Jump to content
IGNORED

[B5 1Z] Zaparowana lewa strona przedniej szyby

Recommended Posts

Posted

Przeczytałem chyba wszystkie wątki na forum dotyczące parowania szyb ale nie spotkałem się z rozwiązaniem mojego problemu. Chodzi o to, że strona od pasażera odparowuje mi momentalnie a strona kierowcy dopiero po jakims czasie. Gdyby było odwrotnie to by mi nie przeszkadzało :> a tak pasażer (żona :>) widzi już wszystko a ja musze jeszcze czekac na dobra widoczność.

Zastanawia mnie co może być powodem takiego stanu. Z prawej strony mocniejszy nawiew niż z lewej???

Może ktoś sie spotkał z takim problemem?

Posted

może silniczki od klap szwankują... podłącz VAGa to będą błędy...

na Twoją stronę może w ogóle już powietrze nie dochodzi a odparowanie następuje po dojściu powietrza z drugiej strony

Posted

Tak spotkałem się. To było w Audi 100 (dlatego nie wiem czy to będzie to). Szyby mi parowały jak nie miałem w drzwiach maty, to chyba była wyciszająca albo ocieplająca (taki worek wypełniony dziwną matą). Nie wiem czy w A4 cos takiego jest.

Posted

mily

to, że paruja to normalka przy takich warukach, ale chodzi oto że odparowuje jedna strona znacznie szybciej niz druga

Posted

a podkładałeś rękę i sprawdzałeś czy dmuchawa wieje z taką samą siłą po Twojej stronie i po stronie pasażera???

Posted

podpinam się do problemu klubowicza " Skrzypek" mam ten sam problem. Troszkę staje się to wnerwiające. Jutro sprawdzę jak rozkłada sie powietrze.

Posted

Może być przytkany wylot z Twojej strony i tak jak koledzy radzą sprawdź jak się rozkłada powietrze, mogło Ci tam coś wpaść i blokuje.

Mi kiedyś oderwał się kawałek tej gąbki, która jest przy klapie centralnej, to terkotało tylko strasznie, a później wyleciały jej resztki :)

Posted

cześć, Mam ten sam problem z odparowywaniem lewej strony szyby. Sprawdzałem ręką siłę nadmuchu i lewa strona dmucha jakby mocniej, więc powinno być dobrze a jednak nie jest. Moje podejrzenie padło na tapicerkę kokpitu. Trochę odkleiła się i oparła o szybę prawie na całej szerokości szyby zakłócając w jakiś sposób cyrkulacje powietrza. Napisałem prawie, ponieważ trzyma się dobrze przy prawym słupku tworząc szczelinę i tam szyba nie paruje. Tymczasowo z lewej strony pomiędzy tapicerką a szybą włożyłem kawałek plastiku. Plastik ten odchyla tapicerkę od szyby tworząc szczelinę i umożliwia cyrkulacje powietrza. w tym miejscu szyba nie paruje. Przymierzam się do podklejenia tapicerki tak aby nie stykała się z szybą. Dociśnij tapicerkę palcem i poczujesz, ruch powietrza na styku szyby i tapicerki.

Posted

I tu "batolini" masz masz u mnie plusa musze to sprawdzic bo tak samo tapicerka lekko sie odkleiła :kwasny: musze przetestowac twój patent :good:

Posted

PANOWIE TO WLASNIE JEST PRZYCZYNĄ PAROWANIA PRZEDNIEJ SZYBY.TA DESKA POD SAMĄ SZYBA SIE ROZKLEJA I NIE MA CYRKULACJI POWIETRZA.W DUŻO A4 ROZKLEJA SIE DESKA OD SŁUPKÓW PRZEZ CAŁĄ DŁUGOŚĆ POD SZYBĄ.NAWIEW Z POD SZYBY NIE MA CYRKULACJI.JAK SIE PRZYJRZYCIE INNYM A4 TO DUŻO AUT MA TĄ PRZYPADLOŚĆ.

Posted

PANOWIE TO WLASNIE JEST PRZYCZYNĄ PAROWANIA PRZEDNIEJ SZYBY.TA DESKA POD SAMĄ SZYBA SIE ROZKLEJA I NIE MA CYRKULACJI POWIETRZA.W DUŻO A4 ROZKLEJA SIE DESKA OD SŁUPKÓW PRZEZ CAŁĄ DŁUGOŚĆ POD SZYBĄ.NAWIEW Z POD SZYBY NIE MA CYRKULACJI.JAK SIE PRZYJRZYCIE INNYM A4 TO DUŻO AUT MA TĄ PRZYPADLOŚĆ.

nie piszmy z capslockiem

:mysli: Mi też bardzo słabo szyba w lewym dolnym rogu odparowuje.. ale nie zauważyłem jakiegoś rozszczelnienia ..

ciekawe.. muszę się temu przyjrzeć.. :disgust:

EDIT: Przyjrzałem się.. rzeczuwiście tapicerka od połowy szyby jest rozklejona, przez co lewa strona przylega do dolnej części przedniej szyby i uniemożliwia cyrkulację powietrza - przez co szyba paruje.. :disgust: