Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z akumulatorem/ladowaniem/rozladowywaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może dlatego go rozładowuje bo może coś ci kradnie prąd. W moim przypadku było to radio które potrafiło po zamknięciu auta po jakieś godzinie podnośić prąd spoczynkowy z 0,03a do 0,70a i po kilku godzinach aku padało a nad ranem z ledwością się otwierał... 

Opublikowano
  • Autor

0.7 a po kilku godzinach nie powinno rozladowac aku. Jak rozwiazales problem?

Problem tkwi w ladowaniu. W weekend zrobilem prawie 900km po autostradzie, wysokie oborty a aku rozladowane... zdecydowanie problem z ladowaniem...

Opublikowano
9 godzin temu, miesku napisał:

0.7 a po kilku godzinach nie powinno rozladowac aku. Jak rozwiazales problem?

Problem tkwi w ladowaniu. W weekend zrobilem prawie 900km po autostradzie, wysokie oborty a aku rozladowane... zdecydowanie problem z ladowaniem...

Prąd ładowania sprawdzisz miernikiem cegowym z dużym zakresem. Możesz go kupić ale tani nie jest lub podjechać do elektromechanika i poprostu poprosić o pomiar. Trwa to minute więc nie powinieneś za to zapłacić, nawet jeśli to zapłacisz jakieś grosze. 

W dniu 2.10.2019 o 22:25, matisstz napisał:

Najprościej sprawdź miernikiem ładowanie, na odpalonym, zgaszonym, w spoczynku oraz przy obciążeniu zapisz sobie wyniki i później je sprawdź.

jeśli ładowanie jest w porządku to znak że auto kradnie prąd a znalezienie winowajcy nie jest łatwe... mnie zajęło to kilkanaście dni...

oraz miałem przypadek że nowe aku padło po miesiącu ( nie wytrzymało ciągłego rozładowania poniżej normy i ładowania na maxsa )

regulator napięcia w alternatorze reguluję w jakim stopniu w danym momencie jest ładowanie 

W b8 nie ma regulatora w alternatorze. Za to odpowiedzialny jest sterownik na klemie minusowej.

Jeżeli nie ma błędów w gateway to można założyć że sterownik jest sprawny. Jeśli chcesz to mogę Ci wysłać sprawany sterownik w celu sprawdzenia czy Twój rzeczywiście działa. 

Ja walczyłem pół roku z uciekajacym prądem. Winnym okazał się alternator a właściwie aso w Niemczech które go podmienilo na taki z b7. Ładował napięciem 14,4 ale nie mógł naładować aku bo nie ładował odpowiednim prądem. Robiłem trasę i sprawdzałem napięcie na aku, wynosiło prawie 13V ale za 5 min spadło do 12,2V i nigdy aku nie mógł utrzymać 12,6V. W b7 konstrukcja alternatora jest inna bo cała instalacja ładowania jest inna. Nie ma gateway ani magistrali lin tak jak w b8. 

Wyciągnij alternator i zawiez do fachowca. Pomierzy Ci go na stole i będziesz pewny czy jest dobry czy nie. 

Opublikowano
  • Autor

Niestety nie mam takiej mozliwosci gdyz nie ma tu takich fachowcow w UK. Jezeli ktos by mogl podac jaki numer alternatora powinien byc to moglbym sprawdzic jaki mam, ewentualnie kupic taki jak powinien byc i zobaczyc czy bedzie poprawa.

Sterownik z klemy odlaczony od wczoraj. Zobacze w poniedzialek jak poziom naladowania akumulatora. 

Bledow w gateway nie ma. Ja osobiscie bym powiedzial ze sterownik jest niesprawny gdyz wyswietla bzdury ze tak powiem....

Opublikowano
3 godziny temu, corradoowner napisał:

W b8 nie ma regulatora w alternatorze. Za to odpowiedzialny jest sterownik na klemie minusowej.

Jest normalny regulator tylko sterowany przez CAN Gateway, klema na akumulatorze jest do pomiaru parametrów akumulatora i na podstawie tych parametrów jest odpowiednio wysterowywany regulator.

Opublikowano
2 godziny temu, bin85 napisał:

Jest normalny regulator tylko sterowany przez CAN Gateway, klema na akumulatorze jest do pomiaru parametrów akumulatora i na podstawie tych parametrów jest odpowiednio wysterowywany regulator.

Racja. Mój błąd 

Opublikowano
  • Autor

Co powinno sie dziac bez  sterownika na klemie?

Opublikowano
57 minut temu, miesku napisał:

Co powinno sie dziac bez  sterownika na klemie?

Błędy w gateway i nieprawidłowe ładowanie. 

Nie masz kogoś kto ma sprawna b8 żeby podmienić sterownik na klemie a później alternator? 

