Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Radio Concert gałki działają w odwrotną stronę

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, szukałem podobnego tematu, lecz nie znalazłem. Zakupiłem audi a4b7 z 2005 r z radiem Concert i lewą gałką od którą się podgłasza ( kręcę w lewo - podgłasza się, kręcę w prawo ścisza się) odwrotnie niż a każdym normalnym radiu i stąd moje pytanie czy tak powinno być? Druga gałka z prawej strony od ustawiania fal radia, od zwiększania/ zmniejszania basu działa również w odwrotną stronę... gdy kręcę w lewo fale radiowe idą w górę 100.1, 100.2 itd. a kręcą w prawo 100.2, 100.1 i w dół. Panowie o co chodzi? 

Opublikowano

Chodzi o to że uszkodzona jest regulacja .Druga rzecz to niestety w tych radiach nie występuje potencjometr lecz enkoder :( także nie obejdzie sie bez naprawy. Czasem daje rade powoli krecic 

Opublikowano
  • Autor

Ta regulacja uszkodziła by sie w jednej gałce i drugiej jednocześnie? :D  ale ogólnie te gałki działają elegancko nic sie nie zacinają, ani nie robi sie tak ze: raz podgłasza sie w prawo a raz w lewo lub że kręcąc nic sie nie dzieje. Tylko za każdym razem  w lewo sie podgłasza, a w prawo ścisza, powolne kręcenie też nie robi różnicy, gałeczki elegancko działają, lecz w odwrotną stronę.   Od 10 stycznia, ( data zakupu auta) za kazdym razem w prawo elegancko sie scisza a w lewo podgłasza, wiec stąd moje zdziwienie 

Edytowane przez michall51

Opublikowano

Bo to pewnie radio od herbaciarzy jest ... :tongue4:

Ciekawy przypadek, może jakiś elektronik zrobił komuś psikusa-niespodziankę  :naughty:

Jakoś nie chce mi się wierzyć że się samo odwróciło :whistling:

Opublikowano

Przypadek nie jest bardzo ciekawy.Albo ktoś wymieniał enkondery i założył nie odpowiednie. Lub panel z elektroniką wzięty z innego modelu.Ale szybciej ten pierwszy przypadek

Opublikowano
  • Autor

Czyli pozostaje mi sie przyzwyczaić do tych " lewych obrotów gałek " ?    Dziwne uczucie mnie ogarnia, gdy jadę i nagle chce szybko ściszyć, a w moim przypadku radio sie podgłasza  ?  no nic, może jakoś się przyzwyzaję. Dziękuje za odpowiedzi panowie. A jeszcze jedno pytanie, radio Concert 1 to jest z jedną gałką na środku panelu? bo ja mam z dwoma gałkami po pokach, czyli mam model CONCERT 2?  Pytam, bo w instrukcji mam napisane tylko " concert " 

Edytowane przez michall51

Opublikowano

Concert 1 ma pokrętło na środku,dwojka ma dwa pokrętła po bokach

Opublikowano
  • Autor

Ok, dzieki za odpowiedzi 

Opublikowano

Postanowiłem poszukać twojego problemu skoro dotyczy to dwóch i... faktycznie tak jak wspomniał nick Szarik. Są zamienniki tych enkoderów i jak głębiej poszukamy okazuje się że ... nie są te same i wymagają przeróbki . Jeżeli nie poprawimy będziemy mieć regulację odwrotnie :)

Opublikowano
  • Autor

@black_edition Dzięki, za odpowiedź. Rozumiem, czyli pozostaje mi sie przyzwyczaić do tych lewych gałek :D

Opublikowano

albo zrobić przeróbke ich ale to trzeba lutowac

Edytowane przez black_edition

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Front radia jest z A4 B6/B7, a tył radia jest np. z A6 C5 i dlatego tak działa - trzeba oddać do kogoś kto zmieni eprom w radiu na taki z B6/B7 - na 100% przerabiałem temat - po wyciągnięciu radia numery pewnie będą miały początek inny niż 8E0, no chyba że radio jest normalne, a eprom jest już wrzucony z innego modelu

w A6 C5 są chowane gałki, i można powiedzieć że "piny" są pomylone i dlatego działa to tak a nie inaczej