wymiana radia
0

    14 postów w tym temacie

    Moja delta ostatnio zaczeła nawalac wiec postanowiłem zapakowac swojego pioneera.Wczoraj podłączyłem bez zadnego kłopotu bo iso zrobiło swoje.Gra.Ale,własnie to ale.Stara poczciwa Delta grała moze nie za dobrze jakosciowo ale grała a moj pioneerek ma kłopoty z falami.Co chwile zanika sygnał faluje a napewno jest dobry.Pytanko czy w instalacji samochodowej jest jakis wzmacniacz antenowy który w delcie działał a w tym nie??Moze jakis kabelek trza gdzies dodatkowo podlaczyc??wiecie moze?? :wink:

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

    Ja mialem BETA , zmienilem na JVC, i wszystko lapie, nie traci zasiegu.

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

    no to kurde nie wiem co jest grane w poprzednim aucie pioneer dzialal wspaniale moze ktos inny sie jeszcze wypowie :wink:

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

    I oto lekarstwo:

    Bardzo ważne dla posiadaczy Audi/VW/Skoda. W wielu pojazdach montowana jest antena dachowa ze wzmacniaczem (taki "ogon jamnika"). Do radia natomiast doprowadzony jest tylko przewód antenowy. Jak więc zasilany jest wzmacniacz? Sygnał zasilający jest doprowadzany razem z sygnałem antenowym jednym kablem podobnie jak to jest w przypadku domowych anten siatkowych. Jak mamy fabryczne radio to problem zasilania odpada, bo w sygnał antenowy jest wprowadzone zasilanie. Jak stosujemy inne radio nie ma już takiej sytuacji. Co zatem zrobić? Trzeba zastosować taki element co wprowadzi nam to zasilanie. Jest to taki cylindryczny metalowy element, z jednej strony ma gniazdo antenowe w standardzie ISO, z drugiej natomiast zakończone jest wtykiem antenowym DIN i ma wyprowadzony przewód do podłączenia w złączu ISO do styku A5. A co jest w tym metalowym pudełku? Między wejściem a wyjściem antenowym jest kondensator (odcina nam składową stałą - czyli napięcie zasilające), między przewodem zasilającym a wejściem (złącze od strony samochodu) jest dławik (po to aby odciąć sygnał w.cz. od wejścia zasilania).

    cytat ze stronki: http://elektron.pol.lublin.pl/users/djlj24/studio24/

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

    No ciekawe, ze mi dziala bez tego "cudenka" :mrgreen:

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

    To coś to się nazywa separator ;-) . Bez niego radio też odbiera - ale trochę gorzej. Więcej zakłóceń, traci się sygnał po wjeździe do tunelu itp. itd. Lepiej zamontować. Koszt to 15 - 25zł

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach
    To coś to się nazywa separator ;-) . Bez niego radio też odbiera - ale trochę gorzej. Więcej zakłóceń, traci się sygnał po wjeździe do tunelu itp. itd. Lepiej zamontować. Koszt to 15 - 25zł
    no i sprawa jasna musze to zainstalowac bo nie da sie tego radia słuchac.dzieki koledzy :wink:

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

    Ale w B5 raczej nie stosowali takiego rozwiązania.

    Trzeba zdjąć osłonę tylnego słupka tam gdzie jest wzmacniacz antenowy i miernikiem sprawdzić który to kabelek przy kostce dostarcza zasilanie do tego wzmacniacza. Potem tylko kwestia czy jest należycie podłączony w kostce ISO w miejsce zasilania anteny wysuwanej i powinno działać. U mnie działa wsio OK.

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

    To znaczy że znalazłeś który to kabelek odpowiada za zasilanie wzmacniacza antenowego. Bo sterowanie anteną albo wzmacniaczem można pod to zapodać i powinno być OK.

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

    A mi ktoś może powiedzieć jak podłączyć Kenwoonda bo w radiu są dwie kostki iso a w samochodzie jest jeszcze dodatkowa małóa kostka. Przy normalnym podłączeniu grają tylko przednie głośniki.

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

    adam.kuchta, czyli masz jeszcze glosniki ze wzmakami. Musisz je podlaczyc do wyjscia Kenwooda na wzmak, czyli ta 3 kostke.

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

    Ale gdzie tą trzecia kostkę podłączyć w radiu jest wyjście na wzmacniacz ale na czincze a tam jest mała kostka. Pewnie trzeba dokupić jakieś przejście ale czy takie coś wogóle jest.

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

    adam.kuchta, raczej nie ma ale mozesz sobie sam dorezac. Ktos juz pytal na forum o cus takiego.

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

    Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

    Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

    Dodaj konto

    Załóż nowe konto. To bardzo proste!


    Zarejestruj nowe konto

    Zaloguj się

    Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


    Zaloguj się teraz
    0

    • Przeglądający   0 użytkowników

      Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.

    • Latest Registered Members