Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wyciek oleju spod głowicy (?)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, w mojej a4 pojawił się problem ze zaczęła brać olej i okazało się że to jakiś wyciek, z tego co dostałem informację to z okolic glowicy i rozrząd też jest mokry. Ubyło około 1/4-1/3 miarki. Ubytek pojawił się niedawno, mniej więcej w okresie jak zrobiło się zimno.

No i teraz pytanie, wiadomo, że mitów o głowicy jest pełno, chciałem się dowiedzieć czy ktoś zmagał się z czymś podobnym, jaki ewentualnie koszt i czy jest to bardzo groźne dla silnika?

Wybaczcie brak konkretnych informacji - tyle na szybko przekazał mi mechanik.

Edytowane przez Knox-181

Opublikowano

Prędzej spod pokrywy zaworów się leje, a mechanik może chce Cię wydymać na kasę :P

Opublikowano

Pasowałoby to sprawdzić dokładnie, bo skutek podobny, ale koszty usunięcia usterki to "piekło lub niebo"......

O czasochłonności operacji nie wspomnę.

Opublikowano
  • Autor

Mechanik jest raczej w porządku (kolejki nieraz po 2 tygodnie ? ) wiec myślę, że nie ściemniał ale też mi przekazał, że musiałby na to poświęcić więcej czasu żeby dokładnie sprawdzić.

Wiecie jakie to mogą być plus minus koszty? Dzisiaj będę z nim jeszcze rozmawiał podczas odbioru auta ale chciałbym wiedzieć jakie to są mniej więcej koszta przed tym ?

Ewentualnie czy da się jakoś zobaczyć to od góry? Nie bardzo mam gdzie wejść na kanał i ściągać osłony..

Edytowane przez Knox-181

Opublikowano

Jak przyjdzie zrzucać głowice i robić wszystko ze sztuką to od 1,5 tys w górę ale obstawiam co innego.

Uszczelka pod pokrywą to ze 200 zl.

Zdejmnij osłonę rozrządu, pokrywę silnika i będzie widać czy to spod pokrywy. Równie dobrze może się lac z uszczelniacza wałka rozrządu skoro pasek w oleju. 

Edytowane przez przem8

Opublikowano
  • Autor

Ok, w takim razie rzucę na to okiem jak już będę miał auto. Dzięki za pomoc.

Opublikowano

Kolego widocznie mechanik zajęty sezonową zmianą opon, kasa sam się ciśnie do kieszeni.

A teraz do rzeczy dla mechanika diagnoza to 1 godzina pracy no nie mam na myśli dostawania się do tłoków.

Jak nie to umyć silnik uzupełnić olej i obserwować pod warunkiem, że pasek napędu rozrządu nie zalany olejem /piszesz że rozrząd mokry ale konkretnie co ?/.

Jak pasek zalany olejem to nie jeździmy  a raczej od razu przystępujemy do naprawy.