Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaką mam skrzynię, S-tronic czy Tiptronic

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jaką mam skrzynię w aucie ? W pobranym raporcie autoDNA pisze że wersja skrzyni biegów TIPTRONIC, Kod skrzyni biegów NRZ.

Czy w Audi A4 B8 Allroad QUATRO 3.0TDI 245KM CDUC, występowały skrzynie TIP ? Jak ich odróżnić. Mam 7 biegów. 

Opublikowano

NRZ - to skrzynia 7 biegowa dwusprzęgłowa (oznaczenie 0B5) czyli S-tronic

Opublikowano
52 minuty temu, adamos5000 napisał:

Witam

Jaką mam skrzynię w aucie ? W pobranym raporcie autoDNA pisze że wersja skrzyni biegów TIPTRONIC, Kod skrzyni biegów NRZ.

Czy w Audi A4 B8 Allroad QUATRO 3.0TDI 245KM CDUC, występowały skrzynie TIP ? Jak ich odróżnić. Mam 7 biegów. 

w Quattro skrzynie 6 i 8 biegów to TIP

7 biegów S-tronic

Opublikowano
  • Autor

Czyli autoDNA się myli pisząc że to TIP.

Auto dopiero kupiłem, skrzynia chodzi bardzo dobrze. Nie wiem kiedy były robione wymiany oleju bo brak wpisu w książce (jest tylko jeden wpis o wymianie przy 58000 km, obecnie jest 280000 km). 

1400 zł gościu powiedział za wymianą oleju i filtra. Mówił że będzie ściągał miskę. Dalej nic nie wiem co tam ma robić, jakie części używać.

Co w tych skrzyniach oprócz oleju się wymienia ? i jak go się wymienia ?

Na co zwrócić uwagę, oddając auto na wymianę oleju w skrzyni ?  

Opublikowano

Uciekaj od niego jak najdalej,  to szarlatan,  w s-troniku nie ściąga się miski, nie ma potrzeby. Poza tym olej wymienia się w dwóch sekcjach,  tam gdzie jest mechatronika oraz sprzegla i tam gdzie jest przekładnia. 

Daj VIN to Ci napiszę co potrzebujesz i ile

Edytowane przez Dev

Opublikowano
  • Autor

WAUZZZ8K0DA154535

Ja mu powiedziałem że chyba delikatnie mi olej sączy z pod miski (dolnej osłony skrzyni), to mechanik powiedział że i tak miskę będzie odkręcał żeby filtr wymienić. Jak miski się nie ściąga, to jak ma wymienić filtr ?

Napisz co muszę wymienić i gdzie,  jaki olej. Może jeszcze jakie konkretne pytania zadać mechanikowi, tak żebym wiedział czy ma pojęcie o wymianach oleju.

Opublikowano
27 minut temu, adamos5000 napisał:

WAUZZZ8K0DA154535

Ja mu powiedziałem że chyba delikatnie mi olej sączy z pod miski (dolnej osłony skrzyni), to mechanik powiedział że i tak miskę będzie odkręcał żeby filtr wymienić. Jak miski się nie ściąga, to jak ma wymienić filtr ?

Napisz co muszę wymienić i gdzie,  jaki olej. Może jeszcze jakie konkretne pytania zadać mechanikowi, tak żebym wiedział czy ma pojęcie o wymianach oleju.

W s-troniku nie ma filtra w skrzyni tylko obok skrzyni,  w tipie jest w skrzyni. Wieczorem napiszę Ci co i jak 

Opublikowano

olej do sprzegieł - G 052 529 A2 - 7 litrów

olej do kól zębatych - G 055 532 A2 - 4.5litra

uszczelka miski - 0B5 321 371 E

filtr zewnętrzny - 0B5 325 330 A

filtr wewnątrz skrzyni - 0B5 325 429 E

podkładka do krka spustowego - N 013 827 5

śruba spustowa - WHT 005 282

ten filtr jednak jest w srodku, poyebały mi sie skrzynie :facepalm:

Edytowane przez Dev

Opublikowano
  • Autor

Około 850 zł te części wychodzą, za wymianę powiedział 1400 zł . To dużo czy za mało, jak by miał to wszystko wymieniać i kupować. O oleju coś wspominał że ma z beczki.

