Pils Opublikowano 13 Marca 2009 Opublikowano 13 Marca 2009 Witam Chciałbym zapytać o pewna rzecz, a mianowicie chwilę po uruchomieniu silnika blokują się automatycznie wszystkie drzwi, dopiero po wyłączeniu zapłonu i wyjęciu kluczyka drzwi się odblokowują. Czy jest to normalne zjawisko? Pozdrawiam
Szczypiorek Opublikowano 13 Marca 2009 Opublikowano 13 Marca 2009 To jest dobra sprawa też to mam, to taki niby "anty napad", żeby nikt ci się z zewnątrz do auta nie wrąbał, np. na światłach, czy gdziś jak stoisz. Tylko mi rygluje drzwi dopiero po przekroczeniu 30km/h
mily Opublikowano 13 Marca 2009 Opublikowano 13 Marca 2009 Ale to chyba tak nie jest w ori?? Masz najprawdopodobniej dołożony alarm. Można to wyłączyć, jednak trezba znależć centrakę i odciąć jeden z przewodów podający napięcie w chwili przekręcenia kluczyka (najprawdopodobniej centralka jest też podpięta do pedału STOP).
mA4ciek Opublikowano 14 Marca 2009 Opublikowano 14 Marca 2009 Można to jakoś włączyć przez Vag-a, mój kolega w golfie 4 ma dokładany alarm i po odpaleniu blokują się drzwi - jak dla mnie porażka
Dibo Opublikowano 14 Marca 2009 Opublikowano 14 Marca 2009 To zależy czy masz to oryginalnie podłączone. Bo jak tak to VAGiem odłączysz. A jak jest dorabiane to trzeba kabelek odłączyć.
truckmaniac Opublikowano 14 Marca 2009 Opublikowano 14 Marca 2009 Jak chcesz to usunąć, podłączasz Vaga, wchodzisz w moduł komfortu i przekodowujesz. Od podanej wartości ODEJMUJESZ 00032. Zatwierdzasz i już nie sie blokować samo nie będzie. Bynajmniej tak jest w B6
.Pablo. Opublikowano 14 Marca 2009 Opublikowano 14 Marca 2009 Takie zamykanie auta ma swoje plusy i minusy jak ktoś lubi sobie zagrzać auto przed wyjazdem i pić w tym czasie w domu kawę to porażka Co do zmiany ustawień w moim alarmie jest możliwość wyłączenia tej opcji bez podpinania pod Vaga. Ale ja mam alarm dokładany.
truckmaniac Opublikowano 14 Marca 2009 Opublikowano 14 Marca 2009 Można pić sobie spokojnie kawusię w domu. Blokada załącza się, kiedy samochód jest w ruchu i przekroczy 15 km/h.
mily Opublikowano 14 Marca 2009 Opublikowano 14 Marca 2009 Można pić sobie spokojnie kawusię w domu. Blokada załącza się, kiedy samochód jest w ruchu i przekroczy 15 km/h. Kolego nie mów takich rzeczy. Może u Ciebie tak jest, ale u kolegi nie koniecznie. Jest kilka sposobów: - kontrola prędkości (ale tego nie da się zrobić jeżeli alarm nie jest ori), - reakcja na pedał hamulca (jeżeli wciśniemy hamulec i drzwi są zamknięte to po określonym czasie się blokują) Sposobów jest naprawde wiele, nawet po obrotach silnika. I nie da się koledze powiedzieć jak to wyłączyć. Najpierw musiałby zdradzić jaki ma alarm.
