nex Opublikowano 8 Marca 2009 Opublikowano 8 Marca 2009 Witam. Zrobiłem gotowy program pod mój sterownik ECU i teraz mam pytanko. Cisnienie na 1-ym biegu w granicach 3-4 tys obr jest około 0.8-0.9 bara pozniej spada gwałtownie, 2-gi bieg chwilowo trzyma 0.8-0.9 bara przy podobnych obrotach ale powyzej już gwałtownie ono spada. Niby wszystko ok tylko zastanawia mnie do jakich mniejwiecej granic obrotow powinien trzymac zadane cisnienie.. Wszystko bylo by ok gdyby nie to że wolnossak B5 ABC 2.6 150PS do 120km/h idzie praktycznie równo ze mna, pol auta wyjezdzam przed niego. Natomiast B5 Avant 158Hp i 321Nm łykam o dłogość auta i z kreski i z rolki. Na hamowni jeszcze nie byłem po gotowcu, przed wyszło 155Hp, ale zastanawia mnie cisnienie, bo niby po chipsie z 0.6 ma skoczyc na 0.8-0.9, ale nie wiem czy nie za szybko je traci. Nie wiem jak było przed gotowcem czy też tak szybko tracił cisnienie.
gregory Opublikowano 8 Marca 2009 Opublikowano 8 Marca 2009 Doładowanie zależy od obciążenia silnika. Na początkowych biegach największe obciążenie osiąga się z niskich obrotów i w miare wzrostu obrotów spada obciążenie silnika, a więc spada i ciśnienie doładowania. Jak chcesz zrobić próbę to wyjedź na jakąś lepszą drogę i sprawdzaj auto na 4-tym....5-tym biegu, wtedy doładowanie powinno się trzymać lepiej. Nie możesz jednak wymagać aby turbo K03 trzymało ci to samo doładowanie z dołu jak i u góry, bo jest po prostu na to za małe. To naturalne, że w autach z małą turbiną doładowanie spada w miarę wzrostu obrotów. To jeszcze wszystko zależy do ile spada, bo po programie to raczej najmniej powinno trzymać 0,5-0,6Bar na wysokich obrotach i wyższym biegu. W serii powinno trzymać gdzieś 0,3-0,4Bar na wysokich. Odnośnie tego ABC to może po prostu kierownik był bardziej ogarnięty w ściganiu i lepiej ruszył do tego zręczniej zmieniał biegi( bez urazy ). Choć szczerze wątpię aby ABC objechało 1.8T po chipie, raczej byłby cud.
nex Opublikowano 8 Marca 2009 Autor Opublikowano 8 Marca 2009 ten czip to jakas padaka. Mniejsza o to. W lato zregeneruje turbine i pojade do tunera zrobić to porządnie
poziek Opublikowano 9 Marca 2009 Opublikowano 9 Marca 2009 ten czip to jakas padaka. Mniejsza o to. W lato zregeneruje turbine i pojade do tunera zrobić to porządnie ja bym tego pseudo czipa wyjął....
kepasa Opublikowano 9 Marca 2009 Opublikowano 9 Marca 2009 ten czip to jakas padaka. Mniejsza o to. W lato zregeneruje turbine i pojade do tunera zrobić to porządnie dokładnie, to dziwne że po modyfikacji nie możesz objechać 2.6... chore trochę... zrób normalny program , będziesz zadowolony... takie dziwne mody mogą Ci tylko spustoszenia narobić...
Rekomendowane odpowiedzi