Jump to content
IGNORED

[ALL B6] Felgi do Audi ?

Recommended Posts

Posted

Witam. Mam felgi od A5, oryginalne. Rozmiar to 17x7.5, ET28, opony Bridgestone Potenza RE050A 225/50/17. Czy te felgi mogę założyć do A4 B6 z 2004roku? Dziękuję ze ew. odpowiedzi. Pozdrawiam. Grzesiek :)

Guest Trzeniu
Posted

jak już je masz to co za problem je zakręcić i sprawdzić?

powinno być ok / lub na styk

Posted

no kolego et28 to przód bedzie wystawał poza obrys auta na bank :cool1: :cool1:

Przeliczyłem i jestem zdania jak Trzeniu, będzie :good: Tylko przy tej wielkości opony będzie przekłamanie.

Posted

no kolego et28 to przód bedzie wystawał poza obrys auta na bank :cool1: :cool1:

Przeliczyłem i jestem zdania jak Trzeniu, będzie :good: Tylko przy tej wielkości opony będzie przekłamanie.

no nie wiem ja mam ET 30 18 cali i przód wyataje delikatnie, nie chce sie spierać ale obliczenia mogą byc mylne :mysli: :mysli:
Posted

no nie wiem ja mam ET 30 18 cali i przód wyataje delikatnie, nie chce sie spierać ale obliczenia mogą byc mylne :mysli: :mysli:

Jaką masz oponę szeroką?
Posted

Omawiane koło będzie schowane o 3mm względem Twojego :)

Posted

Są dwa parametry, szerokość opony i szerokość felgi. W klasycznym kole, to opona wystaje bardziej od felgi.

Bierzesz więc różnicę w szerokości opon i dzielisz na dwa. (W tym przypadku (235-225)/2=5mm).

Od ET bazowego odejmujesz nowe i uwzględniasz różnicę szerokości.

30-28-5=-3mm

Czyli 3mm wgłąb nadkola :)

Posted

W b5 te koła nie wystawały poza nadkola? :mysli:

Posted

Są dwa parametry, szerokość opony i szerokość felgi. W klasycznym kole, to opona wystaje bardziej od felgi.

Bierzesz więc różnicę w szerokości opon i dzielisz na dwa. (W tym przypadku (235-225)/2=5mm).

30-28-5=-3mm

A w przypadku takiej samej szerokości opony jest jeszcze łatwiej bo się bierze tylko ET pod uwagę, ewentualnie dystanse jak są założone :wink4:

Posted

30-28-5=-3mm

nie wiem jak to wymysliles ale to bzdura

pod uwage sie bierze szerokosc felgi

felga 8,5" ET 30 bedzie wystawala o 11mm na zewnatrz i wchodzila 15mm wgląb wzgledem 7,5" ET 28

Posted

A jak założysz na te felgi taką samą oponę, to w którą stronę i o ile się przesunie?

Posted

Te obliczenia Yelo dla opon mnie zmyliły przedtem i nie zwróciłem na nie dokładnie uwagi ale przeanalizowałem to jeszcze raz i wydaje mi się jednak że eMeM ma rację. Sam liczyłem zawsze w stosunku do felg a nie opon i tak według mnie jest poprawnie.

Posted

No dobrze. To weźmy w takim razie dwie felgi, o takim samym ET, ale o różnej szerokości. Załóżmy na nie takie same opony. Czy opona przesunie się w którąkolwiek stronę?

Posted

Jak masz inna szerokość felgi, a takie samo ET, to wysunie się bardziej, zarówno na zewnątrz jak i do wewnątrz. ET jest mierzone od osi symetrii felgi. Opona bardzej się "rozjedzie" na feldze

Posted

No dobrze. To weźmy w takim razie dwie felgi, o takim samym ET, ale o różnej szerokości. Załóżmy na nie takie same opony. Czy opona przesunie się w którąkolwiek stronę?

jesli felgi maja takie samo ET a rozna szerokosc, to zwiekszajac szerokosc felgi o 1 CAL całe kolo bedzie wychodzilo o 13mm na zewnatrz i wchodzilo o 13mm wgłąb wzgledem felgi o 1 cal wezszej

na opony nie patrz, czy zalozysz 225 czy 235 to nie ma wiekszego znaczenia na ulozenie calego kola

Posted

To powiedzcie które koło będzie szersze i o ile. Pierwsze ma felgę 6,5 cala, drugie felgę 7,5 cala. Na obydwóch opona 225.

Posted

Jeśli wierzyć w cyferki,to:

6,5" x 25,4mm = 165,1mm

7,5" x 25,4mm = 190,5mm

Jeżeli wogóle nie istnieja jakieś inne przeliczniki dla felg.