Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

SENSOR z konewką - nagle

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakieś fatum. Dopiero zacząłem walkę z klimatronikiem a tu nowy pasztet. Ale od początku.

Tydzień temu w ramach nauki podstaw tego co jest pod maska auta pokazywałem synowi podstawowe rzeczy. M.in. to co to jest bagnet i do czego służy. Niby nieistotne, ale właśnie to daje mi 100% pewności, ze poziom oleju był na tip-top (w połowie skali). Pojeździliśmy po placu jakieś 2 godziny. Wróciliśmy do domu. Zaparkowałem auto i przez 6 dni nie było używane. Wczoraj kilka minut po uruchomieniu auta zaświeciła się olejarka+SENSOR. . Otworzyłem maskę i na bagnecie takie super minimum a może nawet mniej. Auto stało na podjeździe dziobem w dół (mocno) i uznałem ze to dlatego. Wyjechałem na płasko, sprawdziłem i dalej trochę mało. Dolałem jak ma być, ale konewka sama nie gaśnie. Klepanie maską nic nie pomaga. Podpiąłem VAG. W silniku błąd:

16062 - Please check DTC Memory of Instruments Cluster

P1654-35-10---Intermittent

Nie mogłem go skasować. Udało się go skasować dopiero kiedy wszedłem w Instruments i tam wykasowałem błąd czujnika poziomu oleju. Niestety po kilku a czasem kilkunastu sekundach kontrolka zapala się ponownie i żeby ją zgasić i wykasować błąd w silniku znowu najpierw kasowanie błędu w Instrument a dopiero potem w Engine.

Chciałem sprawdzić co będzie podczas normalnej jazdy. Kontrolka pomarańczowa zaświeciła się dość szybko a kiedy nie reagowałem tylko jechałem dalej na całym FIS wyświetliła się czerwona olejarka i napis OIL. Zatrzymałem auto, sprawdziłem olej i poziom jest ok. Znowu wykasowałem błędy i ten kilometr do domu przejechałem znowu kilka razy gasząc pomarańczowa olejarkę kasowaniem błędu czujnika poziomu oleju.

To co powyżej podsunęło mi pytania:

1. tydzień bez jazdy a poziom oleju poniżej minimum (od poziomu jaki był po wymianie oleju jakieś 1500 km temu). Gdzie uciekł ten olej

2. Dlaczego otwieranie i ponowne zamykanie maski nie gasi tej kontrolki? Podobno jest jakiś czujnik niedomkniętej maski - może on?

2. Czy ta kolejna czerwona kontrolka oleju nie jest związana z pompą olejową? 

Powtórzę, że wygląda to tak jakby te usterki pojawiły się w trakcie nieużywania samochodu. 

Nie wiem na co licze, ale może ktoś miał już taki przypadek? Dodam, ze za dwa dni zaplanowana jest wymiana kompletnego rozrządu i trochę mi smutno, ze wydam 1200 PLN a w zanadrzu nowy problem.

Opublikowano

Dopisek SENSOR oznacza błąd samego czujnika. Sprawdź czy nie masz gdzieś przetartego kabelka z czujnika, może coś pod autem przeszło i przegryzły kable. 

Opublikowano
  • Autor

To byłoby chyba najmniejszym złem, ale bardziej zmartwiła mnie ta czerwona konewka z OIL, która pojawiła się po krótkiej jeździe na "konewce pomarańczowej + SENSOR".

No i to, ze w ciągu tygodnia postoju ubyło oleju.

Jak auto trafi na rozrząd we wtorek to mechanik ściągnie plastiki i sprawdzi czy gdzies nie wyrzuca oleju ( chociaż pewnie pod autem bylyby plamy).

Mam złe przeczucie. ?

Opublikowano
  • Autor

Problem rozwiązany ?

Rozrząd wymieniony. Mechanik przepatrzył kable i wtyczkę do czujnika poziomu oleju. Wszystko ok, a wykasowane błędy nie powracają.

Taki mój wniosek na szybko. NIe podpinac VAGa jak auto stoi bardzo mocno dziobem w dół. Chyba dlatego pojawił się błąd czujnika poziomu oleju. ?

Na chwile obecną nie wracam do tematu.

Tak przy okazji, jak zmienić tytuł posta dopisując np. "naprawione" czy "problem rozwiązany" ?