Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Czyszczenie turbosprężarki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam zamiar wyciagnac turbine w swoim AFNie i wyczyscic kierownice ,zadnych bledow niema, moc tez jest ale tak dla zasady chcem to wyczyscic i pytanie co musze kupic jakie uszczelki itp.,i czy moge to kupic np. w intercarsie czy w aso , jezeli w aso to u mnie w miescie jest tylko Servis VW ale czesci chyba beda mieli ???do Audi

Opublikowano

uszczelka pod turbinę kosztuje ~5 zł, druga chyba tyle samo, więc razem 10, kupisz w IC bez problemu;) Jeżeli będą problemy z nakrętkami od turbo, to lepiej zaopatrz się w nowe, a przede wszystkim odkręcaj dobrym kluczem 12.

Opublikowano
  • Autor

to tylko dwie uszczelki ??? nakretki napewno beda nowe. :mysli:

Opublikowano

Witam mam zamiar wyciagnac turbine w swoim AFNie i wyczyscic kierownice ,zadnych bledow niema, moc tez jest ale tak dla zasady

Ktoś tu ma za dużo wolnego czasu :decayed:

Jak będziesz przykręcał turbawkę do kolektora, to przykręć mocnom a po jakimś czasie jazdy sprawdź i ewentualnie dociągnij nakrętki. Nie wiem jak u innych, ale mi po miesiącu jedna się odkręciła.

Opublikowano

zrob ciekawe fotostory!! tego nigdy za wiele :wink4: bedzie dla potomnych

Opublikowano
  • Autor

ok jeszcze niewiem kiedy to zrobie ale fotostory napewno bedzie :good:

Opublikowano

nie potrzeba kupowac zadnych uszczelek , uszczeliki sa: metalowa ta co idzie wydech , turbo kolektor nie ma uszczelki , jest za to uszczelka odplyw oleju z turbo , chyba ze stwierdzisz ze sa uszkodzone , bo tak to bez sensu wkladac cos nowego jak nie potrzzeba , pamietaj nakretki powinny byc miedziane , jak bedziesz chcial wymienic i podstawa to dobry klucz nasadowy

ps nie ruszal bym turbo jak dobrze dziala , co innego kat wywal z niego wkałd , turbinka zacznie ladnie od dolu ciagnac

Opublikowano
  • Autor

hmm czemu odradzacie czyszczenie turbo przeciez to nie jest srasznie skomplikowane a warunki mam calkiem niezle do tego klucze tez??? Czy jest cos o czym niewiem w tym czyszczeniu

Opublikowano

no nie ma tam nadzwyczajnych rzeczy ale robiłem juz to trzy razy w audi i raz w golfie i powiem ci , ze troche roboty z tym jest ze 4 godziny , raz gora raz kanał chyba ze masz podnosnik to troszke wygodniej a jak ci dobrze dziala to po co w robote sie pchac.

Opublikowano

turbine w AFN-ie można zdemontować bez podnośnika i kanału :wink4:

Opublikowano

nie da sie uwierz mi , ciekawe jak odplyw olejowy odkrecisz bez kanalu i srube poprzeczna pod turbina jak nie zdołu w audi, w golfie odkrecalem z asv silnika i tez kanal był pomocny (chyba ze kolega pod autem lezy na mrozie to co innego), a o podnosnik chodzi mi co cale auto idzie na gore i pracujesz sobie na stojąco

Opublikowano
  • Autor

kanal jest wiec niema problemu, turbo chodzi bez problemu ale po czyszczeniu moze bedzie o drobine lepiej, szkopy pewnie nigdy nie czyscili wiec chcem to zrobic a napewno nie pogorsze ,aha jeszcze jedno pytanie czy oski tych kierownic mozna posmarowac np. smarem miedzianym???

Opublikowano

nie , wymyj naftą , i papierem wodnym , potem mozesz wypolerowac i bedzie git