio, zaślepione jakby śrubą na imbus.

Chyba, że nie szukam w tym miejscu...

Opublikowano
W dniu 4.12.2018 o 16:46, michcio28810 napisał:

Dokładnie. W a4 2.6 jest jeden czujnik 4 pinowy za głowicą pasażera. Na zegary i do kompa. Czarny z białym paskiem VDO w oryginale

A masz może jakieś zdjęcie tego czujnika bo kupiłem ostatnio zamiennik i przestało pokazywać temp na blacie.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ja mam jeden. Pan Aso powiedział mi ze powinienem mieć dwa ale mam jeden 4pinowy z lewej strony za silnikiem na kanale wodnym. Mialem z tym problem bo mi wskazania na zegarach nie pokazywal. Okazalo sie ze byl walniety w polowie. Podczas montażu przenigdy nim nie kręćmy w żadną stronę jak juz jest osadzony bo zerwiemy wewnątrz coś. Taki czujnik bardzo latwo sprawdzic zwyklym multimetrem. Czujnik zanurzamy we wrzatku najlepiej w kieliszku, multimetr ustawiamy na Ohmy i sprawdzamy kolejno dwa rzedy pinów. Jak sie przyjrzycie to kazdy rzad ma lekko inny kolor. Tak wiec wartosci powinny byc okolo o polowe różne. Dla przykladu pierwszy rzad 1500 drugi 700 itd. 

Opublikowano
  • Autor

U mnie była taka sytuacja, że jeden elektomechanik stwierdził, że czujnik jest uszkodzony i wysyła do ECU złe odczyty co powoduje wypadanie zapłonów. Z kolei drugi stwierdził że czujnik jest ok bo go sprawdzał komputerem diagnostycznym i multimetrem przy okazji wyśmiewając poprzedniego mechanika a przyczyny wypadania zapłonów należy szukać gdzie indziej, tak więc czujnika ostatecznie nie wymieniłem. Jako ciekawostka to po wymianie świec z Bosha na NGK i wykasowaniu błędów ze sterownika samochód dostał wigoru i znów cieszy właściciela. Wiem, trochę nie na temat się rozpisałam. 

Opublikowano

Każda informacja przydatna. 

Po to są fora. 

Opublikowano

A tak poza nawias to stwierdził to pewnie w taki sposób ze mu się to wydawało na taki objaw. Wielu partaczy czuje cos w powietrzu i od razu myślą ze to to haha bez zadnej analizy itp. To jest na prawdę prosta jednostka i tam nie trzeba nie wiem jakiego specjalistycznego sprzętu by coś poradzić na to. Nigdy nie mialem nic wspólnego z mechaniką ale czytam, jak trzeba pytam i rozwiązuje. zazwyczaj. Nie ma to jak samo zadowolenie z tego ze coś się samemu zrobiło by pomóc swojemu pojazdowi ?

Opublikowano
  • Autor

Niby prosta a z problemem wypadania zapłonów bujałem się przez 1,5 roku po różnych warsztatach zostawiając u mechaniorów furkę pieniędzy za niepotrzebnie wymienione części i słuchając coraz to nowszych teorii co może być przyczyną. Istny dramat! 

Opublikowano
  • Autor

Panowie, odgrzewam kotleta. Dziś sprawdzałem auto kablem diagnostycznym. Wreszcie udało mi się znaleźć działający program który łączy się z moim autem. Wyskoczył mi błąd czujnika g110. Oczywiście nie znalazłem potwierdzonej informacji gdzie się dokładnie znajduje ten czujnik a odpowiada on chyba za informacje dla klimatronika o temperaturze płynu chłodzącego. Czyżby to była ta Nasza Enigma? Klima mi nie chłodzi ale już takie auto kupiłem i jeszcze się za to nie zabrałem. 

• 1 rok później...
Opublikowano
W dniu 2.02.2019 o 17:55, Nerio napisał:

Panowie, odgrzewam kotleta. Dziś sprawdzałem auto kablem diagnostycznym. Wreszcie udało mi się znaleźć działający program który łączy się z moim autem.

Możesz podrzucić co to za program? Ja chyba mam coś z instalacją bo łączę się z autem ale za cholere nie mogę nic zrobić. Dosłownie nic zmienić :facepalm: