Jump to content
IGNORED

Skok temperatury przy ostrej jeździe

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam koledzy.

Od miesiąca jestem posiadaczem Audi a4 b6 silnikiem 1.8 turbo bx w samochodzie nie mam instalacji gazowej. Zaraz po kupnie zrobiłem mały serwis czyli wymiana wszystkich płynów i filtrów, olejów oraz oczywiście rozrząd z pompą wody. Dzisiaj przyjeździe autostradą  chciałem zobaczyć jak szybko to auto się zbiera i praktycznie od dwójki aż do szóstki pałowałem go na wysokich obrotach. Gdy miałem około 220 na liczniku temperatura skoczyła na około 110 stopni a komputer wyrzucił komunikat że płyn chłodzący jest zbyt ciepły. Po kilku sekundach wskazówka wróciła na 90 stopni. Myślałem że to jakiś jednorazowy wybryk ale gdy wracałem znowu w próbowałem go rozpędzić do maksymalnej prędkości i ponownie temperatura skoczyła na 110 stopni i z wyświetlił się komunikat. Z temperaturą nie ma żadnych problemów no może trochę poza tym że się długo nagrzewa ale 90 stopni czy to w mieście czy na trasie stoi jak brzytwa. Czy to jest normalne dla takiego silnika czy coś jest nie tak z tą temperaturą?

Edited by Maka_krk
Literówki
Posted (edited)

To nie jest normalne. Jak długo Ci łapie 90stopni to może być problem z termostatem, do sprawdzenia też działanie wentylatora. Podepnij vaga może wyrzuci jakieś błędy. W vagach jest tak, że od 80 stopni pokazuje już 90 więc temp. na blacie, a ta w rzeczywistości to dwie różne rzeczy. Można podejrzewać jeszcze wadliwą pompę wody i uszczelkę pod głowicą.

Edited by przem8
Posted

No długo, przy 0 stopni na dworze to będzie z 6-7 kilometrów.

Posted

Byłem u mechaników, podejrzewają tak samo jak Ty, że prawdopodobn8e termostat przy takich przyspieszeniach nie wyrabia.