DanekA4. Opublikowano 7 Lutego 2019 Opublikowano 7 Lutego 2019 Witam wszystkich mam prośbę czy wytłumaczy mi ktoś jak zdemontować pompę wody co i jak trzeba zrobić. I jak najlepiej odpowietrzyć cały układ chłodzenia
OlekS Opublikowano 8 Lutego 2019 Opublikowano 8 Lutego 2019 Cześć, z reguły serwis pompy wodnej w tych silnikach robi się przy wymianie rozrządu, a pompa wody już jest podzespołem serwisowanym "przy okazji". Związane to jest, że pompa wody znajduje się w w okolicach rozrządu i jest napędzana paskiem. Pełno tego jest na forum. Powiedz, jaki cel demontażu samej pompy? Cieknie, czy może jeszcze coś?
prezesik18 Opublikowano 8 Lutego 2019 Opublikowano 8 Lutego 2019 tak z grubsza: zdjąć lampy przednie, zdjąć zderzak przedni, wysunąć pas przedni (a najlepiej go zdemontować), zdemontować wiatrak wisko, paski osprzętu. Nie wiem czy konieczne było zdjęcie obudowy rozrządu, ale ja ściągałem - całość robiłem z 5 lat temu.
OlekS Opublikowano 8 Lutego 2019 Opublikowano 8 Lutego 2019 Jeszcze dodam że mam taką pompę wodną, jak sobie zmieniałem kompletny rozrząd w 1.8t BFB, to mi niestety pompka z kompletu nie pasowała, musiałem dokupić inną. Ta pompa co mam, producent INA w pełni nowa. Jak już swoją zdemontujesz i będzie koniecznosc wymiany, mogę ci za połowę albo nawet mniej sprzedać, i tak leży i nie jest mi potrzebna Tylko pierw najlepiej zmierzyć średnicę i ilość zębów
prezesik18 Opublikowano 8 Lutego 2019 Opublikowano 8 Lutego 2019 jeśli kolega ma adr tak jak w profilu to taka pompa siedzi:
DanekA4. Opublikowano 8 Lutego 2019 Autor Opublikowano 8 Lutego 2019 2 godziny temu, OlekS napisał: Cześć, z reguły serwis pompy wodnej w tych silnikach robi się przy wymianie rozrządu, a pompa wody już jest podzespołem serwisowanym "przy okazji". Związane to jest, że pompa wody znajduje się w w okolicach rozrządu i jest napędzana paskiem. Pełno tego jest na forum. Powiedz, jaki cel demontażu samej pompy? Cieknie, czy może jeszcze coś? Zerwało wirnik z wałka
OlekS Opublikowano 8 Lutego 2019 Opublikowano 8 Lutego 2019 No to czeka niestety na ciebie demontaż pompki w sposób opisany przez kolegę wyżej. Jesteś pewny temu zdiagnozowaniu na sto procent, że wirnik ścięło?
DanekA4. Opublikowano 8 Lutego 2019 Autor Opublikowano 8 Lutego 2019 2 minuty temu, OlekS napisał: No to czeka niestety na ciebie demontaż pompki w sposób opisany przez kolegę wyżej. Jesteś pewny temu zdiagnozowaniu na sto procent, że wirnik ścięło?ta Tak bo kręcę kołem tam gdzie pasek a wirnik stoi w miejscu
DanekA4. Opublikowano 10 Lutego 2019 Autor Opublikowano 10 Lutego 2019 W dniu 8.02.2019 o 07:03, OlekS napisał: Cześć, z reguły serwis pompy wodnej w tych silnikach robi się przy wymianie rozrządu, a pompa wody już jest podzespołem serwisowanym "przy okazji". Związane to jest, że pompa wody znajduje się w w okolicach rozrządu i jest napędzana paskiem. Pełno tego jest na forum. Powiedz, jaki cel demontażu samej pompy? Cieknie, czy może jeszcze coś?
DanekA4. Opublikowano 10 Lutego 2019 Autor Opublikowano 10 Lutego 2019 W dniu 8.02.2019 o 07:03, OlekS napisał: Cześć, z reguły serwis pompy wodnej w tych silnikach robi się przy wymianie rozrządu, a pompa wody już jest podzespołem serwisowanym "przy okazji". Związane to jest, że pompa wody znajduje się w w okolicach rozrządu i jest napędzana paskiem. Pełno tego jest na forum. Powiedz, jaki cel demontażu samej pompy? Cieknie, czy może jeszcze coś? Witam mam prośbę czy wiecie co może być pompa wymieniona wszystko złożone chce odpalić a miga kontrolka silnika VID_20190210_190037.mp4
Rekomendowane odpowiedzi