Pils Opublikowano 14 Marca 2009 Autor Opublikowano 14 Marca 2009 Rzeczywiście dzisiaj dokładnie sprawdziłem, drzwi się blokują po przekroczeniu 15km/h...
truckmaniac Opublikowano 14 Marca 2009 Opublikowano 14 Marca 2009 Można pić sobie spokojnie kawusię w domu. Blokada załącza się, kiedy samochód jest w ruchu i przekroczy 15 km/h. Kolego nie mów takich rzeczy. Może u Ciebie tak jest, ale u kolegi nie koniecznie. Jest kilka sposobów: - kontrola prędkości (ale tego nie da się zrobić jeżeli alarm nie jest ori), - reakcja na pedał hamulca (jeżeli wciśniemy hamulec i drzwi są zamknięte to po określonym czasie się blokują) Sposobów jest naprawde wiele, nawet po obrotach silnika. I nie da się koledze powiedzieć jak to wyłączyć. Najpierw musiałby zdradzić jaki ma alarm. Kolego. Uczymy sie czytać ze zrozumieniem :gwizdanie:Ja pisałem o ustawieniach modułu komfortu i jak widzę po poście kolegi Pils, raczej miałem rację.
mily Opublikowano 14 Marca 2009 Opublikowano 14 Marca 2009 Nie napisałeś że chodzi Ci o ori. Jak kolega ma ori to ok, ale jak nie ma?? To wtedy są różne opcje. Ja pisze w taki sposób, żeby każdy kto wchodzi na forum dowiedział się jak najwięcej. Nie ważne czy ma ori czy nie.
truckmaniac Opublikowano 14 Marca 2009 Opublikowano 14 Marca 2009 Ale tu nie chodzi w ogóle o alarm. To są ustawienia modułu komfortu, a nie alarmu
tomasz-gorz Opublikowano 14 Marca 2009 Opublikowano 14 Marca 2009 koledzy a podpowiecie mi co zrobic, bo zakodowałem sobie zamykanie po 15km/h i wszystko ładnie działało, ale wymieniłem liczniki na FIS i od tamtej pory mam problem z zamykaniem, bo jak odpale samochod to juz nie moge zamknac sie w srodu, wciskam przycisk 'kluczyk' na drzwiach i nie działa, sam tez sie nie zamyka. Dodam ze jak samochod jest nieodpalony to przycisk działa. (jak sie zamkne, odpale samochod to moge jedynie sie otworzyc, zamknac juz nie) skasowane miałem jeszcze błedy z centralnego //Juz znalazłem przyczyne tego - licznik FIS szukam teraz innego, z białym podswietlaniem moze on bedzie działał inaczej
mily Opublikowano 14 Marca 2009 Opublikowano 14 Marca 2009 Ale tu nie chodzi w ogóle o alarm. To są ustawienia modułu komfortu, a nie alarmu Mistrzu nie chcę się z Tobą kłucić, zamykanie drzwi realizowane jest nie tylko z modułu komfortu. Jak założysz alarm to on też może sterować zamykaniem drzwi. U mnie moduł komfortu nie zamyka drzwi, robił to alarm ale zrezygnowałem z tej funkcji.
truckmaniac Opublikowano 14 Marca 2009 Opublikowano 14 Marca 2009 Dobra. Starczy tych dywagacji. Ja od początku pisałem (co było zaznaczone) o module komfortu, a Ty się czepiłeś tego alarmu. Jeżeli nie miałem racji to sorki i proszę moderatora o usuniecie moich bzdurnych postów z tego wątku.
mily Opublikowano 14 Marca 2009 Opublikowano 14 Marca 2009 Podsumowując, jest to normalne że zamykają się drzwi. Możesz to wyłązyć jeżeli masz ori tak jak napisał truckmaniac Jak chcesz to usunąć, podłączasz Vaga, wchodzisz w moduł komfortu i przekodowujesz. Od podanej wartości ODEJMUJESZ 00032. Zatwierdzasz i już nie sie blokować samo nie będzie. Bynajmniej tak jest w B6 Jeżeli nie masz ori tylko dołożony alarm to już musisz się bawić z alarmem. Sposobów wyłączenia w alarmie jest tyle ile jest alarmów. Jedne mozna wyłączyć sprzętowo za pomocą kombinacji przycisków na pilocie, a w niektórych musisz odciąć informację o uruchomieniu kluczyka, czyli +12 pojawiające się po włączeniu stacyjki.
Rekomendowane odpowiedzi