Próbowałeś wyczyścić klemy i punkt styku masy z karoseria? 

Opublikowano
  • Autor

Nie mam. Jedynie kupic nowy sterownik i nowy alternator ale musialbym miec numer alternatora takiego jak powinien byc. Masy  i kable plusowe przemiezone pod obciazeniem i sa ok.

Sterownik odlaczony i bedzie odlaczony do poniedzialku.  Wlasnie sprawdzilem poziom naladowania akumulatora przyrzadem. Trasa zrobiona jak zawsze - rano o 5.30 20KM i po 12godzinach postoju powrot do domu. Odczekalem godzine zanim sprawdzilem.... i niespodzianka- akumulator naladowany w 99%. Mysle by go zostawic dzien lub dwa i wtedy sprawdzic i bede wiedzial czy cos rozladowuje aku na postoju aczkolwiek nie sadze by tak sie dzialo.

Opublikowano
42 minuty temu, miesku napisał:

Nie mam. Jedynie kupic nowy sterownik i nowy alternator ale musialbym miec numer alternatora takiego jak powinien byc. Masy  i kable plusowe przemiezone pod obciazeniem i sa ok.

Sterownik odlaczony i bedzie odlaczony do poniedzialku.  Wlasnie sprawdzilem poziom naladowania akumulatora przyrzadem. Trasa zrobiona jak zawsze - rano o 5.30 20KM i po 12godzinach postoju powrot do domu. Odczekalem godzine zanim sprawdzilem.... i niespodzianka- akumulator naladowany w 99%. Mysle by go zostawic dzien lub dwa i wtedy sprawdzic i bede wiedzial czy cos rozladowuje aku na postoju aczkolwiek nie sadze by tak sie dzialo.

Jak odlaczyles sterownik z klemy minusowej? Wypiales z niego wtyczkę? 

Opublikowano

Myślałem że cały czas mowa o b7 tak jak piszę w profilu MIESKU...

Po ciężkich poszukiwaniach wyrzuciłem radio na dwa tygodnie z auta aby upewnić się na 100% że to ono kradnie prąd, wszystko było ok kupiłem nowe aku, włożyłem inne radio i od tamtej pory spokój.

Opublikowano
  • Autor

Tak. Nie wystarczy? Usunac go calkowicie?

Opublikowano
21 godzin temu, miesku napisał:

Tak. Nie wystarczy? Usunac go calkowicie?

Wg mnie nic tym nie osiągniesz. Zamiast eksperymentować i ingerować w układ ładowania łatwiej go poprostu naprawić. Skoro nie masz błędów w gateway i nic nie kradnie prądu z aku to albo winny jest alternator albo sterownik na klemie minusowej. Sterownik wykluczam bo jeszcze nikomu nie popsuł się ot tak poprostu i zawsze generowal błędy w gateway. Sterownik kupisz za grosze uzywke i będziesz miał pewność. Alternator zawiez do fachowca i też będziesz wiedział czy jest sprawny. Każda ingerencja w układ ładowania spowoduje błędy w gateway a ten może się nie uśpić, tak było w moim przypadku, i auto kradło prąd z aku. Po 2 dniach nie mogłem odpalić auta. 

Opublikowano
  • Autor

Jak juz pisalem tu nie ma gdzie zawiesc alternatora. Dzisiaj drugi dzien aku naladowane. Stawiam ze sterownik na klemie uwalony, pozatym pokazuje bzdury w blokach.  To ze sie nikomu nie popsul nie znaczy ze jest sprawny. Oczywiscie jak bede mial druga kleme to podmienie. Tymczasem czekam  a wolne aby postawic auto na dzien lub dwa i zobaczyc czy  bedzie rozladowywac aku.

Edytowane przez miesku

Opublikowano

Nie wiem jak w B7 ale ja miałem problem z ładowanie. Napięcie mierzone pod szybą wynosiło 12.3v - 13.3v okazało się, że kabel łączący alternator z przyłączem pod szybą zaśniedział i było kiepskie przewodzenie ? nowy przewód i ładowanie 14.7v.

Ale..... Mam inny problem czy ktoś się orientuje czy na kostce od pompki spryskiwaczy świateł powinno być napięcie na wyłączonym zapłonie? Bo u mnie jest i pytanie czy coś nie tak czy tak ma być? 

Zdjęcie napięcia kostki pompki spryskiwaczy świateł:

IMG_20191003_175602.jpg

Opublikowano
  • Autor

Czy ktorys z kolegow moze podzielic sie logami z grupy 18,19,20 can gateway? 

Bez sterownika na klemie akumulator jest ladowany ok i jest naladowany caly czas, ze sterownikiem na klemie akumulator rozladowany i do tego bzdury pokazuje w vcds.

pozdrawiam