Jump to content
IGNORED

Czy jest jeszcze jakis sposób na odpowietrzenie?

Recommended Posts

Posted (edited)

Jakiś czas temu ubyło na tyle płynu że się zapowietrzył.
Dolałem i wieloktornie odpowietrzałem poprzez odkręcanie śrubki imbusem i zeszło sporo powietrza.
Jednak wskazówka temperatury dalej leży(czasem tylko wraca na swoje miesce)
I wieje dalej zimne powietrze, no chyba ze przbybutuje do 4k obr.
Zdejmowałem również obejme z tej dużej rury no i idzie cały czas płyn i już niemam pomysłu jak to odpowietrzyć.
dodam tylko że ilość płynu w zbiorniczku się zmienia.

Napisanie tematu na forum to ostatnia rzecz którą robie przed pojechaniem do mechanika(zawsze warto próbować)

Edited by ksitek
Posted

dlaczego ubyło płynu ?

Posted

Szczerze mówiąc nie mam pojęcia.
Nawet jak podłożyłem karton pod auto to nic nie było widać ?

Posted

uszczelka pod głowicą zdechła

Posted

Ja właśnie jestem po operacji u siebie, u mnie walnięta była zaślepka, która wchodzi w gniazdo termostatu w bloku, koszt 18zł w ASO. Też było powietrze w układzie, ale plam pod silnikiem nie było widać, gubiłem płyn dopiero podczas jazdy chyba, kiedy ciśnienie rosło, ale nie zawsze, bo jak w zbiorniczku wyrównawczym było mało płynu, to nic nie ubywało. Zobacz kolego z prawej strony silnika, najlepiej przyświeć latarką w okolicach bagnetu na dole, czy nie jest mokro. Warto posprawdzać wszystkie plastikowe elementy wchodzące do bloku silnika z układu chłodzenia, może coś podcieka np na skrzynie z króćca z tyłu silnika. Jeżeli silnik cały suchy, to tak jak Dev napisał, uszczelka się kłania.

Posted

Nie zauważyłem żeby coś było nie tak wiec pojechałem do mechanika.
Okazało się że w płynie są jakieś tam ilości spalin.
Akurat w tym samym czasie był chłopak z taką samą "dolegliwością" i okazało się że cały blok mu poszedł bo podobnież po 2003r. produkują aluminiowe, które lubią pękać.
Zobaczymy co będzie po rozbiórce, może trzeba zbierać na nowy silnik ?