Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Brak ESP? - Quattro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim,

otóż w styczniu tego roku kupiłem 1.8T w Q. Problem wynikł nie mały, bo okazało się że auto jest po przeszczepie z ASN na BEX'a oraz z FWD --> AWD. Jednak ze względu na to, iż moja B6'stka okazała się całkiem zadbana pod względem motoru i całej reszty postanowiłem doprowadzić auto do porządku - i tak też się stało. Natomiast zastanawia mnie jedna rzecz, jako że zbliża się zima warto mieć pewność. Wiem, że stabilizacja toru jazdy i inne temu podobne systemy działają w określonych warunkach ale czy oby na pewno mam systemy wspomagające na 4 koła a nie tylko na przód skoro pompa ABS została z FWD z poprzedniego motoru. Podejrzewam że jest to kwestia kodowania/zmiany pompy? Dodam że auto od początku miało problem z ABS i ESP, więc pompa ABS została wymieniona na nową i wszystko działa. Przynajmniej jeśli chodzi o ABS a to dlatego że ostatnimi czasy, gdy rzuciłem "d*pą" na szutrowej nawierzchni nie poczułem żadnej "pomocy" ze strony elektroniki a na zegarach nic nie mrugało. Czy to oznacza że za słabo koła straciły przyczepność? Czy może po prostu coś jest spieprzone..

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Opublikowano

B6  seryjnie ma ABS/ASR/ESP czasami BAS

quattro dodatkowo ma jeszcze EDS i tego Ci brakuje chyba ze ktos przeszczepił pompę od quattro i ja prawidłowo zakodował

wjedz na mokrą trawe i daj mocno w gaz, powinien zareagowac ASR

Opublikowano
  • Autor
1 minutę temu, Dev napisał:

B6  seryjnie ma ABS/ASR/ESP czasami BAS

quattro dodatkowo ma jeszcze EDS i tego Ci brakuje chyba ze ktos przeszczepił pompę od quattro i ja prawidłowo zakodował

wjedz na mokrą trawe i daj mocno w gaz, powinien zareagowac ASR

Jeżeli nie będzie reakcji tzn że czeka mnie wymiana pompy na taką od Q?

Opublikowano
2 minuty temu, Matteo03 napisał:

Jeżeli nie będzie reakcji tzn że czeka mnie wymiana pompy na taką od Q?

bedzie na pewno, zreszta ASR w Q to wrzód na d...pie, praktycznie niepotrzebny

Opublikowano
  • Autor

Pompę jaką kupiłem to 8E0614517. A wzorowałem się na tej, którą wyciągnąłem z auta. Została zakodowana. Pytanie czy mogłaby być zakodowana w taki sposób że nie wyświetla żadnego błędu a jakby sama pompa widziała tylko FWD zamiast AWD?

Opublikowano
3 minuty temu, Matteo03 napisał:

Pompę jaką kupiłem to 8E0614517. A wzorowałem się na tej, którą wyciągnąłem z auta. Została zakodowana. Pytanie czy mogłaby być zakodowana w taki sposób że nie wyświetla żadnego błędu a jakby sama pompa widziała tylko FWD zamiast AWD?

pompa AWD i FWD jest inna

daj VIN to sprawdze co i jak

Opublikowano
  • Autor

No właśnie. A skoro wyciągnąłem ją z auta (fabrycznie 3.0 ASN FWD) to nie mogłem kupić innej pompy jak tą na FWD.. 
Tutaj VIN: 

WAUZZZ8E43A355458

Opublikowano

No właśnie. A skoro wyciągnąłem ją z auta (fabrycznie 3.0 ASN FWD) to nie mogłem kupić innej pompy jak tą na FWD.. 
Tutaj VIN: 

WAUZZZ8E43A355458

szukaj: 8E0 614 517 M

Opublikowano
  • Autor
1 minutę temu, Dev napisał:

Rozumiem że tj. od Quattro? 
I taką mam zakupić, gdyby faktycznie ESP nie działało podczas poślizgu chociażby?

Opublikowano

takiej masz szukac, 

mylisz ASR z ESP

Opublikowano
  • Autor

Więc inaczej. Czy moja obecna pompa, którą wymieniłem wyżej pomoże mi wyprowadzić auto z poślizgu? Tzn. uruchomić systemy za to odpowiedzialne?

Opublikowano
5 minut temu, Matteo03 napisał:

Więc inaczej. Czy moja obecna pompa, którą wymieniłem wyżej pomoże mi wyprowadzić auto z poślizgu? Tzn. uruchomić systemy za to odpowiedzialne?

powinna, sprawdz sobie na mokrej trawie albo jakims błotku

Edytowane przez Dev

Opublikowano
  • Autor

Dobra, w takim razie jutro postaram się znaleźć jakąś miejscówkę i dam znać wieczorem.
Dziękuję za odpowiedzi!

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, Dev napisał:

Czy zamiast "M" może być "A"? Bo jak patrzę to średnio dostęp jest do tych z "M"

Opublikowano
6 godzin temu, Matteo03 napisał:

Czy zamiast "M" może być "A"? Bo jak patrzę to średnio dostęp jest do tych z "M"

A jest do FWD

Opublikowano
  • Autor

Doczytałem wczoraj w temacie " Przekładka z ośki na QUATTRO " że ktoś tam włożył właśnie tą z końcówką A poprzekładał piny i EDS tył działał. Cytuję:

" Wypinacie pin 28 (zielony) i wipnacie w 12 który jest pusty

nastepnie wypinacie 13 (czarny) i wpiacie w 28 "

Opublikowano

Doczytałem wczoraj w temacie " Przekładka z ośki na QUATTRO " że ktoś tam włożył właśnie tą z końcówką A poprzekładał piny i EDS tył działał. Cytuję:

" Wypinacie pin 28 (zielony) i wipnacie w 12 który jest pusty

nastepnie wypinacie 13 (czarny) i wpiacie w 28 "

Bardzo możliwe że to zadziała 

Opublikowano
  • Autor

@Dev tak jak mówiłeś, przy próbie ostrego ruszenia czy też próby postawienia auta bokiem automatycznie zapalał się "trójkąt w kółku" na liczniku. Teraz pytanie czy na zimę gra warta świeczki z wymianą pompy aby był EDS. Ciężko jeździ się bez?

Opublikowano
43 minuty temu, Matteo03 napisał:

@Dev tak jak mówiłeś, przy próbie ostrego ruszenia czy też próby postawienia auta bokiem automatycznie zapalał się "trójkąt w kółku" na liczniku. Teraz pytanie czy na zimę gra warta świeczki z wymianą pompy aby był EDS. Ciężko jeździ się bez?

przydaje sie na sniegu

Opublikowano

Pompa z końcówką M jest od B7 w B6 do Quattro musisz zamontować z końcówką A. Jeśli teraz masz bez literki to jest od FWD. Pompa od FWD obsługuje ponoć tylko EDS na przednie koła więc jak podniesiesz do góry tylne koło i spróbujesz ruszyć to i tak nie ruszysz a system kontroli wyrzuci błąd. To wszystko zostało opisane w wątku o montażu quattro. Podobno wymiana samej elektroniki na pompie nie rozwiązuje problemu. W jeździe codziennej generalnie nie odczujesz problemu ale jeśli zamierzasz się gdzieś w polu zakopać to brak EDS obsługującego wszystkie koła może dać się we znaki.

Edytowane przez bobikos