Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A4 B6 avant - Problem po adaptacji i BS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Chyba strzeliłem sobie w kolano. Klima działała wydawałoby się poprawnie choć zapisane były błędy o klapach sterujących. Znajomy postanowił mi pomóc. Podpiał VAGa gdzie pojawiło się:

1.

01810 - Actuating Motor for Temperature Flap: Right (V159)

41-10 - Blocked or No Voltage - Intermittent

2.

00716 - Air recirculation Flap Positioning Motor (V113)

41-00 - Blocked or No Voltage - Intermittent

3.

00975 - Heated Rear Window (Z1)

31-10 - Open or Short to Ground - Intermittent

Kolega wykasował błędy, zrobił adaptację (uczenie VIN) i chyba co najgorsze zrobił nastawy podstawowe BS. To był przeklęty moment. Klima nawet na LO od tego momentu wieje wrzątkiem a w sterowniku pojawiły się 3 błędy, których nie da się wykasować. Te opisane powyżej już nie wychodzą.

1. 

01841 - Potentiometer/Actuator for Temperature Flap: Left (G220)

09-00 - Adaptation Limit Surpassed

2.

01842 - Potentiometer/Actuator for Temperature Flap: Right (G221)

3.

00735 - Potentiometer in Positioning Motor for Air recirculation Flap (G143)

Oczywiście jeśli uruchomię grzanie tylnej szyby (lusterka grzeją a szyba nie - panel jest raczej z B6) to pojawia się również ten ostatni błąd. Jeśli nie uruchamiam grzania szyby ten błąd nie wyskakuje.

Krótko mówiąc zamiast poprawić to pogorszyliśmy sprawę. 

Czy macie jakies rady, co można w tej sytuacji zrobić? Wrócić do stanu sprzed tego manewru?

A może znacie kogoś we Wrocławiu, kto odpłatnie ogarnąłby mi ten temat?

Z góry dziękuję za pomoc.

Edytowane przez Krzysiek_A4/A6

Opublikowano

Jeżeli błędy nie dają się wykasować i ponowna adaptacja nie pomaga. To ja widzę jedno rozwiązanie wyjąć silniczki na stół. Kiedyś w b5 i b6 udało się odratować silniczek podając na niego bezpośrednie napięcie 12v z aku (oczywiście po jego wyjęciu) silniczek zakręcił pełną mocą poszła kupa dymu z niego i do sprzedaży chodził idealnie - był po prostu zabrudzony i zastały  większe napięcie go ruszyło :) oczywiście to nie jest dobry sposób na reanimację i jakbyś próbował coś takiego to na własną odpowiedzialność :) Jeżeli natomiast wyjecie i sprawdzenie silniczków wskaże na ich uszkodzenie to pozostaje wymiana. 

Nastawy polegają na tym, że silnik idzie sobie do jednego i do drugiego końca (otwiera i zamyka klapę) po czym wraca na pozycję 0 - widocznie u Ciebie zamknął klapę na amen i już nie ruszył stąd wrzątek w nawiewach. 

Pozdrawiam,
Darek 

Opublikowano
  • Autor

Myslisz że wszystkie jednocześnie? Tak po obydwu stronach jednocześnie? Jestem prawie pewny, ze ma to związek z Nastawami Podstawowymi, które zostały zrobione.Nie wiem czy to normalne, ale podczas adaptacji w kanale 81, po wpisaniu 26467 i save pojawiła się taka informacja. Czy zawsze tak pyta po adaptacji?

image.png

Czy jest cos co mogę spróbować jeszcze zrobić za pomocą VAGa? Może ponowna adaptacja i Nastawy Podstawowe? Tylko czy można robić nastawy podstawowe kiedy w sterowniku sa błędy, których nie można usunąc?

Edytowane przez Krzysiek_A4/A6

Opublikowano

nie padły ci wszystkie tylko masz do wymiany lub czyszczenia 3 silniczki ,prawy, lewy i recyrkulacji ,dopóki ich ich nie naprawisz ,nie ma sensu robić nastaw ,nastawy podstawowe robisz jak nie ma błędów w sterowniku

Opublikowano
  • Autor

I myślisz ze nie ma znaczenia to, ze przed robieniem adaptacji i nastaw podstawowych wszystko w miare działało? Tzn były inne błędy. Wyglada to tak jakby prz tych zabiegach z VAGiem coś się maksymalnie zablokowało i nie chciało się odblokować.

Nie jestem pewien, ale wydaje mi się że kolega popełnił błąd. Taki ewidentny. Kiedy usunął wszystkie błędy uruchomił adaptacje i nastawy podstawowe nie zauważając, że wciśnięty jest ECON. Zauwazył to po fakcie i powtórzył to samo już bez ECON-u, ale wtedy w sterowniku były już te błędy. Nie wiem czy krzywda nie wzięła się właśnie z robieniem nastaw podstawowych przy włączonym ECON. Myślicie, ze mogło to mieć znaczenie?

Opublikowano

jakby wszystko było sprawne ,nie miałbyś żadnych błędów,u braciaka ostatnio też robiłem nastawy i wyskoczył błąd lewego i prawego silniczka(nie dają się skasować) ,w tygodniu będziemy podmieniać na sprawne,u siebie nieraz robię nastawy i żadnych błędów nie ma,ale tylko 2 mam stare silniczki,reszta z b7 2006r

Edytowane przez greg2505

Opublikowano
  • Autor

Masz racje. Nie było sprawne skoro były błędy. Nie było sprawne ale dzialalo na tyle, że przy ustawieniu AUTO i 19 stopni można było nie zauważyć ze coś jest nie tak.