Opublikowano

Zapytaj się go co jest dokładnie w tej cenie

Opublikowano

Z mojego punktu widzenia to drogo. Sam wymieniłem sobie olej i nie kosztowało mnie to więcej jak 500zl. Olej nie ori. No i olej tylko w części sprzeglowej.

Edytowane przez klucha11

Opublikowano
3 godziny temu, klucha11 napisał:

Z mojego punktu widzenia to drogo. Sam wymieniłem sobie olej i nie kosztowało mnie to więcej jak 500zl. Olej nie ori. No i olej tylko w części sprzeglowej.

Wymień też tam gdzieś koła zębate i Torsen

Opublikowano
  • Autor
5 godzin temu, klucha11 napisał:

Około 850 zł kosztują (ceny z neta) oleje, filtry, uszczelka, śruba. To jak ci wyszło 500 zł ? Masz sprzęt do dynamicznej wymiany ? 

Opublikowano
7 godzin temu, adamos5000 napisał:

Około 850 zł kosztują (ceny z neta) oleje, filtry, uszczelka, śruba. To jak ci wyszło 500 zł ? Masz sprzęt do dynamicznej wymiany ? 

Wyszło mu 500 bez oleju od strony kół zębatych,  w s-troniku nie musisz wymieniac dynamicznie, nie ma konwertera.

Opublikowano
  • Autor

Wczoraj dałem auto do mechanika na wymianę oleju w silniku. W skrzyniach też wymieniają, i chyba mi wymieni. Powiedział że olej będzie spuszczał / albo wysysał (dokładnie nie pamiętam co powiedział) przez chłodnicę, że takim  sposobem wymieni się około 98% oleju. Czy to jest dobre rozwiązanie ?

Opublikowano
  • Autor

Olej w silniku wymieniony. Mam pytanie, ile tego oleju powinno być ? na wyświetlaczu mi pokazuje że jest max. Nie powinno być na połowie stanu ?

W skrzyni na razie nie wymienia. Mam sam kupić a ASO filtry, bo mechanik nie wie jakie mają być. Chyba za dużo mu namieszałem mówiąc że idzie dwa filtry, i dwa oleje. Chciał wymienić tylko tam gdzie jest mechatronika. Kosz wymiany 250 zł , bez części.

Opublikowano
W dniu 11.07.2019 o 15:50, adamos5000 napisał:

Olej w silniku wymieniony. Mam pytanie, ile tego oleju powinno być ? na wyświetlaczu mi pokazuje że jest max. Nie powinno być na połowie stanu ?

W skrzyni na razie nie wymienia. Mam sam kupić a ASO filtry, bo mechanik nie wie jakie mają być. Chyba za dużo mu namieszałem mówiąc że idzie dwa filtry, i dwa oleje. Chciał wymienić tylko tam gdzie jest mechatronika. Kosz wymiany 250 zł , bez części.

Stan oleju w silniku MAX

Nr części Ci podałem to w czym masz problem ?

Opublikowano
  • Autor

Ja nie mam problemu, ale mechanik nie jest tego pewien czy to takie części mają iść. Ponoć 16 lat pracował w DE, w serwisie Audi. Auto dałem na do mechanika na wymianę oleju w silniku, przy okazji myślałem że może u niego wymienię też olej w skrzyni. Majster od skrzyni, co robi tyko skrzynie, jest teraz na urlopie. Na początku sierpnia kazał zdzwonić i się umówić. 

Opublikowano

Podałem Ci nr OE wg nr VIN więc swoją pewność mechanik może sobie w d... wsadzić. Potrzebowałeś danych to dostałeś, teraz potrzebujesz jeszcze potwierdzenia od Ducha Świętego czy jeszcze od kogoś innego ?

Kupujesz graty, dajesz "wymiennikowi" i niech działa. Jak masz problem z ogarnięciem części to Ci wszystko ogarnę. 

Edytowane przez Dev

Opublikowano
  • Autor

Dlatego do takiego mechanika co sam siebie nie jest pewien, nie będę dawał skrzyni na wymianę oleju. On mi tylko wymieniał olej w silniku.