Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czyszczenie odmy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, czyściłam dzisiaj odmę mial trochę nagaru. I ukruszylo mi się kolano i wpadło klika kawałków do środka podstawy filtra razem z odrobiną nagaru. Co mogłem odkurzyłem ale wydaje mi się że wszystkie nie dałem rady. Po złożeniu wszystkiego w całość zapaliła się kontrolka ciśnienia oleju. Gdzie dokładnie idzie kanał od odmy? Trzeba zrzucać miskę? Gdzie szukac? Pacjent 1.8T avj . 

Opublikowano

Nie uszkodziłeś, rozłączyłeś czujnika ciśnienia oleju przy okazji?

Opublikowano
  • Autor

Wydaje mi się że nie, przez chwilę głośniejsza była praca silnika. Tak jakby góra miała słabsze smarowanie. Któreś kanału mogłem zasyfic ? Smok się od tego zapchał? Chyba bez zdejmowania miski się nie obejdzie. 

Opublikowano

Kontrolkę oleju masz od razu po odpaleniu? Kawałki powinny wpaść do michy, a czyszczenie smoka i tak wskazane, bo te silniki mają problem z jego drożnością przez wszechobecny nagar.

Opublikowano
  • Autor

Kontrolka jest po hmm 10 minutach w każdym razie nie od razu po odpaleniu. Nagar na pewno jest bo poprzedni właściciel na Castrolu jeździł. Po zakupie była płukanka i Valovoline 5w30 , lecz zrobię jak mówisz, miska i pokrywa zostanie zdjęta i wyczyszczona. 

Opublikowano
  • Autor

Edit. Wczoraj odpaliłem auto niby wszystko ok, jeździłem nagrzalem i dopiero po dobrym rozgrzaniu zapalił się "Alladyn". Nie słychać nic niepokojącego z silnika chodzi tak jak zawsze. Dzisiaj podłącze VAG'a i zobaczymy co tam wywala. 

Opublikowano

Obstawiam smok zawalony nagarem.

Opublikowano
  • Autor

Dzisiaj zrzuciłem miskę. Takie coś było w misce. Nie mogłem uwierzyć że można doprowadzić auto do takiego stanu. Z miska było trochę walki, ale dzięki forumowemu DiY ogarnąłem temat. Uszczelnienie Victorem Reinzem, zostawiłem do jutra aby stwardniał i zalewam olej. Dam znać czy pomogło. 

IMG_20190406_151537.jpg

IMG_20190406_152021.jpg

Opublikowano

To jeszcze pikuś. Miałem o wiele gorzej. Tak się kończy serwisowanie w trybie longlajf w tym silniku.

Opublikowano
  • Autor

Dzisiaj zalałem nowy olej(Valovoline MST 5W30 C3), filtr(Manna) Odpaliłem ,zagrzałem i Aladyn się nie pali. Także jakby komuś się Aladyn zapalił to nie ma co się zastanawiać tylko zrzucać miskę. Także dzięki za rady :) Audi ma się dobrze, w tygodniu zmiana magla i oleju w skrzyni. :)

Opublikowano

Lepiej jakbyś zalał 5w40 ale to przy przyszłej wymianie...

Opublikowano
  • Autor

Dlaczego 5w40 ? Będzie lepiej ?

Opublikowano

Jeśli nie jeździsz jak typowy emeryt to tak. Masz cały wątek o oleju w tym koromyśle to możesz poczytać jak nie szkoda Ci czasu ?