Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nietypowe objawy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam!

od jakiegoś czasu zaczyna mi ostro żreć olej - mam dość mocno napackane pod silnikiem, na wężach gumowych i jak włożyłem rękę od spodu, powyżej miski olejowej - pełno tam szlamu, przepalonego, brudnego oleju, ale nie tylko tam - tyle udało mi się dostrzec.

w dodatku zapala mi się często w różnych momentach czerwona kontrolka oldruck. „Motor abstellen... profen (...)

dzis rano po nocy sprawdziłem poziom oleju - min. Jakiś miesiac temu dolalem mu cały 1L + 100ml valvoline 5w30. chcac odkręcić korek wlewu ciężej było niż zwykłe, jednakże odkręciłem,  zanim zrobiłem dolewkę poczułem z wlewu zapach.. benzyny! Co to może oznaczać?

pali mi normalnie - <11L - 14,5 może. Z ciężka noga w trasie i tez nie zawsze.

Srednio pali 12,5-13L z hakiem 

dodam ze mise miałem wymieniana niedawno wraz z całym osprzętem, czujnikiem, filtrem oleju etc, do tego czujniki temp, krocce chłodzenia wraz z chłodnica. Problem pojawił się jak delikatnie za duzo oleju wlalem 10w30 do mojego 5w30.

a zapach benzyny czuje raz na jakiś czas w aucie nawet - choć rzadko. 

W czym może być problem?

dodam, ze ubywa mi tez płynu chłodniczego w niedużych ilościach, ale  jednak - z max potrafi spaść do min po paru tygodniach. 

Pozdrawiam wszystkich! 

Ps: mam nowy czujnik ciśnienia oleju, leży dłuższy czas w bagażniku, chciałem spróbować wymienić, ale widzę ze to nie taka prosta sprawa? Znajduje się on w misce olejowej? 

Czy mając klucze poradziłbym sobie z tym sam, czy lepiej nie? 

PS2:

Nie wiem czy to istotne, ale dodam, ze ostatnio jadąc krótkie trasy na wyższych obrotach, „depcząc gaz” do oo 4,5 tys obrotów po jakimś czasie spod maski (dokładnie z chłodnicy - tej drugiej - wydobywa się biała para

pozdrawiam!

Edytowane przez Malyszeek