rafaljak Posted January 26, 2019 Posted January 26, 2019 Dzień dobry forumowiczom . Przymierzam się do kupna Audi A4 Avant B8 3.0 TDI z 2014 - 2015 r. , z przebiegiem ok 100 tysięcy kilometrów stąd moje pytania : - jak z awaryjnością tego silnika - jakie są koszty eksploatacji ( tarcze , klocki ,fitry , itp. , zużycie paliwa ) - czy warto dopłacić do quattro ( awaryjność, dodatkowe koszty z eksploatacją ) - jaka skrzynia automatyczna ( podobno wystrzegać się multitronica ), a może lepiej manual - jaka wersja silnikowa 204 KM czy 245KM
peter22 Posted January 26, 2019 Posted January 26, 2019 Jak 3.0 to tylko w quattro . Koszta klocki tarcze i reszta eksploatacyjnych podzespołów nie są drogie . Jeśli będziesz dbał o silnik i skrzynie mowa o s-tronic (wymiana oleju w silniku max co 15 tys , skrzynia max 60 tys wraz z filtrami) to będziesz jeździł bezawaryjnie , jeśli kupisz trupa to koszty mogą być duże , choć już i tak dużo staniały podzespoły do rozrządu .) przy obecnej cenie paliwa trzeba się dobrze zastanowić czy brać tdi , może lepiej 3.0 w benzynie . Musisz popytać kolegów co śmigają benzyniaki jak im wychodzi ze spalaniem. Ja Libię charakterystykę diesla ale zastanawiam się czy jak coś grubego by u mnie się zesralo czy nie pakować benzyny . 1
marcin4x4 Posted January 27, 2019 Posted January 27, 2019 17 godzin temu, peter22 napisał: przy obecnej cenie paliwa trzeba się dobrze zastanowić czy brać tdi , może lepiej 3.0 w benzynie tylko gdzie chcesz tą benzynę kupić ? na chwilę obecną w Polsce nie ma rynku wtórnego, TDI zawsze spali mniej, w pewnych sytuacjach dużo mniej.
rafaljak Posted January 27, 2019 Author Posted January 27, 2019 Też wolę charakter pracy diesla ( elastyczność ). Co do ceny paliwa , to pomimo tego, że benzyna jest nawet minimalnie tańsza , to diesel zdecydowanie mniej pali . Rocznie robię około 30 tys. km głównie autostradami i lubię depnąć. także będzie raczej diesel . Może ktoś napisać ile realnie pali takie Audi - miasto i trasa ( tak przy 140 - 150 km/h ) .
DareQ Posted January 27, 2019 Posted January 27, 2019 Autostrada 7.0-8, miasto 10-12. Srednia mam 9L (90% jazdy autostrada). Na 225/50/17 (zima) pali ok litra mniej niz na 245/40/18 (lato).
zieli_84 Posted January 27, 2019 Posted January 27, 2019 U mnie 3.0tdi w zależności kto jeździ. Żona na trasie 250km ostatnio zrobiła średnia 6,8l (120km/h). Realne spalanie przy mojej jeździe gdzie lubię przydusić to 10 litrów musisz liczyć (tryb mieszany).
marcin4x4 Posted January 28, 2019 Posted January 28, 2019 (edited) 20 godzin temu, rafaljak napisał: Też wolę charakter pracy diesla ( elastyczność ). 3.0 tfsi jest bardzo elastycznym silnikiem. Nowsze mają inny układ paliwowy, inne turbo (bardziej responsywne) i kilka drobniejszych zmian, w teorii dolna granica spalania powinna być niższa. Edited January 28, 2019 by marcin4x4
Recommended Posts