Jump to content
IGNORED

[ALL B5] Tylny klocek trze o tarczę hamulcową

Recommended Posts

Posted

witam

Mam problem z hamulcami,a dokładnie z tyłem od strony kierowcy,podniosłem tylnie koło podnośnikiem i obracałem kołem i słychać jak klocek szoruje o tarcze,wydaje mi się że tłoczek już trzyma na dobre :( ,co muszę dokładnie wymienić? cały zacisk?czy tylko tłoczek?Proszę o poradę

Posted

Najpierw proponowałym abyś sprawdził przeczyścił i rozruszał tłoczek prowadnice i dżwigienkę ręcznego.

Posted

pewnie klocek już też do wymiany... całego zacisku nie ma sensu wymieniać, kup zestaw naprawczy wyczyść i wymień...

Posted

no dokladnie mialem tak samo wyczyscilem wszystko i teraz smiga az milo :)

Posted

Czyszczenie zacisku masz dokładnie opisane na forum, wraz ze zdjęciami. Miałem wątpliwą przyjemność czyścić zacisk już 2 razy :kwasny: . Warto pamiętać że tylne tłoczki się dokręca i dociska jeżeli już po wyczyszczeniu będziesz chciał je umieścić z powrotem na tarczy, jeżeli się zastały to może kosztować trochę wysiłku: sam musiałem wkręcać go na imadle. Zaznaczę że moje problemy z ręcznym zaczeły się po trochu na własne życzenie: zaciąganie pod samą pachę i zostawianie na ręcznym na mrozie :embarrassed:

P.S zajmij się tym w miare szybko, za pierwszym razem to ignorowałem i pewnego wieczora klocek starł się na tyle że po prostu wbił się pomiędzy tarczę a docisk już jako cienka blaszka i zablokował całkowicie koło. Całe szczęście że stało się to na parkingu pod sklepem a nie gdzieś w trasie bo skończyło by się pewnie na kaskaderskim popisie.

Posted

Popieram Sweet Lies, o układ hamulcowy trzeba dbać, brat miał to samo w Golfie IV, blacha klocka zablokowała koło na amen!!, na szczęście tylko nie dojechał do pracy, aż strach pomyśleć co by było jak by się to stało przy większej prędkości :(

Pozdro :)

Posted

A może to nie tłoczek, tylko tuleje na których zacisk "pływa" treochę podrdzewiały i trzebaby je wyczyścić i przesmarować ?