szachal Opublikowano 26 Lutego 2009 Opublikowano 26 Lutego 2009 Mam troche nietypowe pytanie co do hydraulicznego napinacza paska rozrzadu. A mianowicie przy wymianie paska ustawia sie odleglosc pomiedzy kolem napinajacym(jego ramieniem) a obudowa hydrau. napinacza. Dla mojego typu silnika jast to przedzial 6-10mm. Po wymianie paska trzeba wszystko ladnie ustawic na znaki, zamontowac. I zakrecic silnikiem i wszystko sprawdzic czy gra. Jezeli gra to super, ale jezeli odstep pomiedzy wczesniej wymienionymi elementami nie gra i po ponownej regulacji znowu nie jest ok tzn napinacz jest do wymiany(znaki sa na swoim miejscu). I teraz mam pytanko jakim przyrzadem moge zmierzyc sile nacisku na owy napinacz (po wymontowaniu oczywiscie). Staralem sie cos znalezc ale slabo mi poszlo wiec moze ktos z was moze mi udzielic szybkiej informacji Niektore napinacze zaleca sie sprawdzic poprzez pomiar ugiecia napinacza przed zamontowaniem nowego paska rozradu np: sila 100-200nm i powinien "ugiac" sie na 1mm nie moge tylko znalezc jakim przyzadem sie to mierzy. Jezeli moj temat odbiega troche od tematyki to z gory przepraszam ale nie mam pojecia w ktorym dziale moglbym to zamiescic.
Gość Henrykus Opublikowano 9 Marca 2009 Opublikowano 9 Marca 2009 w B6 na bank masz napinacz nowego typu , po montażu dużej rolki zwalniasz zawleczkę (przytrzymując kluczem imbusowymi) i napięcie ustala się samo nie ma tam ustalonego wymiaru.
szachal Opublikowano 10 Marca 2009 Autor Opublikowano 10 Marca 2009 Jestes w bledzie Wymienialem osobiscie razem z Ksiazka i sprawdzalem z Autodata (kolega ma). Po zwolnieniu zawleczki napiecie ustala sie samo, pozniej krecisz silnikiem dwa razy (ja zrobilem to 4) i odleglosc powinna byc 6-10 mm. Jezeli nie gra blokujesz ponownie napinacz luzujesz nakretke ktora przytrzymuje kolo napinajace i obracasz prawo lewo w zaleznosci czy jest za duzo czy za malo. Chcialem sie dowiedziec jak zmierzyc sile nacisku na napinacz bo na pewno jest jakis przyrzad do tego ale nie moglem go znalezc:)
Gość Henrykus Opublikowano 10 Marca 2009 Opublikowano 10 Marca 2009 Faktycznie rolka się różni , silnik ALT jest masakryczny http://volkswagen.msk.ru/forum/index.php?showtopic=82176 popatrzyłem na remoncik pozdr
gobin44 Opublikowano 10 Marca 2009 Opublikowano 10 Marca 2009 włóż sobie np. wiertło "8mm" tam gdzie ma być ta szczelina, dociągnij imbusem i skręć to. (nie pamiętam chyba klucz 13??). Wtedy obróć dwa razy wałem i sprawdź. Ja musiałem zrobić to 2 razy, ale się udało. Aha i ma tam być szczelina 6-10mm
szachal Opublikowano 10 Marca 2009 Autor Opublikowano 10 Marca 2009 Marek super stronka. Te Ruskie to potrafia:)))) Bede tam czesciej zagladal tylko z ruskim u nie kiepsko
Rekomendowane odpowiedzi