Przypomne, ze zacząłem szukać "dziury" kiedy zauważyłem, ze nie działa mi ogrzewanie tylnej szyby. Lusterka grzeją a szyba nie. Było podejrzenie że to panel z B7 i bez przekaźnika nie zadziała. Na 99% ustaliłem jednak, ze to panel z B6. Kontrolka ogrzewania tylnej szyby świeciła normalnie tylko nie było grzania a na VAG wychodziło 00975 - (Z1) - Open or Short to Ground. Teraz bardziej stawiam na defekt wiązki bo na szybie nie ma napięcia. To pisze przy okazji bo o ile w lecie bez grzania tylnej szyby można jeździć to z wiejącym wrzątkiem nie bardzo ?

Kusi mnie jeszcze żeby podmienić panel na 100% sprawny i zobaczyć co będzie.

P

Opublikowano

wyjmij panel ,z tyłu jest napisane czy jest z b6 czy b7,możliwe że w wiązce kabel się złamał i dlatego nie grzeje

Opublikowano
  • Autor
20 godzin temu, greg2505 napisał:

nie padły ci wszystkie tylko masz do wymiany lub czyszczenia 3 silniczki ,prawy, lewy i recyrkulacji ,dopóki ich ich nie naprawisz ,nie ma sensu robić nastaw ,nastawy podstawowe robisz jak nie ma błędów w sterowniku

Czy żeby wymontować V158, V159 i V113 trzeba zdejmować całą deskę i/lub tunel czy wystarczy schowek i półkę pod kierownicą?

Opublikowano
  • Autor
19 godzin temu, greg2505 napisał:

wyjmij panel ,z tyłu jest napisane czy jest z b6 czy b7,możliwe że w wiązce kabel się złamał i dlatego nie grzeje

Wyjmowałem, ale oznaczen B6 czy B7 nie znalazłem.

Jest za to nr 8E0 820 043 AD  oraz H12/S19

To + chłodzenie od 18 stopni pozwala być niemal pewnym że to z B6.

Opublikowano
42 minuty temu, Krzysiek_A4/A6 napisał:

Czy żeby wymontować V158, V159 i V113 trzeba zdejmować całą deskę i/lub tunel czy wystarczy schowek i półkę pod kierownicą?

V158 odkręcasz półkę pod kierą , reszta silniczków za schowkiem , deski nie ruszasz

Opublikowano
22 minuty temu, Krzysiek_A4/A6 napisał:

Wyjmowałem, ale oznaczen B6 czy B7 nie znalazłem.

Jest za to nr 8E0 820 043 AD  oraz H12/S19

To + chłodzenie od 18 stopni pozwala być niemal pewnym że to z B6.

B6

8E0 820 043 AD - min temp 18°C - 2DIN zgrzanymi fotelami

Opublikowano
  • Autor

Czyli braku napięcia na tylnej szybie trzeba szukać gdzieś indziej.

Raczej okablowanie, bo skoro lustra grzeja to sprawdzanie bezpiecznika można sobie darować.

Opublikowano

Sprawdź kable w przelotce tylnej klapy , przelotki są pod plastikami zawiasów, może któryś się złamał lub przy połączeniu z szybą 

Opublikowano
  • Autor

Zwycięstwo. Problem rozwiązany, a w zasadzie dwa problemy.

Dorwałem kompletną nagrzewnicę z silniczkami z EXEO z 2012r po przebiegu 68 tys. Z tego powodu, pomimo, że u mnie uwalone były tylko 3 potencjometry, wymieniłem wszystkie 6 silniczków. Pod schowkiem luzik. 5 sztuk. Tylko z jednym mały problem z rozpięciem z klapą ale dałem radę. Z ostatnim, w nogach kierowcy, rzeczywiście dramat. Zarówno z demontażem jak i montażem prawie płacz i rzucanie k.....mi. Dostęp dramatyczny ale z bulami też się udało. Błędy wykasowane, zrobiona Adaptacja i Nastawy podstawowe. Sprawdzenie i ……… - No fault found. Sukces. Myślę, że z racji rocznika tych silniczków (2012) problem rozwiązany na zawsze lub przynajmniej na bardzo długo.

Co do ogrzewania tylnej szyby - więcej śmiechu niż roboty. Śmiechu oczywiście z siebie. Rozebrana już kilka tygodni temu tapicerka klapy żeby kable były na wierzchu. Szukanie sprawdzanie itp. Dzisiaj przy okazji zdejmowania osłony nad nogami kierowcy odsłonięte bezpieczniki. I co? Bezpiecznik 30A nr 26 - BRAK :-). Żenujące, ale po walce z silniczkiem ten brak bezpiecznika mnie rozbawił. Oczywiście bezpieczni zamontowany i po problemie.

Zastanawiają mnie tylko 2 rzeczy:

1. Jak to się stało, że bezpiecznik ktoś wyciągnął i nie wsadził? Byś może (a nie chciałbym) świadomie bo to np. zdiagnozowany "złodziej prądu". Do obserwacji i potwierdzenia lub wykluczenia.

2. Dlaczego wydawało mi się, że lusterka boczne grzeją normalnie. Sadziłem że są na tym samym bezpieczniku i dlatego do niego wcześniej nie zaglądałem. A może to ze lusterka grzeją tylko mi się wydawało? Już na zawsze zagadka ?

Tak czy siak, temat zamykam. Wszystkim dziękuję za wskazówki i sugestię. Forum A4-klub górą. Brawo my.