Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

BRD / Za duzo oleju / Oil sensor / Oil pressure

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc,

Wczoraj wymienialem olej w moim Audi. Z rozmachem zalalem troche za duzo oleju do silnika (jakies 0,5 L). Bylo juz ciemno, wyjechalem z garazu a rano pod autem plama oleju. Pomyslalem ze to scieka stary olej bo troche mi sie wylalo przy odciaganiu i rano pojechalem do roboty (tylko 3km) . Podczas jazdy zaswiecila sie kontrolka oil sensor. Za autem na drodze ciagna sie krople oleju. Przy jezdzie powrotnej zapalila sie kontrolka oil pressure. Otworzylem maske, zdjalem maskownice plastikowa a tam silnik zarzygany olejem. Upuscilem 0,5L i odpalilem. Zaswiecila sie kontrolka oil sensor, oil pressure sie nie pojawil. Po jezdzie kontrolnej - pali sie caly czas oil sensor ale oil pressure zapala sie dopiero przy wyskokich obrotach. 

Jakies rady co sprawdzic ? Co robic?

Opublikowano

błędów z vaga nie ma ?

Opublikowano

aby silnik zaczal wywalac olej to trzeba troche wiecej niz te 0.5 dodac. 

Opublikowano
1 minutę temu, mravel napisał:

aby silnik zaczal wywalac olej to trzeba troche wiecej niz te 0.5 dodac. 

Tu się z kolegą zgodzę.

Swoją drogą osobiście jeszcze nie zdażyło mi się przelać , nalać za mało - to mi się zdarzało

Opublikowano

Kolego, czy jak włącza zapłon zapala się kontrolka, jeżeli nie to odpal auto, odkrec korek od wleu oleju na parę sekund i zobacz czy wyrzuca olej. Jeżeli tak to ciśnienie jest na wolnych i teraz najlepiej mieć kogoś kto zobaczy czy rzyga olejem jak dodajesz lekko gazu. Jak przestaje rzygać lub mniej rzyga to znaczy że ciśnienie spada i wtedy wyłącz silnik. Sprawdź również czy przy wymianie filtra oleju nie uwaliłeś kostki od czujnika ciśnienia oleju, która wchodzi w obudowę filtra. Daj znać. 

Ja miałem podobną historie. Robiłem podobnie i po diagnozę wyszło że to wina czujnika ciśnienia oleju. 

Opublikowano
1 minutę temu, bird71 napisał:

Tu się z kolegą zgodzę.

Swoją drogą osobiście jeszcze nie zdażyło mi się przelać , nalać za mało - to mi się zdarzało

Z tego co pamiętam miska w BRD przyjmie spokojnie litr oleju ekstra. 

Opublikowano
  • Autor

Logow z Vaga jeszcze nie mam. Jutro pozycze Rosstecha od kolegi.

Co do ilosci oleju - wiem ile wyciagnalem i ile wlalem - nie bylo to wiecej niz 0,5 - 0,7 L.

Przed chwila sprawdzalem bagnet - ilosc oleju na MIN - az tyle wyplul? Ktoredy?.

Kontrolka cisnienia nie pojawia sie po dopaleniu. Zapala sie przy jezdzie dopiero powyzej 1700-1800 obr.

Edytowane przez GEXON

Opublikowano

to moze zaczne od innej prozaicznej rzeczy zwiazanej z cisnieniem oleju w 2.0 TDI -> czy kolega kiedykolwiek zagladal do pompy oleju - olowek? 

Idąc dalej, czy filtr oleju jest dobrze dokręcony i czy nie cieknie olej śrubą spustową w misce olejowej.

Edytowane przez mravel

Opublikowano
7 godzin temu, GEXON napisał:

Zaswiecila sie kontrolka oil sensor, oil pressure sie nie pojawil. Po jezdzie kontrolnej - pali sie caly czas oil sensor ale oil pressure zapala sie dopiero przy wyskokich obrotach. 

6 godzin temu, GEXON napisał:

Kontrolka cisnienia nie pojawia sie po dopaleniu. Zapala sie przy jezdzie dopiero powyzej 1700-1800 obr.

Takie objawy wskazują na brak ciśnienia w układzie smarowania silnika.

Tak inżynierowie VAG sobie wymyślili, że na wolnych obrotach i ich okolicach auto nie daje znaku kierowcy że z ciśnieniem oleju jest coś nie tak, dopiero na wyższych piszczy i świeci się kontrolka ciśnienia oleju....:facepalm:

Wymieniałeś o-ringi na plastikowej pokrywie filtra oleju ?

Na pewno obydwa nowe zostały zamontowane na swoje miejsca ?

Brak tego dużego będzie skutkował wywalaniem oleju na zewnątrz silnika, a brak tego małego będzie powodem braku/zmniejszenia ciśnienia w układzie smarowania silnika... :hi:

Szansa że to imbus napędu pompy oleju akurat podczas wymiany oliwy odwalił kitę jest minimalna, ale całkiem wykluczyć to jej nie można :decayed:

Prędzej już podczas roboty coś się stało z kabelkologią od czujników oleju :)

P.S.

Nie radzę jeździć autem przy takich objawach bez wcześniejszego sprawdzenia ciśnienia w układzie smarowania ( manometrem ).

Brak ciśnienia = zatarta motorówka, przy słabym ciśnieniu może się to nieco odwlec w czasie :tongue4:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
  • Autor

Oring filtra wymieniony na nowy i nasmarowany świeżym olejem przed montażem.

Dzis poczyszczę silnik i spróbuję zlokalizować wyciek...

Co do sprawdzania korka miski - olej jest wyrzygany aż na gore silnika przy podszybiu i na silniku od strony filtra oleju. Chwilowo jest tak zabrudzony ze nie widzę skąd ciekło.

Edytowane przez GEXON

Opublikowano
  • Autor

Panowie,

Chwilowo problemem okazała się plastikowa pokrywka filtra - jest w niej mini pękniecie przez które wypluwa olej. Zamówiłem nowa i czekam.

Czujnik poziomu oleju przeczyściłem preparatem do elektroniki - niestety nadal wywala błąd.

Jak dojdzie pokrywka dam znać czy rozwiązało to problem wycieku.

Opublikowano

Mam nadzieję że nie pożałowałeś kasy i zamówiłeś oryginalną z ASO :decayed:

Plastik z którego jest wykonana musi wytrzymać z pięć barów ciśnienia przy 150 st.C .

Kupowanie tej części w zamienniku to proszenie się o potencjalne problemy :P

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
  • Autor

Panowie,

Korek wymieniony na nowy. Zero wycieków. Kontrolka ciśnienia oleju już nie świeci a błąd czujnika poziomu oleju tez zniknął :)

Edytowane przez GEXON