Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJL] Ile dmucha turbosprężarka ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam che zalozyc sobie wskaznik doladowania turbo... i chcilabym wiedziec ile moje alj 180ps dmucha...?

Opublikowano

0,55-0,60 bara standardowo, u mnie w B6 przy max doladowaniu, fabrycznie mapa doladowania pokazuje 0,59...

Opublikowano

@domjenick a ile pokazuje Ci przepływka załóżmy przy 5000 lub 6000 RMP ?

Opublikowano

powinno pokazywać koło 145-155g/s

Opublikowano

powinno pokazywać koło 145-155g/s

powinno,ale u mnie chyba juz kat przytkany i bylo mniej,ale jakos pozniej podejde z lapkiem do auta,to sprawdze to dokladniej :wink4:

BTW Poziek,ale Ty jestes... :evil:

Opublikowano

Kurde u mnie przy 6000RPM pokazuje 120g/s. Doładowanie mam na poziomie 0.27Bara max. Stawiałem na nieszczelność pomiędzy turbo o kolektorem ale teraz już zwątpiłem. Znalazłem w sieci coś takiego :

http://www.ross-tech.com/vag-com/cars/fuel-trim.html

Tam piszą, że dla silnika 1.8T wartość odczytana z przepływki przy czerwonym polu na obrotomierzu powinna być w okolicy 0.8 x moc auta w KM. I uwierzyłem w to. Jutro chciałem szukać nieszczelności ale widzę, że problem może leżeć gdzie indziej :/ .

Opublikowano

0,27 bara przy jakich obrotach?okolo 3000 powinienes miec najwyzsze doladowanie(ok 0,60 bara-seryjnie,bez zadnych modow)potem doladowanie powoli spada i to jest normalne :wink4:

Opublikowano

No to jest smutne ale te 0.27Bara to max jaki zauważyłem przy około 3000RPM :(

Opublikowano

No to jest smutne ale te 0.27Bara to max jaki zauważyłem przy około 3000RPM :(

a jak sprawdzasz doladowanie?
Opublikowano

Zrobiłem sobie wskaźnik doładowania na MPX4250GP i wyświetlaczu 1.5" LCD OLED. Pomiar jest prawdziwy, układ sprawdziłem na kompresorze. Doładowanie sprawdzałem w czasie jazdy 3 bieg i pedał gazu w podłogę od 1500RPM do około 5000RPM.

Opublikowano

0,55-0,60 bara standardowo, u mnie w B6 przy max doladowaniu, fabrycznie mapa doladowania pokazuje 0,59...

Wytłumacz mi więc Domjenick skąd bierze się w AJL 180KM jeśli doładowanie jest na takim samym poziomie jak w twoim AVJ ?? :gwizdanie: Chyba jakiś bonus od pana Boga.

Do autora wątku, masz WG z jakiegoś powodu otwarty.

Opublikowano

AJL ma seryjnie 180ps i chcilem sie dowiedziec ile ma pokazywac wskaniznik doladowania bo bede taki montowal...

Opublikowano

Zamontuj to zobaczysz ile ci pokaże.

Opublikowano

z tego co pamiętam to w AJL jest seryjne w okolicach 0.8 bara :wink4:

Opublikowano

Domjenick wprowadzasz więc w błąd :disgust:

Opublikowano

zawsze myslalem,ze moc auta to nie tylko doladowanie,ale jeszcze sprawa zaplonu i paliwa,oraz kwestia innej budowy silnika...no ale jesli kogos wprowadzilem w blad,to przepraszam,ja tez sie wciaz ucze... :wink4:
Opublikowano

zawsze myslalem,ze moc auta to nie tylko doladowanie,ale jeszcze sprawa zaplonu i paliwa,oraz kwestia innej budowy silnika...no ale jesli kogos wprowadzilem w blad,to przepraszam,ja tez sie wciaz ucze... :wink4:

To jeśli nie jesteś czegoś pewien, to na przyszłość pisz to ze znakiem zapytania proszę.

Opublikowano

ok :wink4:

z calym szacunkiem,ale zwiekszenie mocy silnika moze sie odbyc na poziomie zaplonu i cisnienia paliwa,wiec przy tym samym doladowaniu moze byc rozna moc...wezmy na przyklad uzadzonko typu ''piggy back'' ,czy inna nazwa SMT6 i to pozwala na korekty wtrysku i zaplonu,co powoduje wzrost mocy w silnikach doladowanych,jak i wolnossacych-oczywiscie to jest tylko przyklad na to,ze cisnienie nie jest glownym i jedynym zrodlem mocy w aucie,wiec takie roznice moga byc juz na poziomie wtrysku,bez ingerencji w doladowanie... :wink4:

Opublikowano

chłopaki wyluzujcie :wink4:

Opublikowano

ok :wink4:

z calym szacunkiem,ale zwiekszenie mocy silnika moze sie odbyc na poziomie zaplonu i cisnienia paliwa,wiec przy tym samym doladowaniu moze byc rozna moc...wezmy na przyklad uzadzonko typu ''piggy back'' ,czy inna nazwa SMT6 i to pozwala na korekty wtrysku i zaplonu,co powoduje wzrost mocy w silnikach doladowanych,jak i wolnossacych-oczywiscie to jest tylko przyklad na to,ze cisnienie nie jest glownym i jedynym zrodlem mocy w aucie,wiec takie roznice moga byc juz na poziomie wtrysku,bez ingerencji w doladowanie... :wink4:

No więc Domjenick-u podstawą w silnikach spalinowych jest spalanie mieszanki paliwowo-powietrznej w komorze spalania. Z samego paliwa moc się nie weźmie, do tego potrzebna jest odpowiednia ilość powietrza. Można przyspieszać/opóźniać zapłon, ale to jest tylko kosmetyczna operacja która nie powoduje znacznego przyrostu mocy bo tolerancja jest w sumie niewielka. Zwiększając ciśnienie paliwa, a nie zwiększając doładowania zalejesz silnik i tylko go zamuli. Tak więc na przyszłość potrzeba przede wszystkim powietrza, bo moc nie weźmie się z nieba. Siłą rzeczy doładowanie musi być większe.

Poziek ja jestem wyluzowany, jest przecież weekend :wink4: