luki82ezg Opublikowano 25 Października 2019 Opublikowano 25 Października 2019 (edytowane) Drodzy forumowicze, mialem problem z falującymi obrotami biegu jalowego. Rosły do ok 2200 i spadały. Rozwiązanie podał mi przem8 i bardzo mu za to dziękuję. Winy był zaworek nr 6. Zgodnie z jego porzypuszczeniami rozleciało się również kolanko nr 2. Prawdę mówiąc to rozsypało się jak czekolada. Ja kupiłem zawór nr 6 oryginalny cena 52zł wiec chyba nie ma co szukać podróbek. Kolanko nr 2 i oring nr 3 poszło FEBI. Jesli chodzi o demontaż to ja zdjąłem zbiornik wyrównawczy, przepustnicę i podpinałem wszystkie podciśnienia pod kolektorem oraz wszystkie kostki czujników w kolektorze. Niestety nie jest to proste ale od góry zdjąłem opaskę nr 23 wyjąłem cały wąż od obudowy filtra do kolektora. Wymieniłem zawór nr 6, wszystko wyczyściłem i skręciłem na nowych opaskach. Jeśli chodzi o gniazdo w obudowie filtra niestety była tam ułamana część kolanka i całkiem mocno siedziała. Wyjąłem zawleczkę nr 4 i wydłubałem resztkę kolanka. Nie było to łatwe bo nie ma tam łatwego dostępu ale jakoś się udało. Wyczyściłem wszystko założyłem oring nr 3 i pierw zamontowałem poskręcany cały przewód opaską 23. Lekko posmarowałem kolanko nr 2 po czym włożyłem je na miejsce. Założyłem zawleczkę nr 4 i podkręcałem opaski na całym przewodzie. Powkładałem resztę, którą musiałem zdemontować żeby się tam dostać i SUKCES !!! Obroty idealnie trzymają się nie szarpie nie podnoszą się. Moja rada róbcie wszystko bez nerwów. Nerwy w niczym nie pomagają. Powoli i dokładnie a wszystko da się zrobić. Pozdrawiam wszystkich Edytowane 25 Października 2019 przez luki82ezg 1
Lomax211 Opublikowano 25 Października 2019 Opublikowano 25 Października 2019 Niestety mnie też to czeka i taka relacja się przyda. U mnie obroty wahają się miedzy 740 -860
luki82ezg Opublikowano 25 Października 2019 Autor Opublikowano 25 Października 2019 Uzbrój się w cierpliwość i nowe opaski!!! nie napisałem o tym w poście Niestety wkurzające jest na maxa to, że nie ma tam fajnego dostępu i trzeba improwizować. Radzę zaopatrzyć się też w magnes na długiej sztycy i chwytak. Parę razy coś spadło na blok albo gdzie indziej i od razu zakupiłem Uważaj na elementy tego kolanka bo może coś wpaść do środka. U mnie nie zauważyłem niczego ale mam nadzieje, że przy wymianie oleju się dowiem
Rekomendowane odpowiedzi