Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A4 B7 Klimatronic -Pytanie Dla tych co się znają!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ma pytanie. Pojechałem nabić klimę i mechanik stwierdził że jest jakaś nieszczelność i że klima była pusta. Lecz klima działała i chłodziła przed oddaniem auta. Potem tłumaczy że może ta nieszczelność to wina czujnika ciśnienia który rzekomo mógł być w położeniu otwartym podczas nabijania i dlatego automat wykrył nieszczelność. Potem mówił że dodał odczynnik i sprawdził ale nie znalazł żadnej nieszczelności. Wspominał też że klima powinna się nie włączyć skoro była pusta a jednak się włączała itd. zdecydowałem się jednak nabić te klimę pomimo tej niedoszłej nieszczelności. Sprawdziłem vcds-em i oto wynik. Proszę o jakąś podpowiedź: 

1 zdjęcie na wyłączonej klimie sam nawiew na postoju na biegu jałowym

2 zdjęcie na włączonej klimie na postoju na biegu jalowym

Dodam że ciśnienie podczas jazdy na klimie spada lekko lub rośnie w zależności od temperatury. Utrzymuje się między 12-16 bar według VCDS. Na postoju po dłuższej jeździe około 14 bar. Na wyłączonej klimie ciśnienie 6 bar i nie spada ani nie rośnie jak i na postoju tak i podczas jazdy. Z góry dzięki za opinie. Według VCDS  zakres ciśnienia powinien być między 2,6-29 bar. Są to Parametry po napełnieniu klimatyzacji. 

IMG_20190711_151518.jpg

IMG_20190711_152450.jpg

Opublikowano

Parametry masz ok. Bez czynnika nie ma prawa działać klimatyzacja. Dostałeś wydruk z maszyny ile odessano i wtloczono czynnika? Może najwyraźniej ktoś Cię zrobił w c**ja :P

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za opinie. Nie dostałem wydruku. Tylko powyższe tłumaczenie. 

Opublikowano
  • Autor

Sprawdziłem temperaturę parownika oraz wydobywająca się z nawiewów w aucie i oto wyniki:

IMG_20190713_112520.jpg

IMG_20190713_112548.jpg

Opublikowano

jak pisałem na pw. parametry masz OK.

Co do opisanego info z pierwszego postu to obstawiam że mechanik chciał przyciąć na czynniku. Tym bardziej że nie dostałeś "paragonu" na którym zawsze jest info ile maszyna odciągneła i ile nabiła. Czynnik na dzień dzisiejszy nie jest tani, a oszukanie klienta to prosty sposób na zarobienie kasy w januszowych warsztatach.