Jump to content
1 1
booster70

wysadza wąż, pomocy

Recommended Posts

Potrzebuje pogadac z kims ogarnietym w temacie klimatyzacji, mianowicie...

przetarl sie waz kompresor-chlodnica, po nieudanych poszukiwaniach w okolicy znalazl sie waz z chlodnica, przy odkrecaniu poszedl gwint wiec decyzja zakucia aluminiowej czesci do mojej gumowej. waz zakuty, klima nabita, wlaczam... jebbb waz wystrzelil, odrazu telefon do kolesia co zakuwal, mowi dziwne ale ok przyjedz zakujemy, nabije Ci na moj koszt, jak powiedzial tak zrobil... waz wytrzymal godzine, tez wystrzelil.. ale tak pomyslalem nad 1 i 2 sytuacja i

- nie wlaczyl sie wentylator

- klima sie nie wylaczyla

 

wiec podejrzewam ze i wentylator jest uszkodzony i czujnik cisnienia?  jesli ktos jest w stanie cos na ten temat powiedziec, jakies wskazowki o czyms czego tu nie napisalem to bardzo prosze albo o komentarz albo odrazu o wiadomosc prywatna, dziekuje


sygnaturkapiano_zps3537aeb7.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak wejdziesz w ukryte meny klimatronika w kanale 1 nie pokazuje żadnych kodów błędów? To najszybsza i najprostsza diagnostyka. Ewentualnie podpinałeś pod vaga i w module klimatyzacji coś wyszło?

Przy uszkodzonym czujniku ciśnienia chyba w ogóle nie powinna działać klima ale tego nie jestem pewien.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 wentylator  podłacz na krótko czy w ogóle działa jak nie to wymiana jak tak to opornica albo bezpiecznik lipa. przewód załóż oryginał nabij klime i dalej działaj z tym wentylatroem bo on działać musi. kwestia czujnika cisnienia jest taka ze po napełnieniu klimy błąd czujnika powinien z automatu zniknąć jak nie zniknie to czujnik do wymiany. a wczesniej na oryginalnym przewodzie działało wszystko?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podlaczylem vaga, blad : przelacznik cisnieniowy w ukladzie klimatyzacji: zwarcie z masa

 

Wiatrak na krotko nie dziala.

Czyli kumulacja.. Wymienie wiatrak, czujnik i juz powinno dzialac jak Bog przykazal.. Tylko czemu jak czujnik uszkodzony to klima dzialala.. 


sygnaturkapiano_zps3537aeb7.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najpierw załóż dobry wentylator i przewod, później napelnij klimie i wtedy podłącz pod kompa bo na pustym ukladzie błąd czujnika będzie zawsze. Dopiero po napełnieniu i uruchomieniu klimy błąd powinien zniknąć 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Lu-Gi napisał:

Najpierw załóż dobry wentylator i przewod, później napelnij klimie i wtedy podłącz pod kompa bo na pustym ukladzie błąd czujnika będzie zawsze. Dopiero po napełnieniu i uruchomieniu klimy błąd powinien zniknąć 

Niby tak ale nie chce zeby kiedys jak sie znow wentylator zepsuje to nie rozlaczy mi klimy i znow cos wystrzeli.. 


sygnaturkapiano_zps3537aeb7.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem o co Ci dokładnie teraz chodzi ale po mojemu błąd czujnika jest dlatego że jest pusta klima, więc czujnik pozostawił bym na koniec. Wentylator jak padnie to klima będzie działać normalnie brak wentylatora rozpieprzy przewody klimy raczej w upał podczas dłuższego postoju więc w Twoim przypadku raczej słabe okucie przewodu go rozerwalo. No nie wiem ja bym to robił w takiej  kolejności jak wyżej napisałem ale to tylko moja rada 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z własnego przypadku wiem, że jak nie działa wentylator to i klima się nie załączy więc to trochę dziwne, że działa sprężarka, a wentylator nie. Może przez jakieś zwarcie tak właśnie jest.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Lu-Gi napisał:

Nie wiem o co Ci dokładnie teraz chodzi ale po mojemu błąd czujnika jest dlatego że jest pusta klima, więc czujnik pozostawił bym na koniec. Wentylator jak padnie to klima będzie działać normalnie brak wentylatora rozpieprzy przewody klimy raczej w upał podczas dłuższego postoju więc w Twoim przypadku raczej słabe okucie przewodu go rozerwalo. No nie wiem ja bym to robił w takiej  kolejności jak wyżej napisałem ale to tylko moja rada 

W zeszlym roku tez kilka razy wentylator nie chcial sie wlaczyc i klime rozlaczalo, dlatego mysle ze to przez czujnik sie nie wylaczyla i rozerwalo, wymienie dla swietego spokoju, nie duzy koszt a bede jezdzil spokojniejszy


sygnaturkapiano_zps3537aeb7.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
1 1

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...